Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Kranjska Gora

Ena največjih pridobitev na področju turizma v letu 2007 je nova štirisedežnica Kekec, ki jo je družba RTC Žičnice Kranjska Gora zgradila na mestu stare vlečnice, ki je bila zgrajena davnega leta 1973...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 18. junij 2016 / 15:36

Žlahtne narečne viže

Na šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju, ki je potekal v Škofji Loki, so slavili Lisjaki z Barbaro in Neli, občinstvo pa so najbolj navdušili Raubarji in tako že drugo leto zapored osvojili van...

Šport / sobota, 18. junij 2016 / 15:25

Prvič med profesionalkami

Kranj – Naša najboljša boksarka, Kranjčanka Andreja Bešter, je že v Nemčiji, kjer se bo danes pomerila z Maike Klüners. »Nemka je dvakratna državna prvakinja. Vem, da je boksala z aktualno...

Kronika / sobota, 18. junij 2016 / 15:21

Zaradi požara izpad elektrike

V četrtek zjutraj so zaradi požara na območju Hidroelektrarne Medvode za dve uri brez elektrike ostali prebivalci Medvod in okolice. Prišlo je do stika na 20-kilovoltnem daljnovodu Elektra Gorenjska.

GG Plus / sobota, 18. junij 2016 / 14:36

Ivan Grohar med revščino in genialnostjo

Angleški pisec Aldous Huxley je zapisal: »Kako veste, da Zemlja ni pekel kakega drugega planeta?« Tako bi se lahko vprašal tudi slovenski slikar Ivan Grohar. Rodil se je 15. junija 1867 v bajtarski...

Gorenjska / sobota, 18. junij 2016 / 12:56

Gorenjsko želijo povezovati

Župani gorenjskih občin, ki so se ta teden sestali na seji Sveta gorenjske regije, si želijo čim prej uresničiti skupne razvojne programe, ki bi regijo še bolj povezali.