Missa criolla

Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da povabim tri prijateljice na poslušanje Misse criolle argentinskega skladatelja Ariela Ramireza že sredi decembra. Postrežba je preprosta, pijača po navadi dober kuhanček, redkeje grog ali aromatičen čaj. Živahen pogovor o praznovanju, krašenju, klasiki in novih receptih pa utihne natanko za slabe pol urice, kolikor traja Missa creolla, ali tri četrt urice, če je pridružena še Navidad Nuestra/Naš božič argentinskega skladatelja Ariela Ramireza, ki je mašo napisal v letih 1963/64. Če katera od žensk vseeno spregovori, imamo denarne kazni za kakšen izletek. Ramirezova maša za dva tenorja, močan mešani zbor, tolkala, klavir in štiri tipične instrumente iz andskih pokrajin, je nastala po 2. vatikanskem koncilu, ki je prenovil potek liturgije, uvedel bogoslužje v domačem jeziku in vzel latinščini prevlado. Ramirez je združil dvoje, kastiljščino in prvinske ritme gorjanskih gauchov in kreolov. Maša, ki je skrivnostna in radostna obenem, je bila ob prvem posnetku na kaseti 1968 – le 2000 izvodov – v enem dnevu razgrabljena. Ramirez, katerega skladateljski opus je izredno bogat, je 1981 napisal še Mašo za mir in pravičnost. Missa criolla je znana v več izvedbah, pojejo jo tudi trije svetovno znani pevci, José Carreras, Placido Domingo in Mercedes Sosa. Plošček za darilo, za katerim je vredno pobrskati … Prigrizek pa za enkratno uporabo, piščančje perutničke, servirane na krešinih kalčkih, kroglice iz kozjega sira na žlicah iz kitajskega porcelana, polmesci pa kot zloženi metuljčki – po dva in dva, s tipalkami iz drobnjaka.

Piščančje perutničke z medom

Za 6 oseb potrebujemo: 10 cl tekočega medu, sok 1 limone, 2 žlici sojine omake, 2 žlici omake za žar, 1 žlico karija v prahu, 1 žličko zmlete kumine.

Dobro zmešamo vse sestavine v marinado, mariniramo krilca v njej dve uri in pečemo v pečici, ogreti na 200°, 20 minut. Postrežemo vroče ali toplo.

Lešnikove kroglice s kozjim sirom

Za 6 oseb potrebujemo: 150 g svežega kozjega sira, 30 g sveže nastrganega parmezana, 1 žlico nasekljane šalotke, 1 žlico rozin, poper po okusu, 75 g olupljenih lešnikov, 1 rumenjak.

Kozji sir zdrobimo z vilicami, lešnike popražimo na suho in jih ohlajene sesekljamo. Zmešamo sira, šalotko in rozine. Popramo po okusu. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v lešnikih. Nataknemo na okrasni zobotrebec in hranimo na hladnem, dokler ne ponudimo.

Polmesci z roquefortom

Za 6 oseb potrebujemo: 100 g roqueforta, 1 olupljeno in razpeščičeno hruško, 300–350 g listnatega testa

Roquefort rahlo raztopimo v mikrovalovni pečici in vmešamo z na drobne koščke narezano hruško. Razvaljamo testo in izrežemo kroge s premerom 9 cm. Na sredino damo žličko nadeva, zapognemo testo, da dobimo polmesec, in robove enakomerno dobro stisnemo z majhnimi vilicami. Razžvrkljamo rumenjak z žličko mleka in premažemo polmesce. Pečemo v pečici, ogreti na 200°, 10 minut oziroma dokler polmesci niso zlato rjavo zapečeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 21. december 2012 / 07:00

Bog ga je dal, bog ga bo vzel

Sreda, 12. decembra. Gledam skozi okno in opazujem lepo zimsko pokrajino, obsijano s soncem. Idilično podobo zmoti ropot na cesti. Pogledam in vidim kolono vozil in gradbenih strojev, ki odstranjujejo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 9. december 2012 / 07:00

Kronika tedna

Visoke zaporne kazni za morilce Na okrožnem sodišču v Ljubljani so na visoke zaporne kazni obsodili sedmerico Romov, ki so februarja letos na kočevsk...

GG Plus / nedelja, 9. december 2012 / 07:00

Evropska nagrada Franciju Tomažiču

V začetku novembra se je v Evropskem parlamentu v Bruslju zgodil za koroške Slovence odmeven dogodek. Njegov predsednik Martin Schulz je znanemu koroškemu slovenskemu podjetniku, ki slovi po vrhu...

Gorenjska / nedelja, 9. december 2012 / 07:00

Boljši časi vsaj za dva hotela

Medtem ko novi lastnik hotelov Bellevue in Pod Voglom daje upanje za razvoj teh dveh hotelov, pa sta hotela Zlatorog in Bohinj, ki ostajata v lasti podjetnika Zmaga Pačnika, celo brez najemnika.

GG Plus / nedelja, 9. december 2012 / 07:00

Strici iz ospredja

V kampanji pred drugim krogom volitev predsednika republike je bilo veliko govora o vplivu, ki naj bi ga imeli na slovensko politiko "strici iz ozadja". Tudi če ti vplivi dejansko so, je to še ve...

Kranj / nedelja, 9. december 2012 / 07:00

V Kranju tudi visoka gradbena šola

Kranj - Predvidoma že v prihodnjem študijskem letu naj bi vpisali prvo generacijo študentov Visoke gradbene šole za inženirstvo Kranj, za katero so konec septembra pridobili akreditacijo....