Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 25. november 2015 / 11:12

O novostih pri razvozu živinskih gnojil

Škofja Loka – V petek, 27. novembra, z začetkom ob 9. uri bo v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje z naslovom Novosti in omejitve pri razvozu živinskih gnojil ter evidence. Predavala...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 26. junij 2024 / 22:51

Jabolčno pecivo s skuto ali makom

Ustvarili smo že kar nekaj dobrot z dodatkom jabolk v biskvitu. Ta igrajo ključno vlogo pri tem, da so sladice sočne, osvežilne in ne pretežke. Tokrat bomo pripravili jabolčne rezine s skuto in mak...

Kranj / sreda, 26. junij 2024 / 22:50

V Stražišču in na Gorenji Savi bi šli skupaj

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na zadnji seji sklenili, da 13. novembra letos izvedejo posvetovalni referendum o združitvi krajevnih skupnosti Stražišče in Gorenja Sava v novo Krajevno skupnos...

Domžale / sreda, 26. junij 2024 / 22:50

Kino v domžalskem parku

Domžale – Mestni kino Domžale se poleti preseli v Češminov park, kjer od 27. junija do 13. julija predvajajo filme. V parku je na voljo dvesto sedežev, sedežnega reda in rezervacij ni, dobrodošli p...

Kultura / sreda, 26. junij 2024 / 18:54

Slavile rahločutne igralske upodobitve

V soboto se je s podelitvijo nagrad zlato jabolko v Kranju zaključil igralski filmski festival Krafft. Velika nagrada iranski igralki Lili Fahradpour.

Železniki / sreda, 26. junij 2024 / 18:53

Proračun zvišali za četrtino

Proračun Občine Železniki je po rebalansu občutno višji – načrtujejo 13 milijonov evrov odhodkov.