Pica z jajčevci

Danes skoraj že v vseh lokalih s hrano ponujajo pice, vendar je še vedno najboljša tista domača, ki jo naredimo sami. Da ne bo pica vedno istega okusa, jo poskusimo za spremembo obložiti še s čim drugim.

Za pripravo pice z jajčevci potrebujemo: za testo: 35 dag moke, 15 g kvasa (malo manj kot pol kocke), pol žličke soli, 1 žlico olivnega olja, 2,2 dl tople vode, 1 žličko sladkorja.

Za nadev: 0,5 kg paradižnikove omake, 20 dag naribanega sira, 2 jajčevca, 2 stroka česna, 2 žlici oljčnega olja, 1 šopek peteršilja, listi bazilike (približno 20 listov), sol, malo olja za pekač.

Najprej zamesimo testo: Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in žličko moke ter ga prelijemo z 1,5 dl tople vode. Premešamo in pustimo počivati 10 minut. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ob robu posolimo ter v jamico vlijemo vzhajan kvasec in olivno olje. Iz sredine proti robu začnemo mesiti in vmes dolijemo še preostalo toplo vodo, tako da v mokre sestavine postopoma vmešavamo moko. Na začetku dobimo precej lepljivo testo, vendar z gnetenjem se oblikuje v čvrsto kepo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico moke. Ko se testo ne lepi več, ga pustimo vzhajati pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Jajčevce po dolgem narežemo na približno 0.5 cm dolge rezine ter jih osolimo in pustimo stati 10 minut. Premažemo jih z olivnim oljem. Popečemo jih na dobro segreti ponvi, na vsaki strani približno 3 minute.

Testo za pico še enkrat pregnetemo. Raztegnemo ga na pekač (na en velik ali dva manjša, ki ga predhodno premažemo z oljem). Testo premažemo s paradižnikovo omako, nato potresemo z naribanim sirom. Nanj položimo popečene jajčevce, ki jih potresemo z nasekljanim česnom in nasekljanim peteršiljem. Pico pečemo v pečici, ogreti na 220 °C, 15–20 minut. Pečeno pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo liste bazilike.

Nasvet: Čas peke pice prilagodimo debelini testa. Če je ta debelejši, čas podaljšamo za približno 5 minut. Preden potresemo pico s sirom, jo lahko obložimo še s šunko ali s kakšno drugo salamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Organizirali lovsko čuvajsko službo

Jezersko - Po zakonu o divjadi in lovstvu mora upravljavec lovišča zagotoviti nadzor na celotni površini lovišča z organiziranjem lovsko čuvajske službe. V lovski družini Jezersk...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Povabilo v gore še ne velja

Na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, da povečanemu naboru dovoljenih aktivnosti na prostem omejitve v gorah še vedno veljajo. Držite se poti v domači občini.

Železniki / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Čipkarski dnevi septembra

Železniki – V Železnikih so konec junija nameravali izpeljati 58. Čipkarske dneve, a so se v začetku tega tedna odločili, da jih zaradi koronavirusa prestavijo na jesen. Potekali bodo od 16. do 20....

Zanimivosti / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:07

Zlata pravila srečnega zakona

Zakonca Angela in Francelj Sajovic iz Naklega sta sredi aprila praznovala redek zakonski jubilej – platinasto poroko.

Domžale / ponedeljek, 27. april 2020 / 15:06

Virus tudi v odpadnih vodah

Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik bo z vzorčenjem sodelovala pri raziskavah za detekcijo koronavirusa v odpadnih vodah.

Medvode / ponedeljek, 27. april 2020 / 12:08

Zbirni center v Medvodah odprt tudi na praznik

Medvode – Po enomesečnem zaprtju zaradi razglašene epidemije covida-19 je Občina Medvode 15. aprila ponovno odprla Začasni zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov Medvode. Sporočajo, da bo zaradi...