Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 10. december 2011 / 07:00

Zagorelo na ekološki kmetiji

Na ekološki kmetiji Porta, kjer gospodarita Mimi in Marjan Fister, je ob koncu novembra zagorelo. Požar jim je, kot ocenjujeta, povzročil za najmanj štirideset tisoč evrov škode.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Vesela Kranjska vabi v Preddvor

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je s soorganizatorji predstavil prireditev Vesela Kranjska Preddvor 2007, ki se bo konec tedna odvijala v Preddvoru. V...

Preddvor / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Hotela je kupil Andrej Breznik

Sedemnajstega maja je bila podpisana kupoprodajna pogodba za prodajo preddvorskih hotelov. Kupec Andrej Breznik je zanju odštel 2,5 milijona evrov.

Radovljica / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Andrejaš v bitko za predsednika

Radovljica - V okviru oddaje Hri-bar na TV Slovenija je v bitki za predsedniškega kandidata po izboru gledalcev zmagal Jože Andrejaš iz Radovljice, sicer uspeše...

Splošno / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Je Sova plačala predsednikovega zdravilca?

Nadzorniki Slovenske varnostno obveščevalne službe opozarjajo na nepravilnosti in nezakonitosti.

Kranj / sreda, 23. maj 2007 / 07:00

Lojze Peterle z vsemi generacijami

Kranj - Evropski poslanec in kandidat za predsednika države Lojze Peterle se je konec minulega tedna spet mudil na Gorenjskem. Že v četrtek zvečer je bil gost s...