Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 17. december 2018 / 11:53

Đurić športnik invalid leta

Razglasili so najboljše slovenske športnike leta 2018 med invalidi. Športnika leta sta Tanja Glušič in Darko Đurić, ekipa leta pa ekipa gluhih kegljačev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 11. november 2014 / 13:41

Ko se mošt spremeni v vino

Danes je martinovo, eden izmed najstarejših praznikov pri nas, ko se simbolično zahvalimo za jesenske darove narave, iz mošta pa ob blagoslovu nastane vino. Tradicija praznovanja se ohranj...

Slovenija / torek, 11. november 2014 / 13:38

Podražitev naftnih derivatov

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse zvišale. Za 0,3 centa se je na 1,431 evra za liter podražil 95-oktanski...

Razvedrilo / torek, 11. november 2014 / 13:36

Prihod v cinefilski raj

Jutri se začenja 25. ljubljanski filmski festival – LIFFe, ki bo do 23. novembra na ogled ponudil sto filmov raznovrstnih žanrov, pestra filmska ponudba pa bo tudi tokrat obogatena s sprem...

Kronika / torek, 11. november 2014 / 13:34

Pogrešanega našli mrtvega

Bohinj – V četrtek popoldne so sprožili iskalno akcijo za pogrešanim starejšim moškim na območju Baškega prevala v Bohinju, v kateri so poleg policistov sodelovali tudi gorski reševalci Postaje GRS...

Šport / torek, 11. november 2014 / 13:33

Dež odplaknil več tekem

Domžale imajo osem točk naskoka pred zasledovalcem. Kranjčani nadaljujejo s slabimi predstavami proti slabšim nasprotnikom, kar se jim maščuje, da niso že vodilno moštvo na tekmovalni lestvici druge s...