Proso je dobilo svoj praznik
S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.
Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.
»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.