Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 24. april 2022 / 11:55

Najstnik razbijal v zapuščenem objektu

Tržič – Tržiški policisti so v sredo na podlagi prijave obravnavali najstnika, ki so ga zalotili pri povzročanju škode na zapuščenem objektu. Škoda je nastala na deskah. Lastnik ni zahteval ukrepan...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 3. marec 2016 / 14:37

Sodelovanje bo še intenzivnejše

Kranj – Konec prejšnjega tedna sta bila v Kranju na delovnem obisku podžupanja pobratenega mesta Beljak dr. Petra Oberrauner ter predstavnica za evropsko politiko v tamkajšnji mes­tni upravi Laura...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:20

Rojstnodnevna modna ura

Kazalci so se zavrteli in zvok ure je naznanil, da je čas za spektakularen dogodek, ki ga je ljubljanski Citypark pripravil ob praznovanju letos že štirinajstega rojstnega dne.

Kultura / četrtek, 3. marec 2016 / 14:18

Iz kože v usnje v Godčevem času

Bohinjska Bistrica – Gorenjski muzej vabi na muzejski večer Iz kože v usnje v Godčevem času v petek, 4. marca, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca, Bohinjska Bistrica. Gost bo Marjan Petač, usnjar, ki...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:17

Hipijada v Down Townu

Kranj – V soboto, 5. marca, bo od 21. ure naprej v Rock Baru Down Town potekala hipijada. Obeta se vrnitev v čase Woodstocka in glasbenih legend iz 60-ih in 70-ih let. Za jagodni glasbeni izbor bo...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:17

Območno srečanje folklornih skupin

Cerklje – V nedeljo, 6. marca, ob 16. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika potekalo Območno srečanje odraslih folklornih skupin.