Ajdove palačinke in slana ajdova torta

O pozitivnih učinkih ajde in zakaj je prav, da jo uporabljamo, smo že večkrat pisali. Ker je prav, da je ne zapostavljamo in hkrati pripravimo še kašno novo jed, poskusimo z ajdovimi palačinkami. Uživamo jih lahko s standardnimi nadevi (marmelada, čokoladni namaz) ali pa zamešamo marmelado in kislo smetano. Če spečemo večjo količino palačink, pripravimo še slano ajdovo torto, kakršno jedo na severu za božič.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujemo: 0,5 l mleka, 2 jajci, 230 g ajdove moke, 1 žličko sladkorja, 1 ščepec soli; za polnilo: 2 žlici marmelade, 2 žlici kisle smetane.

V skledi stepemo jajca s sladkorjem, prilijemo mleko, osolimo ter z metlico dobro zmešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Mešamo, dokler masa ne postane gladka in taka, da se na rahlo drži skupaj, če jo z metlico dvignemo. Po potrebi dodamo še ajdovo moko ali prilijemo mleko. Za lepšo peko naj ajdova masa za palačinke počiva v hladilniku pol ure. Spečemo palačinke. Za polnilo zmešamo kislo smetano in marmelado. S tem namažemo palačinke, jih zvijemo ter postrežemo.

Za pripravo slane ajdove torte potrebujemo: 10 ajdovih palačink, 250 g sirnega namaza, 1 žličko suhega koprca, 200 g prekajenega lososa, 3 žlice vloženih kaper.

Sirni namaz zmešamo s suhim koprcem. Na krožnik položimo palačinko, ki jo premažemo z žličko pripravljenega namaza, potresemo z natrganim prekajenim lososom in posujemo z nekaj kaprami. Prekrijemo z drugo palačinko in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z zadnjo palačinko, ki je ne premažemo z nadevom. Torto postavimo za pol ure v hladilnik in jo nato narežemo ter postrežemo.

Nasvet: V nadev lahko vmešamo žlico namaza s hrenom. Namesto kaper damo lahko narezane olive.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 27. julij 2016 / 11:26

Bogate olimpijske izkušnje mu še kako koristijo

Najuspešnejši slovenski olimpijec po osamosvojitvi Iztok Čop, ki je nastopal na zadnjih šestih poletnih olimpijskih igrah, postal olimpijski prvak in poleg tega osvojil še srebrno in dve bronasti odli...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 22. februar 2017 / 19:56

Livarji spet izvolili Mirjam Jan Blažić

Štore – Na volilnem občnem zboru Društva livarjev Slovenije, ki je prejšnji teden potekal v livarni Kovis v Štorah, je bila za naslednja štiri leta in že četrti mandat zapored za predsednico izvolj...

Zanimivosti / sreda, 22. februar 2017 / 19:54

Tri cerkve in obsežno grobišče

V prejšnjem prispevku smo predstavili presunljivo zgodbo zavetnikov kranjske župnijske cerkve, danes pa se bomo posvetili zanimivi zgodovini treh cerkvenih stavb, ki so si na mestu današnj...

Mularija / sreda, 22. februar 2017 / 19:53

Prihodnji superheroji

Šestdeset mladih tabornikov iz vse Slovenije se je v začetku februarja udeležilo neformalnega izobraževanja Megamodul, na katerem so pridobivali kompetence za opravljanje različnih življenjskih, tabor...

Šport / sreda, 22. februar 2017 / 19:52

Teja blizu medalji

Kranj – V nedeljo se je v Hochfilznu končalo svetovno prvenstvo v biatlonu. Zadnji dan je na tekmi s skupinskim startom s petim mestom navdušila Teja Gregorin.

Šport / sreda, 22. februar 2017 / 19:52

Poraz Ločanov, na lestvici še naprej tretji

Škofja Loka – Rokometaši ekipe Urbanscape Loka so v 20. krogu državnega prvenstva doma igrali s Trimom Trebnje in izgubili z 18 : 20 (10 : 11). Kljub porazu na lestvici ostajajo na tretjem mestu.