Godlo so obiskovalcem postregle članice Turističnega društva Šenčur.

Godla je teknila vsem

Turistično društvo Šenčur je v soboto že devetnajsto leto zapored v svojih prostorih v središču Šenčurja postreglo obiskovalcem s šenčursko godlo. Več kot sto litrov tradicionalne šenčurske jedi je hitro pošlo, a letos jo bodo kuhali še enkrat - 12. februarja.

Šenčur - Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugod po Sloveniji, pravi Zalka Jovanovič, ki jo za turistično društvo kuha že vrsto let skupaj s kuharico Dragico Kucler in ob pomoči Marte Pipan. Zalka, ki kuhanja godle dvakrat letno uči na kuharskih tečajih tudi druge, je recept dobila od starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. Godlo so nekdaj na kmetih kuhali v zimskem času iz »obarnika«, to je juhe, v kateri so obarili krvavice. Za godlo so potrebovali ješprenj, kašo, čebulo, česen, malo krvi, dišavnice za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke.

Na šenčursko godlo je v soboto prišlo veliko ljudi, med njimi tudi skupina z Bleda. Rozka Žvegel z Bleda je povedala, da jo je zadnjič jedla pred tridesetimi leti, Stane Lampe, prav tako z Bleda, pred petdesetimi leti, Anica Maček iz Kranja pred šestdesetimi leti … »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnila predsednica Turističnega društva Šenčur Marinka Mohar. Obiskovalcem so kot vedno poleg godle postregli tudi z obvezno prilogo – kuhanim krompirjem v oblicah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 19. december 2007 / 07:00

Trdni preddvorski devetdesetletniki

Letos sta si deveti križ naložila Lojzka Štular iz Kokre in Janez Ekar z Zgornje Bele. Najstarejša občana pa sta še starejša. Marija Rogelj iz Potoč jih bo imela prihodnje leto sto, Anton Bukovnik iz...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 9. september 2022 / 15:52

Hiša Linhart in Milka dobili Michelinovo zvezdico

Michelin je najuglednejša in najprestižnejša znamka na področju gastronomskih vodnikov z izjemnim globalnim dosegom in vplivom na gastronomski razvoj destinacije. Že več kot 120 let predstavlja najbol...

Gorenjska / petek, 9. september 2022 / 15:09

Predvidoma v prihodnjem tednu začetek cepljenja z omikronu prilagojenimi cepivi

Ljubljana – V Sloveniji bo predvidoma od prihodnjega tedna dostopno cepljenje proti covidu-19 z novimi cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta prilagojeni prvotni različici koronavirusa in korona...

Kranj / petek, 9. september 2022 / 14:23

Potrjeno: V Kokri so fekalije

Na Mestni občini Kranj so zaradi vnovič ugotovljene onesnaženosti reke Kokre s fekalijami sklicali nekakšen krizni sestanek vseh deležnikov in naročili enoletni monitoring.

Šport / petek, 9. september 2022 / 14:22

Devetič bodo grizli kolena po letalnici navzgor

Rateče – Jutri, 10. septembra, se v dolino pod Poncami že devetič vrača tekmovanje Red Bull 400, na katerem tekmovalci premagujejo 400 metrov dolgo progo na letalnico bratov Gorišek. Med udeleženci...

Zanimivosti / petek, 9. september 2022 / 14:21

Avtomobilistična dirka na Hrušici

Hrušica – Jutri, v soboto, bo na Hrušici – na cesti proti deponiji Mala Mežakla, ki bo za to priložnost zaprta – potekala prireditev Hrušica Hill Climb 2022. Gre za avtomobilistično dirko, na progo...