Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 21. december 2012 / 07:00

Letopis Gorenjska 2012: Gorenjske občine

Letopis Gorenjska 2012: Gorenjske občine, 21. december 2012, št. 10

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 6. december 2018 / 16:09

Hvaležni za vso pomoč

Oktobrska ujma je prizadela nekatera območja občine Tržič, družini Dovžan iz Tržiča je pobesnela Tržiška Bistrica odnesla hišo. Da v nesreči še vedno znamo stopiti skupaj, se je zopet pokazalo. Ne gre...

Rekreacija / četrtek, 6. december 2018 / 16:06

Zmagi Bečana in Koligarjeve

Miklavžev tek, zadnji v seriji Gorenjska, moj planet, sta dobila Timotej Bečan in Mojca Koligar, največ točk v seriji pa sta zbrala Gašper Bregar in Nives Skube.

Volitve 2019 / četrtek, 6. december 2018 / 16:03

Štebe za ponovitev glasovanja

Tomaž Štebe v Mengšu zahteva ponovitev volitev. Kljub temu je občinski svet na konstitutivni seji potrdil mandate šestnajstim svetnikom in županu.

Razvedrilo / četrtek, 6. december 2018 / 15:53

Stoti rojstni dan tete Mice

Pred tednom dni je stoti rojstni dan praznovala Marija Stanovnik iz Žirov. Kljub temu da je velik del življenja preživela v Ljubljani, je še danes močno povezana z domačo Gorenjsko. Zadnje leto živi v...

Kultura / četrtek, 6. december 2018 / 15:52

Prešernovo svetništvo

Svetništvo s poudarkom na i. Zakaj velja Franceta Prešerna imenovati za kranjskega kulturnega svetnika nam z razstavo Prešeren – kranjski kulturni svetnik, ki je na ogled v galeriji hiše, kjer je pesn...