Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 7. december 2017 / 16:06

Obravnavani zaradi pobiranja prispevkov

Kranj – Kranjski policisti so v nedeljo zaradi pobiranja prispevkov v Kranju obravnavali tri romunske državljane. Prvi se je pretvarjal, da je gluhonem, za pobiranje prispevkov pa ni imel ustrezneg...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Konec tedna Brezjanski pogovori

Brezje - Na Brezjah bodo v soboto, 12. novembra, tradicionalni Brezjanski pogovori, na katerih bo pod naslovom Bogastvo nepojmljive lepote tekla beseda o pisatelju in duho...

Prosti čas / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Za ljubitelje metala

Danes bo ob 20.30 v kranjskem Trainstation Squotu (pri železniški postaji) Dancing On Your Grave Fest, na katerem bosta nastopili ljubljanski metalni skupini Dekadent in Hellswor...

Kronika / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Kriminal

Serviserji ostali brez orodja Trzin - V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v poslovne prostore v Trzinu ter ukradli za deset tisoč evrov orod...

Gospodarstvo / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Gospodarstvo / sobota, 12. november 2011 / 07:00

Gospodarska rast bo nižja

Ljubljana - Urad za makroekonomske analize in razvoj bo zaradi poslabšanja razmer v mednarodnem okolju v zadnjih mesecih najverjetneje znižal napoved gospodarske rasti v Slovenij...