Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 7. december 2018 / 14:47

V Vrtiljaku popevk

Kranj – V Šmartinskem domu v Stražišču so se pretekli konec tedna poslušalci zavrteli na Vrtiljaku popevk. Pevke in pevci KPZ Mysterium pod vodstvom Lovra Freliha in ob spremljavi skupine D'Smiles...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 11. maj 2024 / 17:50

Preiskujejo tatvino žlebov z mrliških vežic

Kranj – Kranjske policiste so v torek zjutraj obvestili o tatvini žlebov z mrliških vežic. Policisti o dejanju še zbirajo obvestila in bodo o vsem obveščali pristojno državno tožilstvo.

Nasveti / sobota, 11. maj 2024 / 17:50

Za dober videz

Vsakdo se trudi, da bi mu bilo dobro na tej zemlji. Iščemo recept in nasvete, najbolj pa si bomo pomagali z lastno pametjo in preprosto kmečko logiko. Velja pravilo – kakor znotraj, tako zunaj. Kar...

Šport / sobota, 11. maj 2024 / 17:47

Pogačarju tudi osma, prva gorska etapa Gira

Pescara – Slovenski kolesar Tadej Pogačar na dirki po Italiji nadaljuje svoj šov. Dobil je tudi osmo, prvo pravo gorsko etapo s ciljem v zimsko-športnem središču Prati di Tivo. Kolesar eki...

Razvedrilo / sobota, 11. maj 2024 / 17:39

Razširjeni Okusi kranjskih miz

V Elegans hotelu Brdo je Zavod za turizem in kulturo Kranj predstavil dneve, namenjene lokalni kulinariki, drugi kulinarični festival Okusi kranjskih miz. Festival se je začel včeraj, 10. maja, in se...

Kranj / sobota, 11. maj 2024 / 17:37

Preverjali bodo pogodbe o zaposlitvi

Kranj – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo med 14. in 16. majem šesto leto zapored pripravili dneve odprtih vrat. Letos bodo osrednjo pozornost namenili pregledovanju pogodb o zaposlitvi....