Čokoladni kolač

Kolač na prvi pogled deluje povsem klasično, mogoče pomislimo celo na ''spet eden od tistih suhih kolačev''. Vendar ker ga prelijemo z mešanico ruma in mleka, je ta skrb odveč. Dodatek smetane pa ga še vse skupaj obogati. Kolač je primeren tudi kot pecivo, ki ga lahko jemo z rokami.

Za pripravo čokoladnega kolača potrebujemo: 200 g moke, 200 g jedilne (ali temne) čokolade, 250 g masla, 4 jajca, 4 žlice temnega kakava, 200 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, pol žličke soli, 2 žlici ruma; za preliv: 1,5 dl mleka, 0,3 dl ruma; za premaz: 250 g smetane za stepanje.

Čokolado nadrobimo v skodelico, dodamo na koščke narezano maslo ter vse skupaj raztopimo v vroči vodni kopeli. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter kakav. Beljake in rumenjake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, sol penasto stepemo. Prilijemo rum in nato dodamo ohlajeno (vendar še vedno tekoče) maslo in čokolado. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico kakava in moke. Maso vlijemo v namaščen pekač (ali prekrit s peki papirjem) ter pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 40 do 50 minut. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Če ga zapičimo v biskvit in na njem ostane le majhna sled, je biskvit pečen.

Pečen biskvit malce ohladimo, nato ga prelijemo z mešanico toplega mleka in ruma. Ohladimo do konca ter nazadnje premažemo še s stepeno smetano.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača, ki ga uporabljamo. Sama navadno uporabim pekač v velikosti 20 x 30 cm. Po potrebi med peko biskvit prekrijemo z alufolijo. Še za dodatno svežino kolač, preden ga premažemo s smetano, namažemo z žlico marmelade.

V smetano za premaz biskvita za prijetno aromo dodamo še pol žličke semen vanilje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 24. november 2017 / 17:55

Na Bledu imajo najlepša javna stranišča

Bled – Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je že devetič zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče. V sklopu akcije so člani komisije društva letos prevozili več kot 4500 kilometrov ter...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Supermodel in lepa soseda

Zmagovalka lepotnega natečaja Supermodel Slovenije 2006 je postala 20-letna Ljubljančanka Lea Plut, v Mariboru pa bodo že devetič izbrali Lepo sosedo.

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Renaultove posebne spletne strani

Renault ob posebnih priložnostih predstavi posebne spletne strani. Na minuli avtomobilski razstavi v Parizu razstavljeni Twingo Concept je ob hkratnem poslušanju glasbe na ogled na www.twingoconc...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Škoda dosegla magičnega pol milijona

Leto 2006 bo za češko Škodo Auto zapisano v zgodovino kot rekordno: že 20. novembra je proizvodnja avtomobilov presegla lansko, ki je v celem letu znašala 494.637 vozil. Le dva dni kasneje so pre...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Goodyear dobil pomoč za raziskave

Evropska Komisija je dodelila Goodyearju večjo denarno pomoč za raziskave in razvoj, da bi podprla iniciativo podjetja za razvoj avtoplašča z ultra nizkim kotalnim uporom z okolju prijaznimi...

Prosti čas / torek, 28. november 2006 / 06:00

Veliki majhni delci

Pranje avtomobilov s sredstvi, ki vsebujejo nano delce, izboljša zaščito pred umazanijo in poškodbami.