Adventni venec

December. Pogledujem v zvezek, v katerega je moja mama s kaligrafsko pisavo vpisovala recepte za vsak dan in vse praznike. Oživijo spomini, ki dobijo barvo, zvok in glasove ter zadišijo. Poljubčki in lešnikova potica so stalnica za advent. Na prvo adventno nedeljo zatrepeta prvi plamenček na adventnem vencu. Od kod pravzaprav ta lepa navada?

Hamburg sredi prve polovice 19. stoletja. Ledene zime, revščina v velikem pristanišču, zapuščeni otroci, ki se spreminjajo v tatiče, da bi dobili kaj za pod zob. Protestantski pastor, teolog, učitelj, reformator razmer v zaporih Johann Hinrich Wiechern (1808–1881) zbira v veliki kmečki hiši, imenovani das Rauhe Haus, najrevnejše otroke, ki dobijo streho nad glavo in hrano, obenem pa so deležni šolanja, da bi se česa izučili in se tako izognili kriminalu. Ko napoči december, so otroci še posebej zvedavi. Kdaj bo že božič? In Wiechern 1839 na staro kolo pritrdi štiri bele večje sveče, za vsako nedeljo po eno, vmes pa 20 manjših rdečih za vsak dan in ponazori advent. Od 1860 pletejo adventne vence iz jelovih vej. Ker v domovih ni prostora za velike vence, se ti manjšajo in na njih ostajajo le štiri sveče. Simbolika venca: krog kot večni tok življenja in želja po duhovni svetlobi božiča s Kristusovim rojstvom … S severa Nemčije se običaj seli proti jugu. Leta 1925 zagori prva sveča na vencu v katoliški katedrali v Kölnu, 1930 v Münchnu. Danes jih najdete vseh vrst, trendi dovoljujejo marsikaj. Do tistega največjega na svetu ni daleč, če se zapeljemo v Mariazell. Venec je pritrjen nad mestnim vodnjakom, v premeru ima 12 m, tehta pa šest ton. Ko se vračamo, lahko zavijemo še v Vrbo na Koroškem/Felden, kjer se spleten iz 80.000 lučk blešči na Vrbskem jezeru. Srečno pot!

Karibski kokosovi poljubčki

Za eno peko potrebujemo: 50 g kandiranega sadja, ananas, papaja, mango, 4 beljake, 130 g sladkorja, 1 žlico vaniljevega sladkorja, 65 g skute, 200 g kokosove moke.

Kandirano sadje drobno zrežemo. Beljake s soljo stepemo v trd sneg in počasi dodajamo sladkor. Pridamo še kandirano sadje in kokosovo moko. Pečico ogrejemo na 180°. Pekač obložimo s papirjem za peko. S čajnima žličkama oblikujemo kupčke in jih zlagamo na pekač. Na 180° pečemo poljubčke 15–17 minut. Poljubčke popolnoma ohladimo v pekaču.

Poljubčki za diabetike

Za eno peko potrebujemo: 3 beljake, ščep soli, 25 g sadnega sladkorja, 45 g sladila za diabetike, 2 žlici limoninega soka, 175 g kokosove moke, 100 g čokoladnega obliva.

Pečico ogrejemo na 150°. Beljake s soljo stepemo v trd sneg. Počasi dodajamo sadni sladkor, sladilo in limonin sok. Na koncu previdno vmešamo še kokosovo moko.

Pekač obložimo s papirjem za peko. Z dvema čajnima žličkama oblikujemo kupčke in jih polagamo na papir, a ne preblizu. Poljubčke pečemo 20 minut in jih v pekaču popolnoma ohladimo.

Čokoladni obliv stopimo po navodilu. Spodnji del poljubčkov pomakamo v vročo čokolado in jih polagamo na kos alufolije. Počakamo, da se popolnoma ohladijo in jih spravimo v pločevinasto škatlo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 30. junij 2012 / 07:00

Novi krediti SID banke za okoljske naložbe

Ljubljana - SID banka je za mala in srednje velika podjetja namenila 44 milijonov evrov za dolgoročno namensko financiranje gospodarstva prek poslovnih bank oziroma za financiranje...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Že 63 obolelih za novo gripo

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco inštituta za varovanje zdravja so potrdili še 15 primerov okužb z novim virusom gripe A (H1N1). Kot so zapisali na...

Kultura / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Priznani keramiki četrtič v Vogljah

V ateljeju zakoncev Barbe in Nika Štembergar Zupan v Vogljah se zaključuje četrta mednarodna kolonija umetniške keramike V-oglje 2009.

Gospodarstvo / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Dogovor gostincev z zbornico

Ljubljana - Sindikat delavcev gostinstva in turizma ter GZS - Turistično gostinska zbornica in ZDS – Sekcija za turizem in gostinstvo so ta teden le podpisali aneks h kolektivni...

GG Plus / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Draga mladih: Ustvarjalnost za prihodnost

Slovenci v zamejstvu (151)

GG Plus / nedelja, 19. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Sodba pedofilskemu župniku postala pravnomočna Višje sodišče v Mariboru je po poročanju časnika Dnevnik potrdilo sodbo ptujskega okrožnega sodišča, ki je ormoškega duh...