Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:26

Zaradi energetskih obnov dela čez glavo

V podjetju Jelovica so ta čas polno zasedeni, saj poteka več energetskih sanacij javnih stavb, povečujejo se tudi energetske obnove individualnih stanovanjskih hiš, vse več je tudi povpraševanja stran...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sreda, 8. junij 2022 / 19:02

Po dveh letih znova Slamnikarski sejem

Domžale – V središču Domžal (park pri občini) bodo v soboto, 11. junija, organizirali že osmi Slamnikarski sejem, ki bo potekal od 15. ure dalje. Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar...

Kronika / sreda, 8. junij 2022 / 18:59

Zaspal med vožnjo po avtocesti

Kranj – Gorenjska avtocesta je bila v soboto zaradi prometne nesreče pri priključku Kranj zahod v smeri Ljubljane zaprta približno pet ur. V nesreči je bil samoudeležen voznik tovornega vozila s pr...

Razvedrilo / sreda, 8. junij 2022 / 18:58

Šiki tour

Pevec Mitja Šinkovec se podaja v zakonski stan. Tokrat drugič. In kot se za klenega Gorenjca iz Poljč spodobi, so mu prijatelji pripravili izvirno glasbeno fantovščino, ki so jo naslovili Šiki tour...

Škofja Loka / sreda, 8. junij 2022 / 18:54

Kruha (in piva) za vse

S Historialom so v Škofji Loki minulo soboto čas znova zavrteli za nekaj stoletij nazaj in tako je postala »plac pisanih stoletij«.

Kultura / sreda, 8. junij 2022 / 18:52

Dobrodelni večer za ukrajinsko pianistko

V dvorani Kulturnega doma na Visokem bo v soboto, 11. junija, ob 19.30 koncert pianistke Eve Chemodanove z gostjo, pevko Zalo Hodnik.