Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 2. december 2020 / 10:55

V lokalu našli štiri goste

Kranj – Kranjski policisti so v petek zvečer pri druženju v enem od gostinskih lokalov na območju Kranja zasačili štiri osebe. O njihovem prepovedanem ravnanju so predhodno prejeli prijavo. Zoper k...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. december 2015 / 07:00

Nista bila komunalca

Gorenja vas – Do stanovanjske hiše na Trati v Gorenji vasi sta pred dnevi pristopila moška, ki sta se lastnici predstavila kot komunalna delavca, ki si morata ogledati nekatere stvari okoli hiše, k...

Kronika / petek, 11. december 2015 / 07:00

Vozila preblizu roba

Domžale – V ponedeljek okoli 21.30 se je na območju Domžal zgodila prometna nesreča. Povzročila jo je 31-letna voznica osebnega avtomobila, ki je vozila preblizu desnega roba vozišča. V nesreči je...

Šport / petek, 11. december 2015 / 07:00

Balinarji ekipe Lokateks Trata bodo prezimili drugi

Trata – Minulo soboto so balinarji v super ligi odigrali tekme sedmega kroga, ki je bil tudi zadnji v jesenskem delu. Najvišjo zmago so zabeležili balinarji edinega predstavnika Gorenjske, Lokateks...

Kranj / petek, 11. december 2015 / 07:00

Soočili argumente o beguncih

Dijaki Gimnazije Kranj so v torek v Mestni knjižnici Kranj v zaigrani razpravi poskušali argumentirano zavzeti stališča v podporo beguncem in proti njim. Pridružila se jim je pisateljica Neli Kodrič F...

Razvedrilo / petek, 11. december 2015 / 12:00

Brez dlake na jeziku

Ker sta tako resničnostni šov Kmetija: Nov začetek kot oddaja Kmetija: Nov začetek Brez cenzure v zadnjih vzdihljajih, lahko že uporabimo preteklik. Z Jasno Kuljaj iz oddaje Kmetija: Nov začetek Brez...