Čokoladni kolač
Kolač na prvi pogled deluje povsem klasično, mogoče pomislimo celo na ''spet eden od tistih suhih kolačev''. Vendar ker ga prelijemo z mešanico ruma in mleka, je ta skrb odveč. Dodatek smetane pa ga še vse skupaj obogati. Kolač je primeren tudi kot pecivo, ki ga lahko jemo z rokami.
Za pripravo čokoladnega kolača potrebujemo: 200 g moke, 200 g jedilne (ali temne) čokolade, 250 g masla, 4 jajca, 4 žlice temnega kakava, 200 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, pol žličke soli, 2 žlici ruma; za preliv: 1,5 dl mleka, 0,3 dl ruma; za premaz: 250 g smetane za stepanje.
Čokolado nadrobimo v skodelico, dodamo na koščke narezano maslo ter vse skupaj raztopimo v vroči vodni kopeli. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter kakav. Beljake in rumenjake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, sol penasto stepemo. Prilijemo rum in nato dodamo ohlajeno (vendar še vedno tekoče) maslo in čokolado. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico kakava in moke. Maso vlijemo v namaščen pekač (ali prekrit s peki papirjem) ter pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 40 do 50 minut. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Če ga zapičimo v biskvit in na njem ostane le majhna sled, je biskvit pečen.
Pečen biskvit malce ohladimo, nato ga prelijemo z mešanico toplega mleka in ruma. Ohladimo do konca ter nazadnje premažemo še s stepeno smetano.
Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača, ki ga uporabljamo. Sama navadno uporabim pekač v velikosti 20 x 30 cm. Po potrebi med peko biskvit prekrijemo z alufolijo. Še za dodatno svežino kolač, preden ga premažemo s smetano, namažemo z žlico marmelade.
V smetano za premaz biskvita za prijetno aromo dodamo še pol žličke semen vanilje.