Ajdove palačinke in slana ajdova torta

O pozitivnih učinkih ajde in zakaj je prav, da jo uporabljamo, smo že večkrat pisali. Ker je prav, da je ne zapostavljamo in hkrati pripravimo še kašno novo jed, poskusimo z ajdovimi palačinkami. Uživamo jih lahko s standardnimi nadevi (marmelada, čokoladni namaz) ali pa zamešamo marmelado in kislo smetano. Če spečemo večjo količino palačink, pripravimo še slano ajdovo torto, kakršno jedo na severu za božič.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 230 g ajdove moke, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli; za polnilo: 2 žlici marmelade, 2 žlici kisle smetane.

V skledi stepemo jajca s sladkorjem, prilijemo mleko, osolimo ter z metlico dobro zmešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler masa ne postane gladka in taka, da se na rahlo drži skupaj, če jo z metlico dvignemo. Po potrebi dodamo še ajdovo moko ali prilijemo mleko. Za lepšo peko naj ajdova masa za palačinke počiva v hladilniku pol ure. Spečemo palačinke. Za polnilo zmešamo kislo smetano in marmelado. S tem namažemo palačinke, jih zvijemo ter postrežemo.

Za pripravo slane ajdove torte potrebujemo: 10 ajdovih palačink, 250 g sirnega namaza, 1 žličko suhega koprca, 200 g prekajenega lososa, 3 žlice vloženih kaper.

Sirni namaz zmešamo s suhim koprcem. Na krožnik položimo palačinko, ki jo premažemo z žličko pripravljenega namaza, potresemo z natrganim prekajenim lososom in posujemo z nekaj kaprami. Prekrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z zadnjo palačinko, ki je ne premažemo z nadevom. Torto postavimo za pol ure v hladilnik in jo nato narežemo ter postrežemo.

Nasvet: V nadev lahko vmešamo žlico namaza s hrenom. Namesto kaper damo lahko narezane olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 17. junij 2020 / 09:33

Priznanja za krušne izdelke

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij so ocenili že tudi krušne izdelke.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Na Gorenjskem tri nove trgovine

V tem tednu so se po naključju zgodili na področju trgovine trije pomembni dogodki - tri pridobitve, ki kažejo, kako živahno se širi ta dejavnost.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Praznična cvetna nedelja

V nedeljo bo cvetna nedelja, zadnja nedelja pred veliko nočjo. Praznujemo jo v spomin na krščansko izročilo o prihodu Jezusa v Jeruzalem, kjer so ga, jahajočega na oslici, zasipali s p...

Slovenija / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Lovci ponekod še brez lovišč

Predsednik Državnega sveta Janez Sušnik je prejšnji teden sklical posvet v zvezi z načrtovanimi spremembami zakona o divjadi in lovstvu. Lovska društva brez lovišč tudi na Gorenjskem.

Lukovica / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Občine želijo odločati

Občine, povezane v Združenje občin Slovenije, podpirajo ustanovitev pokrajin.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Franc Rajgelj, Lukmanov Francelj z Orehka, je na Gorenjski glas naročen že zelo dolgo. Vsaj toliko časa kot Gorenjski glas so pri hiši tudi bikci. »Kadar sem kupoval živ...