Člani etnološkega krožka Lahovče so z mentorico Danielo Močnik in gostjo Branko Urbanija ter drugimi predstavili pomen smajne nedelje. / Foto: Renata Dobnikar

Smajna nedelja na vasi

Na ljudskem večeru Smajna nedelja na vasi so člani etnološkega krožka Lahovče, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, predstavili zgodovinski pomen in razvoj t. i. smajne nedelje.

Lahovče – Kot je pojasnil član krožka Janez Galjot, na Gorenjskem nekoč niso dejali, da gredo na smenj niti na žegnanje, temveč da gredo na bob. »Bob je pravzaprav pomenil praznovanje smajne nedelje. Bil je brez marmelade in ni bil posut s sladkorjem,« je dejal Galjot in dodal, da žegnanjsko nedeljo vas praznuje ob blagoslovu oziroma posvetitvi cerkvene stavbe, pri čemer so bile posvečene le farne cerkve, blagoslovljene pa so vse druge cerkve in kapele. V Lahovčah je bila cerkev, ki je danes posvečena sv. Florjanu, po podatkih, ki jih je pridobil Galjot, blagoslovljena 14. septembra leta 1652.

Žegnanje je običajno potekalo pozno poleti oziroma jeseni po žetvi, ko je bilo večje izobilje živeža, zlasti žita. »Smajna nedelja je bilo praznovanje in so ga pripravili v vsaki hiši, ne glede na finančni status. Ljudje so imeli na tisti dan svobodo, da so lahko proslavljali, saj je bil to praznik ljudstva. Lahko so se obiskovali in se družili,« je pojasnil Galjot in dodal, da je po vojni tovrsten način praznovanja počasi zamiral in izgubljal pomen, a v njihovi vasi še vedno ohranjajo staro tradicijo. »Znano je tudi, da so na smajno nedeljo fantje iz drugih vasi obiskovali dekleta. Domači fantje so jih varovali, kar se je pogosto končalo s pretepi in poškodbami. Gospodinja je morala biti na tisti dan zelo pozorna, saj so ji mladeniči zelo radi kakšno dobroto izmaknili in ji povzročili neprijetnosti. Na smajni večer naj bi se tudi kradli zajci, zgodaj zjutraj pa so streljali z možnarji,« je še povedal.

Pred prireditvijo je v domači cerkvi sveto mašo daroval prelat Stane Zidar v somaševanju z Borutom Poharjem. Pred gasilnim domom so na stojnicah nato predstavili klekljanje, razstavljeni so bili stari predmeti, postregli so potico, »bobe« in prato. Nastopile so ljudske pevke Dečve, narodne noše in harmonikarji. Branka Urbanija je pojasnila tudi pomen barv v ljudskem izročilu, zapel je Mešani pevski zbor sv. Florjana Lahovče pod vodstvom Mitje Žiberta, po tradiciji pa so mladi pritrkovalci pritrkavali v cerkvenem zvoniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 27. februar 2009 / 07:00

Sprejema za srebrno Tejo

V ponedeljek zvečer se je s svetovnega prvenstva vrnila slovenska biatlonska reprezentanca.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 22. september 2021 / 21:55

Čeh kradel na Jezerskem

Jezersko – Kranjski kriminalisti so minuli konec tedna pridržali češkega državljana, ki ga sumijo, da je prejšnji teden na območju Jezerskega izvedel najmanj štiri tatvine. Prijeli so ga na podlagi...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Jeseničani dvakrat zapored zmagali

Kranj – V četrtek so hokejisti v Alpski hokejski ligi odigrali druge tekme rednega dela. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so gostovali v avstrijskem Linzu in tekmo s hokejisti Steel Wings Linz dob...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Za slovo srebrn v 'brzincu'

S srebrnim odličjem na svetovnem prvenstvu v balinanju v Franciji se je od reprezentančnega dresa poslovil Aleš Borčnik s Sela pri Vodicah.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. september 2021 / 21:50

Smajna nedelja na vasi

Na ljudskem večeru Smajna nedelja na vasi so člani etnološkega krožka Lahovče, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, predstavili zgodovinski pomen in razvoj t. i. smajne nedelje.

Zanimivosti / sreda, 22. september 2021 / 21:48

Predstavili nov kruh z drožmi

Lesce – V Žitu so na trg poslali novo vrsto kruha, pripravljenega z v zadnjem času vse bolj priljubljenimi drožmi, to je aktivnim kislim testom, ki nastane po daljšem naravnem postopku fermentacije...