Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Šmarnice

Kdo ne pozna dehtečega vonja šmarnic. Te majske dni so jih polni travniki ob robovih gozdov. Tako v nižinah kot tudi višje v gorah. Po vrtovih so letos zacvetele že nekoliko prej. Šmarnica ni kot d...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Sedmica: Nasilni Tržičan

Minutko pred dvanajsto, se pravi, tik pred lokalnimi volitvami, se je tržiški župan Pavle Rupar ujel v lastno past. Ko je bil v pasti, pa je korenjak pred vso slovensko javnostjo tako zm...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Med sosedi

Slovenci na Koroškem so pretekli teden izgubili velikega zagovornika in prijatelja med nemško govorečimi Korošci, Hansa Simo, nekdanjega koroškega deželnega glavarja. Umrl je v ce...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Tako kot smo bili vajeni

Prmejduš, kaj bova pa sedaj?! je zaklel.

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Iz starih časov: Hudič polhe pase

Katere živali je premogla Vojvodina Kranjska v Valvasorjevem času? Najprej »raznovrstne četveronožce«. »Kranjska ima najbolj znane živali kakor druge evropske dežele, tako konje, govedo,...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Računalnik in jaz: Naključja številk

Danes je petek, pa še trinajstega smo. Za povrh je še moj prispevek trinajsti po vrsti. Splet naključij ali le igra števil? Kakorkoli že. Petek trinajstega slovi po nesrečnem dnevu, prav...