Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2008 / 07:00

S kuhalnico do olimpijske medalje

Na pobudo Janeza Lenčka so slovenski vojaški kuharji svoje znanje začeli predstavljati tudi svetu. Pred dvema letoma so na svetovnem prvenstvu osvojili srebro, sedaj se odpravljajo na olimpijado v Nem...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / nedelja, 8. oktober 2023 / 22:15

Podor uspešno sanirajo

Ob vstopu v dolino Komatevre je ob avgustovski ujmi ponovno prišlo do skalnega podora, ki je popolnoma zaprl cesto, dostop do kamnoloma lehnjaka, od sveta odrezal dva občana Jezerskega ter onemogočil...

Preddvor / nedelja, 8. oktober 2023 / 22:13

Pogovor o oblačilni dediščini

Zg. Bela – V torek, 10. oktobra, ob 19. uri vabijo na zanimiv pogovorni večer v Tomaževo kajžo na Zg. Beli. Beseda bo tokrat tekla o oblačilni dediščini v naših krajih, in kaj je vplivalo na to, da...

Gospodarstvo / nedelja, 8. oktober 2023 / 22:12

Predplačila za škodo v gospodarstvu

Ljubljana – Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil za povračilo škode v gospodarstvu po avgustovski ujmi s poplavami in plazovi. Denar je prejelo...

Nasveti / nedelja, 8. oktober 2023 / 22:09

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Previdno v tem tednu, kajti obeta se vam spopad egov. Energije bodo podpirale sitnobe in tečnobe in ne boste se pripravljeni pogaj...

Kultura / nedelja, 8. oktober 2023 / 22:06

Nekaj drugega, a tako zelo tukaj

In zdaj nekaj popolnoma drugačnega 16 je naslov aktualne razstave v Galeriji Ivana Groharja, na kateri Nika Oblak in Primož Novak predstavljata pet projektov, ki se osredotočajo na kontroverzne vidike...