Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Za popestritev jedilnika pripravimo bučno juho kar v bučni lupini. Namesto klasičnega krompirjevega pomfrita pa naredimo bučnega. Ta je pa veliko bolj zdrav, saj ga ne cvremo v olju.

Za pripravo bučne juhe v bučni skodelici potrebujemo: približno 80 dag težko bučo hokaido, 2 čebuli, 2 stroka česna, 6 dl jušne osnove, 1 žlico masla, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra, 1 žličko suhega timijana, 2 vejici peteršilja, 2 žlici suhih bučnih semen, 1 žlico bučnega olja.

Buči na obeh straneh odrežemo malo okrogline, da bodo lupine lahko samostojno stale. Prerežemo jo čez polovico in vsaki polovici z žlico izdolbemo sredinski del s semeni, ki ga zavržemo ali pa semena posušimo. Nato s pomočjo noža in žlice izdolbemo meso. Pazimo, da ne poškodujemo lupine, ker jo pozneje uporabimo namesto skodelice. Bučno meso narežemo na manjše kocke, čebulo in česen pa nasekljamo. V posodi na maslu prepražimo čebulo. Dodamo česen, premešamo, da česen zadiši, ter nato dodamo meso buče. Posolimo in popramo. Med mešanjem kuhamo 5 minut. Potresemo s timijanom ter prelijemo z jušno osnovo. Pokrito kuhamo 30 minut. Medtem v dobro segreti ponvi prepražimo suha bučna semena ter jih shranimo za serviranje. V isti ponvi na bučnem olju zapečemo rob bučne lupine. Kuhano juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo jo v bučni lupini. Na sredino juhe damo po eno žlico bučnih semen in nasekljan peteršilj.

Nasvet: Juho na koncu lahko pokapljamo z bučnim oljem. Za dodatno izboljšavo dodamo še žlico kisle smetane.

Pa pripravo bučnega pomfrita potrebujemo: 1 hokaido bučo, pol žličke soli, 3 žlice olivnega olja, 1 žlico koruznega zdroba.

Bučo olupimo, ji odstranimo notranji mehki del s semeni ter jo narežemo na paličice. Paličice damo v skledo, jih posolimo, prelijemo z olivnim oljem, potresemo s koruznim zdrobom ter vse skupaj dobro premešamo. Razporedimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo 30 minut na 210 °C. Med pečenjem pomfrit večkrat vzamemo iz pečice in premešamo.

Nasvet: pomfrit lahko jemo samostojno, kot prilogo ali pa kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 6. december 2013 / 07:00

Obuditev ideje o zimski olimpijadi

Bohinjska Bistrica – Župan občine Bohinj Franc Kramar je na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovil pismo, s katerim obuja pred leti zamišljeni projekt zimskih olimpijskih iger 2022. Kot je zap...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 8. december 2016 / 18:22

Bučna juha v buči in bučni pomfrit

Buče lahko dolgo hranimo na sobni temperaturi, tako da jo dobimo še v marsikateri shrambi.

Nasveti / četrtek, 8. december 2016 / 18:14

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Danes bomo podali razlage kombinacij s poljubno izbranimi tremi kartami. Hrepenenje, Hiša, Oficir. Nekdo bi rad začel svojo obrt. Prisotni so dvomi, kar vidimo v karti Hrepenenje, in strah...

Šport / četrtek, 8. december 2016 / 18:08

Za konec Plezalni dnevi Kranja

Kranj – Potem ko se je pred dobrim tednom v Kranju zaključila sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, je bil pretekli konec tedna na isti lokaciji še zaključek domače plezalne sezone v težavn...

Slovenija / četrtek, 8. december 2016 / 18:05

Za večjo prometno varnost otrok v vrtcih in šolah

Bled – Krepitev znanja in veščin za večjo prometno varnost otrok v vrtcih in šolah je bil naslov drugega posveta o varni mobilnosti, ki ga je na Bledu v petek pripravil zavod za šolstvo v sodelovan...

Gospodarstvo / četrtek, 8. december 2016 / 09:31

Merkurjevci bodo nagrajeni za uspešno delo

Naklo – Poslovanje družbe Merkur trgovina se je po uspešno zaključenem prestrukturiranju izboljšalo do te mere, da bodo ob novem letu vsem zaposlenim izplačali del plače na podlagi uspešnosti poslo...