Krajnc in Frbežar s soneti v kamniški Veroniki

Ivo Frbežar je pesnik, pisatelj, ilustrator in urednik, član Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Študiral je primerjalno književnost z literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Piše poezijo, kratko prozo, radijske igre, eseje, ukvarja se z literarno teorijo. Frbežarjeva poezija je zvečine modernistična: raziskuje izrazne možnosti jezika, se navezuje na izročilo ljudskega pesništva, piše impresionistično razpoloženjsko liriko, obravnava eksistencialne in družbene teme. Izdal je trinajst knjig, dve v tujini, prejel tudi nekaj mednarodnih nagrad za poezijo. Zastopan je v domači in češki antologiji in zbornikih. Matej Krajnc pa je precej mlajši od svojega kolega Frbežarja, je pesnik, kantavtor, univerzitetni literarni komparativist, ravno tako član Društva slovenskih pisateljev in Društva slovenskih književnih prevajalcev. Ukvarja se s pisanjem avtorske poezije in proze ter prevajanjem opusov pesnikov - glasbenikov in starejših epskih besedil iz angleščine in francoščine. Njegova avtorska bibliografija obsega 28 samostojnih književnih naslovov poezije in proze, ima blizu dva ducata samostojnih književnih prevodov in soprevodov. V dvajsetih letih je uglasbil več svojih pesmi v kantavtorsko-šansonjerski maniri in izdal okrog dvajset plošč. Ukvarja se še s publicistiko in strokovno esejistiko s področja prevajanja in verzologije.

V petek, 18. novembra, pa ob 19. uri omenjenima avtorjema na literarnem večeru prisluhnete v kamniški Kavarni Veronika. Pesnika in pisatelja se bosta predstavila: Ivo Frbežar s pesniško zbirko Anti/SONETI, Matej Krajnc s soneti Duh po Dickensu, s svojo kitaro ter pesmijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 27. februar 2014 / 11:17

Karađorđevićevo vilo podrli

Zaradi nepredvidljivosti okoliščin na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor ne morejo napovedati nadaljnjih dejanj, povezanih z zgradbo.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Čar renesančnih oblačil

Nekaj časa je že minilo, odkar je bila v škofjeloški Kašči razstava Oblačilna kultura 16. stoletja.

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Zbrali so se na dobrodelnem teku

V športnem parku za Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto so se prejšnji petek zbrali številni loški športni navdušenci, ki so se udeležili prvega dobrodelnega teka.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Jubilej loških lokostrelcev

Loški lokostrelci so v zadnjih dvajsetih letih domov prinesli številne pokale in kolajne, ponosni pa so tudi, da so smetišče na Kamnitniku spremenili v enega najlepših strelišč v Sloveniji.

Škofja Loka / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gora hotela obdržati letalo

Sanacijo kraja letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki so pomagali izvajati tudi pripadniki GRS Škofja Loka. Njihov vodja Zvonko Korenjak pravi, da jih je spremljalo tako nemogoče vreme, kot bi...

Splošno / petek, 13. junij 2008 / 07:00

Gostili so angleške učence

Osnovna šola Škofja Loka Mesto je predstavila svojo mednarodno dejavnost. V tem šolskem letu sodeluje v štirih mednarodnih projektih, ki jih je s sodelavci predstavil ravnatelj Marko Primožič.