Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Vedno za kaj posebnega

Test: Citroën C3 Tendance HDi 70

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 2. oktober 2018 / 15:19

Rodbina Celar

Po osemnajstih letih se je pred domačo hišo na Bregu ob Kokri drugič srečala širša rodbina Celar, ki je bila v krstno matično knjigo prvič uradno zabeležena pred 368 leti.

Škofja Loka / torek, 2. oktober 2018 / 15:11

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Slovenija / torek, 2. oktober 2018 / 15:10

Festival za tretje življenjsko obdobje

Ljubljana – Od 1. do 3. oktobra v ljubljanskem Cankarjevem domu poteka 18. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki že vrsto let obeležuje mednarodni dan starejših, z bogatim kulturnim in spremlj...

Kronika / torek, 2. oktober 2018 / 15:07

Iz torbice vzel denarnico

Kranj – Kranjski policisti so v petek obravnavali tatvino denarnice starejši občanki na javnem kraju v Kranju. Storilec je okoli poldneva med pošto na Dražgoški ulici v Kranju in Vodovodnim stolpom...

Rekreacija / torek, 2. oktober 2018 / 15:06

Vikend tržiških poti

Tržič – V soboto in nedeljo je v Tržiču potekal Vikend tržiških poti, rekreativno gorskokolesarsko druženje, ki ga je organizirala Občina Tržič v sodelovanju s podjetjem Lajf.