Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 3. december 2013 / 13:20

Trk usoden za delavko

Bohinjska Bistrica – V lesarskem podjetju v Bohinjski Bistrici se je včeraj zgodila delovna nezgoda, ki je terjala življenje 42-letne delavke, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Na območju pod...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 17. april 2013 / 07:00

V hudi nesreči umrl voznik

Jesenice - V hudi prometni nesreči na Hrušici (Jesenice) je v sredo le nekaj minut pred 12. uro voznik osebnega vozila trčil v avtobus. V nesreči se je huje poškodoval 58-letni v...

Gospodarstvo / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Anketa: Letališče odprlo svoja vrata

Na Letališču Jožeta Pučnika so minuli vikend pripravili dneva odprtih vrat (ponovili ju bodo tudi prihodnji vikend) in letalskim navdušencem omogočili vpogled v zakulisje letališča. Nekateri so svoje...

Škofja Loka / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Obletnica šolstva v Retečah

V Retečah praznujejo 120. obletnico šolstva v kraju. Na dan odprtih vrat je pouk potekal po starem.

Kronika / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Nesreča v karavanškem predoru

Jesenice - V petek okoli 21. ure je na avstrijski strani predora Karavanke odpadel stropni kabel, ki je poškodoval več vozil. Kot je povedal tiskovni predstavnik Policijske uprav...

Šport / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Nov trener in nove točke

Nogometaši Triglava so po zamenjavi trenerja na domači zelenici premagali ekipo Celja, Domžalčani pa so visoko izgubili proti Olimpiji. Danes v prvi ligi Telekom tekmi zaostalega 25. kroga.