Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 7. oktober 2008 / 07:00

Bolnikov čas je dragocen

Na pregled pri osebnem zdravniku boste čakali največ dvajset minut od določenega termina, pri specialistu pa največ eno uro. Takšen je sklep Vlade.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 23. januar 2018 / 21:01

Šolarji znova na smučeh

Na šestih slovenskih smučiščih se je znova začel projekt Šolar na smuči, ki skoraj tri tisoč šolarjem omogoča brezplačno smučarsko izkušnjo.

Nasveti / torek, 23. januar 2018 / 21:00

Ubežni delci

To je naslov letošnje maturantske knjige. Poleg nje še Kosmačev Pomladni dan in na bralnem krožku so gospe izrazile željo, da se spopadejo s to knjigo. In smo se. Knjiga je zelo zahtevna, je litera...

Nasveti / torek, 23. januar 2018 / 21:00

Šola vedeževanja iz Ciganskih kart

Bralka pod šifro Slovenija si je izbrala poljubnih sedem kart in bi rada splošni pogled, kot smo rekli zadnjič. Njene karte so Sporočilo, Sodnik, Oficir, Neiskrenost, Sreča, Hiša in Pismo. Takoj v...

Razvedrilo / torek, 23. januar 2018 / 20:55

Območno srečanje folklornih, pevskih in godčevskih skupin

Visoko – V nedeljo, 28. januarja, bo v Domu krajanov na Visokem pri Kranju ob 18. uri Območno srečanje folklornih, pevskih in godčevskih manjšinskih etničnih skupnosti in manjšin v organizaciji Jav...

Razvedrilo / torek, 23. januar 2018 / 20:55

Koncertni večer v Jedru

Medvode – V petek, 26. januarja, bo od 20. ure v Klubu Jedro potekal koncertni večer s skupinami THeWET, Artenigma in One Plan. THeWET je škofjeloška skupina, ki jo sestavljajo Marko Štibelj, Matic...