Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 21. november 2016 / 10:44

Navdih Dobrave

V Kulturnem domu Janeza Filipiča v Naklem je domači KUD Dobrava pripravil prijeten družabni večer. Romana Krajnčan z novo skladbo vabi v čarobni taksi, Daniel Rampre pa na večere Cockerjevih uspešnic....

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 6. avgust 2019 / 13:46

Kmetje zahtevajo odstranitev volkov

Okoljski minister Simon Zajec je v petek obiskal tri območja, kjer se zadnje čase povečujejo napadi volka na drobnico. Mudil se je tudi na Cerkljanskem, težave z napadi zveri pa so mu razgrnili oškodo...

Nasveti / torek, 6. avgust 2019 / 13:43

Borovnice za malico

Da so borovnice zares široko uporabne, kaže število okusnih jedi, ki jih lahko iz njih pripravimo. Med drugim so odlična popestritev malice v bananinem kruhu ali hrustljavem borovničevem prigrizku....

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2019 / 13:41

Jazzva osvojila tretje mesto

V soboto, 3. avgusta 2019, se je v Göteborgu na Švedskem mednarodnega tekmovanja ljubiteljskih pevskih zborov Evrovizijski zbor leta udeležila tudi Slovenija. Zastopala nas je vokalna a cappella sk...

Kamnik / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Fotografski natečaj Poletje v Kamniku

Kamnik – Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik na svojih družabnih omrežjih organizira fotografski natečaj za najlepšo fotografijo poletja v Kamniku.

Izleti GG / torek, 6. avgust 2019 / 13:35

Izjemni razgledi

Kot smo imeli priložnost videti, potnikom ladje MSC Musica ni dolgčas. Nihče ni lačen, še manj žejen. Za zabavo je na ladji kar nekaj možnosti, kdor ne more brez obiska fitnesa, je na volj...