Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 8. december 2009 / 07:00

Stritarjeva ulica ni več zaprta

Kranj - Delavci Cestnega podjetja Kranj so konec prejšnjega tedna končali polaganje grobega asfalta na Stritarjevi ulici v Kranju. Potem ko so asfaltirali še pločnike ter postavi...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 14. december 2016 / 12:26

Navijali na Pokljuki

Lepo vreme in najboljši biatlonci na svetu so na tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki od petka do nedelje privabili okrog 16.500 gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko tujce...

Nasveti / sreda, 14. december 2016 / 12:22

December

Zadnji mesec v letu skriva v sebi tudi veliko simbolike. Je zadnji in to pomeni, da za njim pride nekaj novega. Pregledujemo, kaj vse dobrega smo naredili in doživeli. Bodimo dobri do sebe in se po...

Kronika / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Evakuirali petdeset ljudi

Kranj – V poslovni coni Laze v Stražišču pri Kranju so v nedeljo popoldne zaradi sproščanja plina butan propan kranjski poklicni gasilci iz treh poslovnih objektov evakuirali približno pet...

Rekreacija / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Zaledje morja

Kojnik (802 m) – Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Kranj / sreda, 14. december 2016 / 12:09

Brezplačen brezžični internet

Z decembrom so pri Mestni občini Kranj vzpostavili odprto omrežje wi-fi z imenom KRANJopen. Omrežje je na voljo vsakemu uporabniku brezplačno do dve uri dnevno, tako v mestu kot tudi v vseh krajevnih...