Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 10. december 2020 / 16:15

Komunalo Tržič prevzema Vesna Jekovec

Občinski svet Občine Tržič je podal soglasje k imenovanju Vesne Jekovec za direktorico podjetja Komunala Tržič. Mesto bo predvidoma prevzela prvega februarja prihodnje leto.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 10. maj 2019 / 11:49

Zahtevali suvereno državo

Letos je minilo trideset let od znamenitega shoda v podporo obtoženim v aferi JBTZ na Kongresnem trgu, na katerem je pesnik Tone Pavček 8. maja 1989 prebral tudi Majniško deklaracijo.

Tržič / petek, 10. maj 2019 / 11:47

Konec tedna Dnevi mineralov, fosilov in okolja

Tržič – V Tržiču bodo jutri in v nedeljo v Dvorani tržiških olimpijcev potekali že 47. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (Minfos) v organizaciji Turističnega društva Plac Tržič, Društva...

Železniki / petek, 10. maj 2019 / 11:47

Razstava ročnih del

Železniki – Jutri ob 10. uri bodo v večnamenskem prostoru Osnovne šole Železniki odprli razstavo ročnih del. Na ogled bodo vezeni in kvačkani izdelki učencev, vezenine članic skupine Rože, ki deluj...

GG Plus / petek, 10. maj 2019 / 11:43

Strast do oblikovanja nakita

Na zlatarsko-draguljarski razstavi Narava in nakit, ki je na ogled v Galeriji Paviljon v Tržiču, sodeluje več kot štirideset zlatarjev in oblikovalcev nakita.

Šport / petek, 10. maj 2019 / 11:11

Izpad Šenčurja, Domžale z Olimpijo

Košarkarji začenjajo polfinalne obračune.