Hiacinta Klemenčič in Tine Jesenovec iz društva Sotočje sta postregla z medlo. / Foto: Andrej Tarfila

Proso je dobilo svoj praznik

S praznikom prosa so se v Škofji Loki poklonili žitarici, ki so jo včasih veliko sejali na Sorškem polju in je predstavljala hrano revežev.

Škofja Loka – V Škofji Loki starejše generacije pravijo; šestkrat medla, pa je bila nedelja. Medla je namreč jed, ki so jo kuhali iz prosene kaše in jo na koncu zgostili še z moko. Na Sorškem polju je bila ta jed znana pod imenom rašovna. Na etnološki prireditvi Praznik prosa v Škofji Loki, ko so v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine želeli oživeti kulinarično dediščino teh krajev, so predstavili pridelavo prosa »od njive do prosene kaše« in na stojnicah ponudili tradicionalne in nove jedi iz prosene kaše. Člani Prosvetnega društva Sotočje, ki to počnejo ob različnih priložnostih, so kuhali medlo, postregli pa tudi mešanico (jed in prosa in kislega zelja), iz prosene moke so pekli tudi palačinke in postregli s proseno rulado.

»Veliko jedi je mogoče skuhati iz prosene kaše: prvič je na stojnicah kruh prosenjak, ki so ga spekli v gostilni pri Boštjanu na Križni Gori, mesarija iz Črnomlja nam je ponudila prosene klobase, iz Straže pri Turjaku prihaja prosena potica, iz Žirov proseno pivo, gostje iz Straže imajo celo proseni sladoled,« je o kulinarični ponudbi povedal Marko Pleško iz Turističnega društva Škofja Loka, ki je bilo ob društvu Sorško polje organizator dogodka. Sodelovali so tudi loški gobarji, ki so s proseno kašo pripravili štiri gobje jedi. Na stojnicah pa smo doživeli še marsikatero presenečenje, kaj vse se da skuhati in speči iz prosene kaše in kako presenetljivo teknejo jedi iz tega skromnega živila. Milena in Stane Jamnik iz Podreče, ki na kmetiji pridelujeta tudi proso, sta presenetila s prosenimi piškoti in potico s prosenim nadevom. Ponudnike je na odru predstavil Rudi Zevnik, ki je član obeh društev – prirediteljev, na odru pa so se zvrstili tudi domači nastopajoči: tamburaška skupina Bisernica (starejši), Loške orglice in brata Hostnik, znana kot Drajnarjuva vampa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 19. marec 2010 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 19. marec 2010, št. 22

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 20. januar 2021 / 16:29

Tudi tretji obtoženec zanika krivdo

Pred sodnico kranjskega okrožnega sodišča Polono Kukovec je pred dnevi stopil še tretji od trojice Kranjčanov, ki so obtoženi izsiljevanja v letu 2015.

Zanimivosti / sreda, 20. januar 2021 / 16:28

Zbrali hrano za več kot tri tisoč družin

Ljubljana – Dobrodelna akcija, ki jo ob koncu leta organizirata Spar Slovenija in Anina zvezdica, je lani potekala pod sloganom Pomagajmo skupaj. Bila je rekordna. Spar, ki je akcijo tudi logističn...

Preddvor / sreda, 20. januar 2021 / 16:26

Najemnika bosta gradu vdihnila dušo

Zavod za kulturo, turizem in kulturno dediščino Grof in Grofica je najel grad Dvor v Preddvoru. Najemnika pričakujeta, da bo do junija dvorec že nared za razstavo, ki mu bo vdihnila dušo in privabljal...

Kranj / sreda, 20. januar 2021 / 16:24

Virtualni informativni dan uspel

Kranj – Klub študentov Kranj je minulo soboto pripravil neformalni informativni dan Študenti dijakom, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal v virtualni izvedbi. Predstavilo se je štirideset iz...

Gorenjska / sreda, 20. januar 2021 / 13:45

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih

Včeraj so v Sloveniji s PCR- in hitrimi testi na koronavirus testirali 11.308 oseb in skupaj potrdili 1698 novih okužb. Na nacionalni ravni smo dosegli oba kriterija za sproščanje ukrepov in prehod iz...