Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 27. februar 2023 / 20:03

Kajuh, pesnik partizan

V Knjižnici Velenje stoto obletnico rojstva pesnika in partizana Karla Destovnika - Kajuha zaznamujejo z zbirko Kajuh 100. Sedma knjiga v seriji je stripovska biografija Kajuh, pesnik partizan scenari...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

To so nogo(u)metniki

ND Triglav 2000 organizira krožke na kranjskih in tržiških osnovnih šolah v okviru svoje nogometne šole Nogo(u)metnik! Vsako leto je vpis otrok večji, vsako leto je več novih nogometaš...

Splošno / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

Triglav mladinski pokalni prvak

Uspehi mladih selekcij so najboljši pokazatelj dobrega dela.

Kranj / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

Novo "Orlovo gnezdo" Triglava

Kranj – Sanje generacij nogometašev (a tudi atletov in drugih športnikov) bodo uresničene: Kranj dobi novo tribuno v Športnem centru! Zlobnež bi rekel: pohitite, ta se bo tako ali...

Kranj / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

Tuji študentje na Aljaževi šoli

Kranj - Na Osnovni šoli Jakoba Aljaža so imeli sredi aprila zanimiv obisk, saj so jih obiskali študenti iz Turčije, Kolumbije, Indije in Romunije. »Vsak od njih predst...

Kranj / sobota, 5. maj 2007 / 07:00

Dan tabornikov

Kranj - Ob dnevu Zemlje in dnevu tabornikov je Rod Stražnih ognjev ob svoji 55-letnici organiziral tradicionalni taborniški festival. Kranj so popestrili s pionirskimi o...