Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 17. april 2019 / 21:48

Razstava v duhu praznika

Dijaki Biotehniškega centra (BC) Naklo – Srednja šola in Kulturno-turistično društvo Pod krivo jelko sta v četrtek povabila na odprtje že tradicionalne razstave velikonočnih dekoracij v Galeriji Grašč...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 29. september 2015 / 07:00

Izdali so knjigo

Izšla je pripovedka z ilustracijami otrok Kako je nastalo naše mesto Tržič, ki so jo predstavili na prireditvi Kako nam v Tržiču zadiši po starih časih.

Nasveti / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim d...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Firštov golaž

Člani Turističnega društva Kamniška Bistrica so v nedeljo pripravili prvo tekmovanje v kuhanju Firštovega golaža, ene od priljubljenih jedi Okusov Kamnika, in prireditev Halo, na finfranje, s katero s...

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Diamantno srce ljubezni

Nedavno, 17. septembra, je minilo natanko šest desetletij, odkar sta si večno zvestobo obljubila Jožica in Martin Zavrl iz Čirč pri Kranju.

Razvedrilo / torek, 29. september 2015 / 07:00

Pot do slave

Oktobra v kranjski Cineplexx prihaja nova mojstrovina izjemnega filmskega vizionarja Roberta Zemeckisa: film o francoskem vrvohodcu Philippu Petitu, ki je leta 1974 razpel vrv med stolpa Svetovnega tr...