Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 4. marec 2013 / 07:00

Zbornik ob obletnicah šole

Pred kratkim sem si priskrbela publikacijo, ki jo je v mesecu decembru 2012 izdala radovljiška osnovna šola in ki nosi naslov: 50-letnica poimenovanja šole po Antonu Tomažu Linhartu in 40-letnica...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Dobrodelna akcija v Adergasu

Adergas - Člani Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas konec tedna pripravljajo dobrodelno akcijo Bodi zvezda in daruj. Zbirali bodo hrano z daljšim rokom uporabnosti (mok...

Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Pomoč invalidom

Člani Medobčinskega društva invalidov Kranj so se ob petkovem zboru razveselili čeka, ki jim ga je namenila kranjska enota Zavarovalnice Triglav.

Nasveti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Domača praznična potica

Dan pred peko zmeljemo orehe, presejemo moko in jo postavimo na toplo, običajno za peč, rozine pa čez noč namočite v rumu. Za peko si vzemite dovolj časa, približno štiri ure, potrebujete še tope...

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Finančne spodbude za tržno povezovanje

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v petek objavilo javni razpis, v okviru katerega bo namenilo do 1,8 milijona evrov za spodbujanje tržnega povezovanja pridelovalcev...

Prosti čas / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem zelo neprijetne sanje, da so mi izpadli spodnji zobje, desni štirje. Bolečin ni bilo, zobe so pa bili majavi. Odpravila sem se do zobozdravnika, ki ni našel časa, da bi mi naredil no...