Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Sodišče je ravnalo nečloveško

Upokojeni odvetnik Stanislav Klep, sicer predsednik društva Združeni ob lipi sprave in kritik slovenskega pravosodja, je pred kratkim sklical novinarsko konferenco, na kateri je spet izrekel kritiko z...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.