Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 19. november 2016 / 12:25

Domače bolj kakovostno

Vsak tretji petek v novembru zaznamujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega po vrtcih in šolah pripravijo tudi tradicionalni slovenski zajtrk. Namen je spodbujati samooskrbo s kakovost...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.