Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 17. avgust 2023 / 22:21

Imate geslo 123456?

Če ga imate, ste izbrali eno slabših gesel, opozarjajo strokovnjaki. A četudi se spletni uporabniki dobro zavedajo, kakšna so močna gesla, si je težko vsa zapomniti. Zato ubirajo bližnjice, ki pa lahk...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 24. december 2021 / 17:51

Pred prazničnimi dnevi pozivi zdravstva k varnemu druženju

Ljubljana – Tudi letošnja decembrska praznovanja bodo drugačna, kot smo jih bili vajeni do sedaj, saj smo še vedno sredi epidemije covida-19. Na NIJZ in ljubljanski infekcijski kliniki zato odsvetu...

Gorenjska / petek, 24. december 2021 / 17:25

Odgovorni zase in za državo

Pesem poje, da je božični čas najlepši čas. Za nas, državljanke in državljane Slovenije, to še posebej velja, saj le dan po božiču, 26. decembra, praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

GG Plus / petek, 24. december 2021 / 16:28

Maske na obrazu zakrijejo tudi resnost in utrujenost

Diplomirana medicinska sestra Nada Macura Višić iz Splošne bolnišnice Jesenice je ena tistih, ki bo božični večer preživela v službi, na enem najbolj odgovornih delovnih mest, v urgentnem centru. A ko...

Zanimivosti / petek, 24. december 2021 / 16:26

Hvaležnost

V predbožičnih dneh veselega pričakovanja si vzemimo čas drug za drugega ter podarimo toplo besedo ali pogled razumevanja, spoštovanja in hvaležnosti soljudem, denimo marljivim cestnim delavcem, ki...

Kranjska Gora / petek, 24. december 2021 / 16:23

Rekordni proračun

Kranjskogorski občinski svetniki so sprejeli občinski proračun za leto 2022.