Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 27. november 2007 / 07:00

Dragi, kupi mi čevlje ...

... pa plešočega dedka Mraza, modno vino, rdeče kozarce za šampanjec, čevlje z visoko peto, kapo in šal tudi rabim, modne škornje za več ali manj denarja - samo da so, če pa pohitiva, nama dajo še pop...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

V nedeljo Slovenska popevka

Slovensko popevko boste lahko spremljali v nedeljo ob 20. uri na Televiziji Slovenija, prenašal pa jo bo tudi radio. Letos bo njen gostitelj Sašo Hribar, prisluhnili pa boste lahko Bošt...

GG Plus / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

Anketa: Ali bi javni upravi znižali plače

Zaposlene v javnem sektorju je precej razburil predlog odbora za lokalno samoupravo o štiriodstotnem znižanju plač. Zaradi pritiska sindikatov se ta ni znašel med letošnjimi interventnimi ukrepi. Kaj...

Nasveti / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so rom...

GG Plus / nedelja, 18. september 2011 / 07:00

Oče, mati in otrok. Ah ja. (5)

Poslušam ljudi, ko pogovor nanese na družinski zakonik. Ja, dve ženski, to bi še šlo. Ampak dva moška. Lepo vas prosim. Pa vprašam za argument. Ja veš, to je res grdo za videti, dve lezbijki sta...