Lešnikovi in masleni piškoti

Nadaljujmo s peko piškotov. Recept za prvi okus sem izdelala na podlagi spomina okusa piškotov, ki sem jih nedavno kupila na Hrvaškem in so mi bili tako všeč, da sem si takoj zadala cilj, da naredim nekaj podobnega. Vendar, uspelo mi je narediti še nekaj boljšega. Za drugi recept so mi bili navdih slavni škotski piškoti shortbread. Neverjetno je, kako dobre piškote lahko naredimo iz zgolj nekaj osnovnih sestavin.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 400 g moke, 200 g lešnikov, 200 g masla, 2 jajci, pol pecilnega praška, 150 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žlico medu, 1 žlico čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade, 2 žlici rozin.

Lešnike zalijemo z vrelo vodo in počakamo 30 minut. Lešnike olupimo ter jih zmeljemo.

Moko pomešamo s pecilnim praškom in z mletimi lešniki. Jajci penasto stepemo s sladkorjem in z vaniljevim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in med ter stepamo naprej. Po žlici dodajamo mešanico iz moke ter potresemo s čokolado in rozinami. Zgnetemo čvrsto testo, ki ga razdelimo na dva ali več delov. Iz vsakega dela oblikujemo debelejši svaljek, ki naj ima premer približno tri centimetre. Svaljke zavijemo v plastično folijo ter jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Ohlajenim svaljkom odstranimo folijo. Narežemo jih na približno pol centimetra debela kolesca. Piškote polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Lupljenje lešnikov nam vzame nekaj časa in potrpljenja. Uporabimo lahko tudi neolupljene lešnike ali jih kupimo že zmlete. V tem primeru bosta okus in tekstura piškotov malo drugačna, a še vseeno zelo dobra.

Za pripravo maslenih piškotov potrebujemo: 380 g moke, 70 g gustina, 250 g masla, 120 g mletega sladkorja, ščepec soli.

Moko zmešamo z gustinom, s soljo in z mletim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in vse skupaj dobro zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na pomokani površini iz testa oblikujemo za prst debele manjše pravokotnike. V vsak pravokotnik naredimo več luknjic. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut.

Nasvet: za peko vseh slaščic, še posebej za peko piškotov, je priporočljivo, da imajo vse sestavine sobno temperaturo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 23. december 2019 / 12:05

Višje cene vrtca

Cene programov bodo v radovljiških vrtcih z novim letom v povprečju višje za 3,6 odstotka, je na nedavni seji vendarle potrdil radovljiški občinski svet.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

S kopalkami v stolp

Vodovodni stolp so prejšnji petek odprli za javnost. Številni obiskovalci so prišli uživat v razgledu, predvsem pa so prišli pogledat, kaj neki se skriva v stolpu.

Šport / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Padalstva ne zamenja za nič

Kranjčanka Maja Sajovic se je pred dnevi s svetovnega prvenstva v paraskiju vrnila s srebrno kolajno, enako odličje je osvojila na domačem državnem prvenstvu, obakrat pa jo je premagala le Irena Avbel...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Nepremičninski trg znova spi

Po ponovoletnem razgibanem prometu z nepremičninami, predvsem veliko ogledi, je marca trg znova nekoliko zastal. Nihanje prometa naj bi zaznamovalo leto 2009.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Za Soro predlagana likvidacija

Medvode – V petek, 24. aprila, bo skupščina medvoške tovarne pohištva Sora, na njej bodo obravnavali predlog za likvidacijskega postopka. Upravni odbor te družbe, v kateri je zap...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. marec 2009 / 07:00

Presrečni mamici velikih družin

Marijo Kern in Marijo Šenk smo na materinski dan obiskali v kranjski porodnišnici. V obeh družinah sta se rodila osma otroka.