Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 30. maj 2014 / 12:20

Po soriški cesti

Kdaj potujete skozi Sorico iz bohinjske ali baške strani? Se čudite, smejete ali jezite? Vsakega po malem! Dober kilometer iz Sorice proti Dolini s stare ceste zapeljete na obnovljeno, široko, prav...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 28. november 2017 / 16:55

Plezalci končali sezono

Kranj – V Kranju se je konec tedna končala sezona na domačih tleh za športne plezalce. V okviru dvanajstih Plezalnih dnevov Kranja so se tekmovalci pomerili na balvanu in v težavnostnem plezanju za...

Kronika / torek, 28. november 2017 / 16:54

Pijan ležal na cesti

Blejska Dobrava – Jeseniške policiste so v petek zvečer obvestili, da je po cesti na Blejski Dobravi pod vplivom alkohola nekdo nevarno hodil. Ko so policisti pešca izsledili, je ta zaradi pijanost...

Kronika / torek, 28. november 2017 / 16:53

Na sodišču zaradi odpravnine

Na kranjskem okrožnem sodišču so v petek opravili predobravnavni narok zoper Darjo Kovačič in Barbaro Šmid, nekdanji direktorico in v. d. direktorice Ljudske univerze Kranj.

Razvedrilo / torek, 28. november 2017 / 16:52

Naj polka Ajga Punca

Z dobro glasbo je Radio Gorenc v soboto pri Avseniku v Begunjah praznoval 55. rojstni dan. Za Naj polko Gorenca 2017 so izbrali narečno vižo Ajga punca v izvedbi ansambla Galop iz Tunjic.

Razvedrilo / torek, 28. november 2017 / 16:50

Podoknica ob jubileju

Naklo – V petek, 1. decembra, bo ob 18. uri v prostorih Osnovne šole Naklo potekala prireditev Podoknica ob 25-letnici. Nastopili bodo Mešani pevski zbor Dobrava Naklo, ki obeležuje 25 let svojega...