Ajdove palačinke in slana ajdova torta

O pozitivnih učinkih ajde in zakaj je prav, da jo uporabljamo, smo že večkrat pisali. Ker je prav, da je ne zapostavljamo in hkrati pripravimo še kašno novo jed, poskusimo z ajdovimi palačinkami. Uživamo jih lahko s standardnimi nadevi (marmelada, čokoladni namaz) ali pa zamešamo marmelado in kislo smetano. Če spečemo večjo količino palačink, pripravimo še slano ajdovo torto, kakršno jedo na severu za božič.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 230 g ajdove moke, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli; za polnilo: 2 žlici marmelade, 2 žlici kisle smetane.

V skledi stepemo jajca s sladkorjem, prilijemo mleko, osolimo ter z metlico dobro zmešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler masa ne postane gladka in taka, da se na rahlo drži skupaj, če jo z metlico dvignemo. Po potrebi dodamo še ajdovo moko ali prilijemo mleko. Za lepšo peko naj ajdova masa za palačinke počiva v hladilniku pol ure. Spečemo palačinke. Za polnilo zmešamo kislo smetano in marmelado. S tem namažemo palačinke, jih zvijemo ter postrežemo.

Za pripravo slane ajdove torte potrebujemo: 10 ajdovih palačink, 250 g sirnega namaza, 1 žličko suhega koprca, 200 g prekajenega lososa, 3 žlice vloženih kaper.

Sirni namaz zmešamo s suhim koprcem. Na krožnik položimo palačinko, ki jo premažemo z žličko pripravljenega namaza, potresemo z natrganim prekajenim lososom in posujemo z nekaj kaprami. Prekrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z zadnjo palačinko, ki je ne premažemo z nadevom. Torto postavimo za pol ure v hladilnik in jo nato narežemo ter postrežemo.

Nasvet: V nadev lahko vmešamo žlico namaza s hrenom. Namesto kaper damo lahko narezane olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Iz krajske zlate dobe

V Stebriščni dvorani Gorenjskega muzeja v Kranju je na ogled razstava Zlata doba Karnija.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 2. avgust 2019 / 18:56

Ni zmagovalcev, so le poraženci

»Nekoč mi je bilo vsega dovolj. Pisal sem na sodišče in jim opisal tudi svojo plat zgodbe. Šele na podlagi urgiranja sem bil oproščen krivde. Sodnik me je vprašal, zakaj imam toliko ovadb. Povedal...

GG Plus / petek, 2. avgust 2019 / 18:55

Ponosna tudi na vse sošolce

Med letošnje diamantne maturante, ki so na spomladanskem roku splošne mature dosegli vse možne točke, se je skupaj s še sedmimi drugimi slovenskimi dijaki zapisala tudi dijakinja Gimnazije Škofja Loka...

Jesenice / petek, 2. avgust 2019 / 18:52

Zavlačevanje gradnje karavanškega predora

Hrušica – Združenje Sinteza, koalicija civilne družbe za prenovo, se je odzvala na aktualno dogajanje v zvezi z gradnjo druge cevi karavanškega predora, ki se zaradi pritožb neizbranih izvajalcev š...

Slovenija / petek, 2. avgust 2019 / 18:52

Varuh o pravicah invalidov

Varuh človekovih pravic Peter Svetina z Marjanom Papežem, direktorjem ZPIZ

Kranjska Gora / petek, 2. avgust 2019 / 18:52

V Martuljku uredili še tretjo ferato v Zgornjesavski dolini

Ferata Jermn, ki so jo uredili v neposredni bližini ferate Hvadnik na robu Gozda - Martuljka, sodi med bolj težavne. Ferata ni zahtevna zavarovana planinska pot, temveč nekakšen športni objekt na pros...