Čokoladni kolač

Kolač na prvi pogled deluje povsem klasično, mogoče pomislimo celo na ''spet eden od tistih suhih kolačev''. Vendar ker ga prelijemo z mešanico ruma in mleka, je ta skrb odveč. Dodatek smetane pa ga še vse skupaj obogati. Kolač je primeren tudi kot pecivo, ki ga lahko jemo z rokami.

Za pripravo čokoladnega kolača potrebujemo: 200 g moke, 200 g jedilne (ali temne) čokolade, 250 g masla, 4 jajca, 4 žlice temnega kakava, 200 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, pol žličke soli, 2 žlici ruma; za preliv: 1,5 dl mleka, 0,3 dl ruma; za premaz: 250 g smetane za stepanje.

Čokolado nadrobimo v skodelico, dodamo na koščke narezano maslo ter vse skupaj raztopimo v vroči vodni kopeli. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter kakav. Beljake in rumenjake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, sol penasto stepemo. Prilijemo rum in nato dodamo ohlajeno (vendar še vedno tekoče) maslo in čokolado. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico kakava in moke. Maso vlijemo v namaščen pekač (ali prekrit s peki papirjem) ter pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 40 do 50 minut. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Če ga zapičimo v biskvit in na njem ostane le majhna sled, je biskvit pečen.

Pečen biskvit malce ohladimo, nato ga prelijemo z mešanico toplega mleka in ruma. Ohladimo do konca ter nazadnje premažemo še s stepeno smetano.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača, ki ga uporabljamo. Sama navadno uporabim pekač v velikosti 20 x 30 cm. Po potrebi med peko biskvit prekrijemo z alufolijo. Še za dodatno svežino kolač, preden ga premažemo s smetano, namažemo z žlico marmelade.

V smetano za premaz biskvita za prijetno aromo dodamo še pol žličke semen vanilje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 6. avgust 2021 / 15:05

Mednarodni dan piva

Kranj – Ljubitelji piva, pivovarji, hmeljarji in lastniki pivnic od leta 2007 dalje praznujejo prvi petek v avgustu mednarodni dan piva. V državnem statističnem uradu so ob tem dnevu zbrali nekaj p...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 23. november 2016 / 21:00

Sozvočenja odzvenela v Kranj

Nagrade in priznanja na letošnjem Gorenjskem regijskem tematskem koncertu Sozvočenja so odnesli pevski sestavi iz Kranja. Na zaključni koncert v Ljubljano izbran Ženski zbor Carmen manet.

Mularija / sreda, 23. november 2016 / 20:56

Radovedni novinarji

V prostorih Gorenjskega glasa smo pretekli teden gostili učence Osnovne šole Predoslje, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo.

Razvedrilo / sreda, 23. november 2016 / 20:56

Vesel in skromen moraš biti, pa jih dočakaš

Nedavno je okroglih sto let praznovala Ana Vidic z Zgornjega Brnika. Menda je še pri 98 letih marsikaj postorila pri hiši. V Lahovčah pa le nekaj ulic narazen stanujeta najstarejši občanki Cerkelj. Vs...

Zanimivosti / sreda, 23. november 2016 / 20:40

Cvetličarji napovedali advent

Tupaliče – Minuli konec tedna so cvetličarji postavili na ogled adventne dekoracije, kajti že prva naslednja nedelja bo prva adventna. Razstavo adventnih venčkov je tretje leto zapored pripravila U...

Škofja Loka / sreda, 23. november 2016 / 20:39

Spet dnevi ruskega filma

Škofja Loka – V Škofji Loki že peto leto zapored prirejajo teden ruskega filma. Začenjajo ga z odprtjem v četrtek, 24. novembra, ob 18. uri v Sokolskem domu Škofja Loka, uro kasneje pa bo sledil og...