Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Zvezdica poje o ljubezni

Na tekmovanjih za različne miss največkrat naletimo na Štajerke, na avdicijah za filme ravno tako prednjačijo štajerska imena, zadnje čase pa se med mlajšimi na glasbeni sceni pojavljajo tudi Gorenjke...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 30. september 2019 / 21:35

Adria Airways v stečaj

Vodstvo Adrie Airways je danes vložilo predlog za stečajni postopek družbe.

GG Plus / ponedeljek, 30. september 2019 / 19:05

Po žilah teče jeklena kri ...

Pred stopetdesetimi leti, 18. septembra 1869, je bila na Jesenicah ustanovljena Kranjska industrijska družba. Bila je predhodnica Železarne Jesenice in današnje Skupine SIJ. Njena ustanovitev pomeni z...

Kranj / ponedeljek, 30. september 2019 / 15:00

Varne in dostopne poti za vse

Kranjska in jeseniška občina sta se že vključili v projekt, s katerim naj bi izboljšali mobilnost ranljivih skupin, kar pomeni dostopnost objektov, varnejše gibanje v prometu in tudi spletno dostopnos...

GG Plus / ponedeljek, 30. september 2019 / 15:00

Jesenice, moj novi dom

Na Jesenicah želijo na različne načine pomagati čedalje večjemu številu priseljencev. Posebno pozornost namenjajo priseljencem albanske narodnosti, zlasti ženskam. Nepogrešljiva je pomoč prevajalke za...

Gorenjska / ponedeljek, 30. september 2019 / 14:58

Pomagajmo družini Karničar

Kranj – Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Kranj in Krajevna organizacija Rdečega križa Jezersko sta začela humanitarno akcijo pomoči družini Karničar z Jezerskega, ki je ostala brez moža in...