Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 22. november 2014 / 12:01

Imenovali delovna telesa

V Radovljici so potrdili člane odborov in komisij. Za delo v odboru za kmetijstvo ni zanimanja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 2. maj 2022 / 17:19

Skupna pota čez Karavanke

Desetletje že traja izmenjava dijakov Srednje šole Biotehniškega centra Naklo in šolskih centrov iz Ehrentala pri Celovcu in Litzlhofa pri Špitalu ob Dravi iz Koroške.

Zanimivosti / ponedeljek, 2. maj 2022 / 17:19

Harkov, od kozaške trdnjave do ukrajinske prestolnice

Reka Dneper je že od pamtiveka odločilno vplivala na življenje tamkajšnjih prebivalcev. Ta 2000-kilometrski veletok deli njihovo domovino na dve polovici, na levobrežno vzhodno in desnobrežno zahod...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. maj 2022 / 17:18

Brezskrbni dnevi

Vse redkejša podoba brezskrbne otroške igrivosti sredi neokrnjene narave marsikomu obudi nostalgične spomine na mladost, ko je bilo veselo druženje, rajanje po zelenih livadah in plezanje po košati...

GG Plus / ponedeljek, 2. maj 2022 / 14:15

Društva so odraz družbe in časa

Razstava arhivskega gradiva društev iz fondov Zgodovinskega arhiva Ljubljana, ki zajema tudi Gorenjsko, pod naslovom V slogi k uspehu nagovarja k ohranitvi društvenih dokumentov, ki so pomemben del ku...

GG Plus / ponedeljek, 2. maj 2022 / 14:12

Dvajset let Centra za Downov sindrom Kranj (2)

Trinajst učencev z Downovim sindromom trenutno v Centru za Downov sindrom Kranj dvakrat mesečno obiskuje program učne podpore, ki vključuje gibalno spodbudo pod vodstvom Sanje Steka Kaštrun, in učn...