Zavitek iz stročjega fižola in korenja

Eden izmed najboljših načinov, kako porabiti večje količine svežih vrtnin, je priprava zavitka iz vlečenega testa z nadevom iz stročjega fižola in korenja. Jed je ne le hranljiva, temveč tudi okusna ter primerna tako za samostojen obrok kot prilogo k različnim mesnim jedem.

Za pripravo zavitka iz stročjega fižola in korenja po­trebujemo: 0,5 kg pšenične moke, 1 jajce, 1 žlico olja, 1 žlico kisa, sol, 2 dl vode in olje za premaz. Za nadev potrebujemo: 300 g stročjega fižola, 200 g korenja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 2 žlici olja, sol, poper, 1 žlico drobtin in svež peteršilj za okras.

Moko presejemo v posodo, posolimo in na sredini naredimo jamico, v katero nalijemo mlačno vodo, olje in kis. Dodamo še jajce in vse skupaj zamesimo v testo. Testo gnetemo toliko časa, da postane mehko in elastično ter se ne oprijema rok. Po potrebi dolijemo še vodo ali dodamo moko. Testo oblikujemo v hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Stročji fižol očistimo in narežemo na krajše palčke, korenje olupimo in narežemo na tanke trakove. Stročji fižol do polovice skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Na segretem olju popražimo čebulo, dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Nato dodamo narezano korenje in stročji fižol ter pražimo 10 minut. Nadev solimo in popramo po okusu ter odstavimo s štedilnika.

Spočito testo na pomokani površini razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Na razvaljano testo enakomerno razporedimo nadev, pri čemer ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove testa pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno zavijemo in ovijemo v čisto kuhinjsko krpo. Krpo na koncih povežemo, da zavitek ostane tesno ovit. Zavitek skuhamo v veliki količini osoljene vrele vode ali pa ga kuhamo nad paro približno 30 minut.

Ko je zavitek kuhan, ga previdno odvijemo iz krpe in narežemo na rezine. Postrežemo ga kot prilogo k mesni jedi ali kot samostojen obrok skupaj z juho ali solato. Za dodatno svežino in okus ga pred serviranjem posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 14. oktober 2022 / 07:35

Preobrata vendarle ni bilo

Z gorenjskim derbijem med Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur in LTH Castings se je končalo drugo kolo v košarkarski ligi Nova KBM, Ločanom pa je ob koncu tekme zmanjkalo moči za preobrat, zato so se nov...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 18. junij 2017 / 20:11

Maja Sajovic za uvod druga

Reka – Po tradiciji so se najboljši padalci v skokih za uvod v sezono zbrali na Grobniku, kjer jih je pričakalo zelo nestabilno vreme. Naši so na uvodni tekmi nastopili v okrnjeni zasedbi, kajti pa...

Šport / nedelja, 18. junij 2017 / 20:10

Prvaki v tradicionalnem karateju

Škofja Loka – Državno prvenstvo v tradicionalnem karateju je potekalo v 14. izvedbi. V dvorani Poden v Škofji Loki je nastopilo 198 karateistov in 23 ekip iz 14 klubov. Skupaj je bilo 316 nastopov....

Zanimivosti / nedelja, 18. junij 2017 / 20:09

Biseri loških ustvarjalcev

V avli Gorenjskega glasa so do 1. julija na ogled dela članov Slikarskega kluba Škofja Loka.

Naklo / nedelja, 18. junij 2017 / 20:07

Prejeli priznanja za odličnost

Naklo – Župan Občine Naklo Marko Mravlja je v ponedeljek sprejel učence Osnovne šole Naklo, ki so vseh devet let dosegli odličen uspeh. Zaželel jim je, da bi uspešno nadaljevali izobraževalno pot i...

Šenčur / nedelja, 18. junij 2017 / 20:07

Dobili so županove petke

Šenčur – Devetnajst devetošolk in devetošolcev Osnovne šole Šenčur, ki so vsa leta izdelovali z odliko, je ta teden sprejel župan Ciril Kozjek. Za odličnost jim je podelil knjižne nagrade in plaket...