Godlo so obiskovalcem postregle članice Turističnega društva Šenčur.

Godla je teknila vsem

Turistično društvo Šenčur je v soboto že devetnajsto leto zapored v svojih prostorih v središču Šenčurja postreglo obiskovalcem s šenčursko godlo. Več kot sto litrov tradicionalne šenčurske jedi je hitro pošlo, a letos jo bodo kuhali še enkrat - 12. februarja.

Šenčur - Šenčurska godla se razlikuje od godle, kakršno kuhajo drugod po Sloveniji, pravi Zalka Jovanovič, ki jo za turistično društvo kuha že vrsto let skupaj s kuharico Dragico Kucler in ob pomoči Marte Pipan. Zalka, ki kuhanja godle dvakrat letno uči na kuharskih tečajih tudi druge, je recept dobila od starejših kmečkih gospodinj iz Šenčurja. Godlo so nekdaj na kmetih kuhali v zimskem času iz »obarnika«, to je juhe, v kateri so obarili krvavice. Za godlo so potrebovali ješprenj, kašo, čebulo, česen, malo krvi, dišavnice za krvavice (majaron, meto) pa tudi poper, sol, mast in ocvirke.

Na šenčursko godlo je v soboto prišlo veliko ljudi, med njimi tudi skupina z Bleda. Rozka Žvegel z Bleda je povedala, da jo je zadnjič jedla pred tridesetimi leti, Stane Lampe, prav tako z Bleda, pred petdesetimi leti, Anica Maček iz Kranja pred šestdesetimi leti … »Godlo imajo radi tako starejši kot tudi mlajši, mnogi jo nesejo domov za kosilo, tudi za vso družino,« je pojasnila predsednica Turističnega društva Šenčur Marinka Mohar. Obiskovalcem so kot vedno poleg godle postregli tudi z obvezno prilogo – kuhanim krompirjem v oblicah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 1. december 2010 / 07:00

Poroka med hrano in vinom

Z vsako jedjo pride tudi drugo vino. Ko boste za novo leto nazdravili s penino, naj bo ta primerno ohlajena.

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 13. februar 2020 / 21:28

Prazen koš, polna denarnica

Na nedavnem dobro obiskanem predavanju v Tržiču je Katja Sreš iz organizacije Ekologi brez meja govorila o tem, kako imeti manj navlake, prihraniti denar v gospodinjstvu in imeti več časa zase.

Razvedrilo / četrtek, 13. februar 2020 / 21:21

Vzela sta se Lučka in Ivko

Lucija in Janez Roblek s Suhe pri Predosljah sta pred kratkim praznovala petdeseto obletnico zakona. Zlatoporočenca večina pozna in ju tudi kliče po imenih Lučka in Ivko.

Razvedrilo / četrtek, 13. februar 2020 / 21:17

Mediteranski večeri

Manca Špik in člani skupine Eros se februarja odpravljalo na prvo skupno koncertno turnejo, ki so jo poimenovali Mediteranski večer. Ponekod se jim bo pridružil tudi hrvaški pevec Marko Škugor.

Škofja Loka / četrtek, 13. februar 2020 / 21:14

S prakso do kadrov

V škofjeloškem podjetju Optiweb študentom nudijo delovno prakso, v okviru katere lahko pridobijo konkretne izkušnje in kompetence, ki jih bodo potrebovali za določeno delovno mesto.

Slovenija / četrtek, 13. februar 2020 / 21:13

Vozovnice Slovenija

Registrirani športniki s statusom dijaka in študenta so od prvega februarja dalje upravičeni do brezplačne vozovnice za potovanja, ki so povezana s športom, tako imenovane vozovnice Slovenija, so p...