Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 27. december 2013 / 07:00

Dobila sem pismo

Vzklik, ki je najprej zmedel očeta, mami pa tako dvignil radovednost, da se je pozabila sezuti v predsobi. Pismo? Pismo, da … Pismo, naslovljeno na moje ime. Kdo pa danes še piše pisma? St...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

Bole prvič z novo ekipo

Kolesar Grega Bole odhaja med profesionalce. Podpisal je dveletno pogodbo z italijansko ekipo Team Knauf - Amica Cups. Prvo srečanje so imeli pretekli teden.

Gospodarstvo / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

Prevladuje varčevanje v bankah

Približno tretjino finančnega premoženja gospodinjstev predstavljajo vloge v bankah in hranilnicah.

Gospodarstvo / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

V Lonu ob mesecu varčevanja

Kranj - V Hranilnici Lon ponujajo varčevalcem vse leto različne kratkoročne in dolgoročne depozite, rentno varčevanje za dobo od pet do deset let, varčevanje plus od enega do tre...

Gospodarstvo / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

NLB je varčevalcem ponudila Naložbeni par

Kranj - Nova Ljubljanska banka (NLB) je ponudila novo obliko varčevanja – NLB Naložbeni par, pri kateri varčevalec večino zneska veže za 13 mesecev po nespremenljivi 5,55-odstotn...

Gospodarstvo / torek, 28. oktober 2008 / 07:00

Oktobrske ugodnosti pri Poštni banki

Kranj - Pri Poštni banki Slovenije so tudi letos v oktobru, mesecu varčevanja, pripravili ugodnosti za svoje komitente. Tako so povišali obrestne mere za depozite za dobo od eneg...