Missa criolla
Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da povabim tri prijateljice na poslušanje Misse criolle argentinskega skladatelja Ariela Ramireza že sredi decembra. Postrežba je preprosta, pijača po navadi dober kuhanček, redkeje grog ali aromatičen čaj. Živahen pogovor o praznovanju, krašenju, klasiki in novih receptih pa utihne natanko za slabe pol urice, kolikor traja Missa creolla, ali tri četrt urice, če je pridružena še Navidad Nuestra/Naš božič argentinskega skladatelja Ariela Ramireza, ki je mašo napisal v letih 1963/64. Če katera od žensk vseeno spregovori, imamo denarne kazni za kakšen izletek. Ramirezova maša za dva tenorja, močan mešani zbor, tolkala, klavir in štiri tipične instrumente iz andskih pokrajin, je nastala po 2. vatikanskem koncilu, ki je prenovil potek liturgije, uvedel bogoslužje v domačem jeziku in vzel latinščini prevlado. Ramirez je združil dvoje, kastiljščino in prvinske ritme gorjanskih gauchov in kreolov. Maša, ki je skrivnostna in radostna obenem, je bila ob prvem posnetku na kaseti 1968 – le 2000 izvodov – v enem dnevu razgrabljena. Ramirez, katerega skladateljski opus je izredno bogat, je 1981 napisal še Mašo za mir in pravičnost. Missa criolla je znana v več izvedbah, pojejo jo tudi trije svetovno znani pevci, José Carreras, Placido Domingo in Mercedes Sosa. Plošček za darilo, za katerim je vredno pobrskati … Prigrizek pa za enkratno uporabo, piščančje perutničke, servirane na krešinih kalčkih, kroglice iz kozjega sira na žlicah iz kitajskega porcelana, polmesci pa kot zloženi metuljčki – po dva in dva, s tipalkami iz drobnjaka.
Piščančje perutničke z medom
Za 6 oseb potrebujemo: 10 cl tekočega medu, sok 1 limone, 2 žlici sojine omake, 2 žlici omake za žar, 1 žlico karija v prahu, 1 žličko zmlete kumine.
Dobro zmešamo vse sestavine v marinado, mariniramo krilca v njej dve uri in pečemo v pečici, ogreti na 200°, 20 minut. Postrežemo vroče ali toplo.
Lešnikove kroglice s kozjim sirom
Za 6 oseb potrebujemo: 150 g svežega kozjega sira, 30 g sveže nastrganega parmezana, 1 žlico nasekljane šalotke, 1 žlico rozin, poper po okusu, 75 g olupljenih lešnikov, 1 rumenjak.
Kozji sir zdrobimo z vilicami, lešnike popražimo na suho in jih ohlajene sesekljamo. Zmešamo sira, šalotko in rozine. Popramo po okusu. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v lešnikih. Nataknemo na okrasni zobotrebec in hranimo na hladnem, dokler ne ponudimo.
Polmesci z roquefortom
Za 6 oseb potrebujemo: 100 g roqueforta, 1 olupljeno in razpeščičeno hruško, 300–350 g listnatega testa
Roquefort rahlo raztopimo v mikrovalovni pečici in vmešamo z na drobne koščke narezano hruško. Razvaljamo testo in izrežemo kroge s premerom 9 cm. Na sredino damo žličko nadeva, zapognemo testo, da dobimo polmesec, in robove enakomerno dobro stisnemo z majhnimi vilicami. Razžvrkljamo rumenjak z žličko mleka in premažemo polmesce. Pečemo v pečici, ogreti na 200°, 10 minut oziroma dokler polmesci niso zlato rjavo zapečeni.