Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 28. oktober 2022 / 15:37

Odpravlja se na novo dogodivščino

Alpska smučarka Meta Hrovat je, kot je pojasnila, izgubila tisto iskrico v očeh in željo, ki jo je gnala po začrtani poti celotno kariero.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 4. oktober 2013 / 15:23

Dirigent Triglava znova Brkič

Kranj – Minuli ponedeljek se je vodstvo kranjskega nogometnega prvoligaša Triglava odločilo, da je po dvanajstih krogih in desetih porazih čas za novo taktiko. Vodstvo kluba in trener Dušan Kosić s...

Kultura / petek, 4. oktober 2013 / 15:00

Avtorski projekt Klon

Kranj - Jutri, v soboto, 5. oktobra, ob 20. uri bo v Stolpu Škrlovec premierna uprizoritev gledališkega projekta Klon, ki je nastal v produkciji KD Figura iz Kranja. Avtor Klona je Domi Vr...

Kultura / petek, 4. oktober 2013 / 15:00

Nova knjiga in prostori za kulturo

Besnica - Jutri, v soboto, 5. oktobra, ob 18. uri bodo v Zgornji Besnici predstavili novo knjigo Marije Šolar, odprli pa bodo tudi prenovljene prostore stare mežnarije. Najprej bo ob spomi...

Bled / petek, 4. oktober 2013 / 12:23

Novo vodstvo javnega zavoda TNP

Bled - Naloge vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) je v sredo prevzel dr. Peter Skoberne, ki ga je vlada na to funkcijo imenovala na torkovi dopisni se...

Gospodarstvo / petek, 4. oktober 2013 / 12:21

Knauf Insulation gazela Gorenjske

Škofja Loka - Najhitreje rastoče podjetje na Gorenjskem in četrti finalist izbora za naziv zlata gazela 2013 je škofjeloško podjetje Knauf Insulation, ki izdeluje kameno in stekleno volno...