Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 18. november 2011 / 07:00

Krajnc in Frbežar s soneti v kamniški Veroniki

Ivo Frbežar je pesnik, pisatelj, ilustrator in urednik, član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Študiral je primerjalno književnost z literarno teorijo na F...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Sladka osvežitev

Poletni park na Krvavcu je v nedeljo praznoval prvi rojstni dan, v ta namen so pripravili zabavo z raznimi aktivnostmi in sladkim presenečenjem. Znani Slovenci pa so se lotili priprav na poletje med d...

Splošno / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Anketa: Dokler bodo noge zmogle

Skoraj sedemsto pohodnikov se je v soboto na 27. Spominskem pohodu veteranskih organizacij povzpelo na vrh Triglava, nekateri že več kot dvajsetkrat. Pohodnike smo povprašali, zakaj tako radi prihajaj...

Škofja Loka / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Poostrili nadzor nad psi in njihovimi lastniki

Škofja Loka - V zadnjem času so se razmere v zvezi s pasjimi iztrebki v občini Škofja Loka opazno poslabšale. Občinska redarska služba bo tako julija v stanovanjskih naseljih in...

Gospodarstvo / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Ves dobiček za dividende

Kranj - Delničarji Elektro Gorenjska so prejšnji teden na skupščini - prisotnega je bilo 87,15 odstotka kapitala - sklenili, da bodo celoten lanski bilančni dobiček v višini 1,3...

Prosti čas / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Na tankem ledu

Ekološka 3D animacija Ledena doba: Celinski premiki nas že četrtič opozarja, da sicer lahko podvomimo tudi o evoluciji, vendar nas to ne bo rešilo pred ekološko katastrofo, za katero smo odgovorni sam...