Čokoladni kolač

Kolač na prvi pogled deluje povsem klasično, mogoče pomislimo celo na ''spet eden od tistih suhih kolačev''. Vendar ker ga prelijemo z mešanico ruma in mleka, je ta skrb odveč. Dodatek smetane pa ga še vse skupaj obogati. Kolač je primeren tudi kot pecivo, ki ga lahko jemo z rokami.

Za pripravo čokoladnega kolača potrebujemo: 200 g moke, 200 g jedilne (ali temne) čokolade, 250 g masla, 4 jajca, 4 žlice temnega kakava, 200 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, pol žličke soli, 2 žlici ruma; za preliv: 1,5 dl mleka, 0,3 dl ruma; za premaz: 250 g smetane za stepanje.

Čokolado nadrobimo v skodelico, dodamo na koščke narezano maslo ter vse skupaj raztopimo v vroči vodni kopeli. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek ter kakav. Beljake in rumenjake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, sol penasto stepemo. Prilijemo rum in nato dodamo ohlajeno (vendar še vedno tekoče) maslo in čokolado. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico kakava in moke. Maso vlijemo v namaščen pekač (ali prekrit s peki papirjem) ter pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 40 do 50 minut. Kdaj je biskvit dovolj pečen, preverimo z zobotrebcem. Če ga zapičimo v biskvit in na njem ostane le majhna sled, je biskvit pečen.

Pečen biskvit malce ohladimo, nato ga prelijemo z mešanico toplega mleka in ruma. Ohladimo do konca ter nazadnje premažemo še s stepeno smetano.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača, ki ga uporabljamo. Sama navadno uporabim pekač v velikosti 20 x 30 cm. Po potrebi med peko biskvit prekrijemo z alufolijo. Še za dodatno svežino kolač, preden ga premažemo s smetano, namažemo z žlico marmelade.

V smetano za premaz biskvita za prijetno aromo dodamo še pol žličke semen vanilje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 24. november 2015 / 10:58

Pocenitev naftnih derivatov

Kranj – Danes, v torek, so se spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski motorni bencin se je pocenil za 1,1 centa na 1,205 evra za liter, 100-oktanski bencin za 1...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. september 2015 / 07:00

Izdali so knjigo

Izšla je pripovedka z ilustracijami otrok Kako je nastalo naše mesto Tržič, ki so jo predstavili na prireditvi Kako nam v Tržiču zadiši po starih časih.

Nasveti / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim d...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Firštov golaž

Člani Turističnega društva Kamniška Bistrica so v nedeljo pripravili prvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, ene od priljubljenih jedi Okusov Kamnika, in prireditev Halo, na finfranje, s katero s...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Diamantno srce ljubezni

Nedavno, 17. septembra, je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si večno zvestobo obljubila Jožica in Martin Zavrl iz Čirč pri Kranju.

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pot do slave

Oktobra v kranjski Cineplexx prihaja nova mojstrovina izjemnega filmskega vizionarja Roberta Zemeckisa: film o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki je leta 1974 razpel vrv med stolpa Svetovnega tr...