Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 13. november 2015 / 11:04

Odprli novi Ljudski dom

Več kot dva milijona vredna investicija bo prispevala k celostni oživitvi najožjega jedra Kranjske Gore pa tudi k dvigu kakovosti bivanja v Kranjski Gori, je prepričan župan Janez Hrovat.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Čakajo na povrnitev škode

Železnikarska podjetja v teh dneh pričakujejo odločitev o povrnitvi poslovne škode, ki je nastala po lanskem neurju. Razpisa za povrnitev škode na objektih še ni.

Gospodarstvo / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Preveč debelega drevja

Poljanski gozdni posestniki imajo v gozdovih že preveč debelega drevja, sekajo pa bistveno manj, kot bi lahko.

Zanimivosti / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Anketa: Najraje na gimnazijo

Te dni šolarji že nestrpno pričakujejo počitnice in spričevala. Res veseli pa so jih bili učenci, ki so že zaključili osnovno šolo in bili vsa leta odlični. Vprašali smo jih predvsem o načrtih.

Zanimivosti / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Ohranjajo črnogorsko izročilo

Črnogorsko kulturno-prosvetno in športno društvo Morača Kranj praznuje desetletnico delovanja.

Radovljica / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Konferenca o kakovosti v jugovzhodni Evropi

Radovljica - V radovljiški Graščini se je v petek končalo tridnevno srečanje z naslovom Kakovost v jugovzhodni Evropi: ovire in priložnosti, na kateri 35 udeležencev iz držav jug...