Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / petek, 18. junij 2010 / 07:00

Dom, kjer se življenje znova začne

Na Pristavi pri Tržiču so odprli Dom Vincenca Drakslerja, kjer so zatočišče našli od drog ozdravljeni odvisniki, ki se bodo s strokovno pomočjo spet lahko vrnili v normalno življenje.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 18. januar 2023 / 19:22

Iskanje idealne ženske

Včasih me kdo s svojo zgodbo tudi nasmeji in eden teh je bil Dejan. Ima dar, da lahko tudi o tragičnih trenutkih spregovori na humoren način.Z ženo sta začela graditi hišo, preden sta se por...

Razvedrilo / sreda, 18. januar 2023 / 19:20

Leto obletnic

Kulturno-umetniško društvo (KUD) Janko Krmelj Reteče - Gorenja vas je konec tedna povabilo v Kulturni dom Reteče na jubilejni, že trideseti ponovoletni koncert. Obenem so se s koncertom poklonili še s...

Gospodarstvo / sreda, 18. januar 2023 / 19:20

»Črno-beli« izvolili novo vodstvo društva

Rodica – Člani Društva rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji so se ob koncu lanskega leta zbrali na Rodici na letnem občnem zboru, ki je bil tokrat tudi volilni. Na zboru so za predsednika izvo...

Kronika / sreda, 18. januar 2023 / 19:19

Vse več klicev v sili na številko 112

Regijski center za obveščanje Kranj je v letu 2022 zabeležil 51.555 dohodnih in 27.791 odhodnih klicev, skupno 79.346 klicev na brezplačno številko 112, med katerimi prednjačijo klici za primere nujne...

Izleti GG / sreda, 18. januar 2023 / 18:33

Dežela pod Kavkazom (4. del)

Ko po šesturni vožnji stopiva iz maršrutke, najprej pomislim, da naju je ta pripeljala v visokogorsko vasico švicarskih Alp. Kamnite hiške z lesenimi balkoni, butični hotel, restavracije t...