Missa criolla

Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da povabim tri prijateljice na poslušanje Misse criolle argentinskega skladatelja Ariela Ramireza že sredi decembra. Postrežba je preprosta, pijača po navadi dober kuhanček, redkeje grog ali aromatičen čaj. Živahen pogovor o praznovanju, krašenju, klasiki in novih receptih pa utihne natanko za slabe pol urice, kolikor traja Missa creolla, ali tri četrt urice, če je pridružena še Navidad Nuestra/Naš božič argentinskega skladatelja Ariela Ramireza, ki je mašo napisal v letih 1963/64. Če katera od žensk vseeno spregovori, imamo denarne kazni za kakšen izletek. Ramirezova maša za dva tenorja, močan mešani zbor, tolkala, klavir in štiri tipične instrumente iz andskih pokrajin, je nastala po 2. vatikanskem koncilu, ki je prenovil potek liturgije, uvedel bogoslužje v domačem jeziku in vzel latinščini prevlado. Ramirez je združil dvoje, kastiljščino in prvinske ritme gorjanskih gauchov in kreolov. Maša, ki je skrivnostna in radostna obenem, je bila ob prvem posnetku na kaseti 1968 – le 2000 izvodov – v enem dnevu razgrabljena. Ramirez, katerega skladateljski opus je izredno bogat, je 1981 napisal še Mašo za mir in pravičnost. Missa criolla je znana v več izvedbah, pojejo jo tudi trije svetovno znani pevci, José Carreras, Placido Domingo in Mercedes Sosa. Plošček za darilo, za katerim je vredno pobrskati … Prigrizek pa za enkratno uporabo, piščančje perutničke, servirane na krešinih kalčkih, kroglice iz kozjega sira na žlicah iz kitajskega porcelana, polmesci pa kot zloženi metuljčki – po dva in dva, s tipalkami iz drobnjaka.

Piščančje perutničke z medom

Za 6 oseb potrebujemo: 10 cl tekočega medu, sok 1 limone, 2 žlici sojine omake, 2 žlici omake za žar, 1 žlico karija v prahu, 1 žličko zmlete kumine.

Dobro zmešamo vse sestavine v marinado, mariniramo krilca v njej dve uri in pečemo v pečici, ogreti na 200°, 20 minut. Postrežemo vroče ali toplo.

Lešnikove kroglice s kozjim sirom

Za 6 oseb potrebujemo: 150 g svežega kozjega sira, 30 g sveže nastrganega parmezana, 1 žlico nasekljane šalotke, 1 žlico rozin, poper po okusu, 75 g olupljenih lešnikov, 1 rumenjak.

Kozji sir zdrobimo z vilicami, lešnike popražimo na suho in jih ohlajene sesekljamo. Zmešamo sira, šalotko in rozine. Popramo po okusu. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v lešnikih. Nataknemo na okrasni zobotrebec in hranimo na hladnem, dokler ne ponudimo.

Polmesci z roquefortom

Za 6 oseb potrebujemo: 100 g roqueforta, 1 olupljeno in razpeščičeno hruško, 300–350 g listnatega testa

Roquefort rahlo raztopimo v mikrovalovni pečici in vmešamo z na drobne koščke narezano hruško. Razvaljamo testo in izrežemo kroge s premerom 9 cm. Na sredino damo žličko nadeva, zapognemo testo, da dobimo polmesec, in robove enakomerno dobro stisnemo z majhnimi vilicami. Razžvrkljamo rumenjak z žličko mleka in premažemo polmesce. Pečemo v pečici, ogreti na 200°, 10 minut oziroma dokler polmesci niso zlato rjavo zapečeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 16. maj 2018 / 11:04

Predstavili se bodo najboljši učenci

Ob koncu šolskega leta bodo v Glasbeni šoli Kranj pripravili koncert solistov in komornih skupin, na katerem se tradicionalno predstavljajo njihovi najboljši učenci. Koncert bo v četrtek, 17. maja,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 1. oktober 2013 / 14:00

Izločila bi dokaze in sodnico

Zagovornica Kranjčanke Bojane Puzin, obdolžene trgovanja z drogo in sodelovanja pri ropu, je pred začetkom sojenja kar dvakrat predlagala izločitev sodnice, izločila pa bi tudi večino dokazov.

Zanimivosti / torek, 1. oktober 2013 / 13:45

Našla skoraj dva kilograma težkega jurčka

Gabrk - Mirjana Habjan iz Gabrka pravi, da letos gobe vsaj za zdaj slabše rastejo kot lani, a ima kljub temu obilo gobarske sreče. Pred nedavnim je našla 1,4 kilograma težkega jurčka, v če...

Bled / torek, 1. oktober 2013 / 13:45

Na Bledu znova gostili beneške gondole

Bled - Turistično društvo (TD) Bled je minuli konec tedna že četrtič pripravilo srečanje blejskih pletenj in beneških gondol iz občine Mira Oriago ob reki Brenti. »Srečujemo se od leta 200...

Preddvor / torek, 1. oktober 2013 / 13:44

Veselijo se treh pridobitev

Preddvor - Danes je mednarodni dan starejših. Dom starejših občanov Preddvor, ki upravlja tudi z domom v Naklem, danes tam prireja dan odprtih vrat, jutri, 2. oktobra, ob 16.30 pa bo prilo...

Rekreacija / torek, 1. oktober 2013 / 13:44

Gorenjec peti na cilju v Šparti

Šparta – Škofjeloški ultramaratonec Lojze Primožič je letos kot edini Slovenec nastopil na najbolj spoštovanem ultramaratonu na svetu, 246 kilometrov dolgem teku od Aten do Šparte, in osvojil odlič...