Dva predsednika: Sedanji Lovro Sodja (levo) in njegov predhodnik dr. Peter Vencelj

Sosedje, pa tudi prijatelji

Do konca Koroških kulturnih dni sta še dve prireditvi. Drevi ob 18. uri bo v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani literarni večer s književnikom in prevajalcem dr. Jankom Ferkom, ki je poklicno sodnik deželnega sodišča v Celovcu, jutri ob 11. uri pa bo v Mini teatru na Križevniški v Ljubljani lutkovna predstava slovenske lutkovne skupine iz Celovca. Sklepna prireditev bo slavnostni koncert v sredo, 4. aprila, v Slovenski filharmoniji. Začel se bo ob 18. uri, nastopili pa bodo Kvintet bratov Smrtnik, Oktet Suha, tamburaška skupina Loče in mešani pevski zbor Podjuna iz Pliberka. Vstop na vse prireditve je prost!

Aprila leta 1992 so v prostorih Mohorjeve družbe v Ljubljani ustanovili Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva (DSAP). Trinajst ustanovnih članov je za predsednika izvolilo dr. Jožeta Kušarja, za tajnika pa Antona Žmaucarja. Kasneje je bilo članov vedno več. Dr. Jožeta Kušarja je leta 2001 nasledil Jože Jeraj, za njim pa je vodenje društva prevzel Kranjčan dr. Peter Vencelj in mu predsedoval do lani, ko so za predsednika izbrali Lovra Sodjo, profesorja glasbe, ki je več let kot ravnatelj Slovenske glasbene šole iz Celovca deloval med koroškimi Slovenci. Društvo se je z listino o ustanovitvi zavezalo, da bo spodbujalo prijateljstvo in sodelovanje med državljani Slovenije in Avstrije ne oziraje se na njihovo nacionalnost, politično prepričanje, njihov družbeni položaj in vero. Novo društvo je bilo tudi znanilec novih razmer in odnosov v tem delu Evrope in v Evropi nasploh, njegovemu zgledu pa so sledili tudi v Avstriji z ustanovitvijo Društva avstrijsko-slovenskega prijateljstva v Gradcu in Avstrijsko-slovenske družbe v Celovcu.

 

 

Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva je v torek, 27. marca, v ljubljanskih Križankah proslavilo 20-letnico delovanja. Jubilej je bil tudi začetek 10. Koroških kulturnih dni, ki že desetletje seznanjajo Slovence v Sloveniji s kulturno ustvarjalnostjo Slovencev na Koroškem. Med udeleženci slovesnosti so bili člani društva, tudi ustanovni, avstrijski veleposlanik v Sloveniji dr. Erwin Kubesch, slovenska generalna konzulka v Celovcu Dragica Urtelj in slovenska ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, ki ji je pripadla čast odprtja Koroških kulturnih dni. »Koroška kultura je obogatila slovensko, še posebej s pesmijo,« je povedala ministrica. »Slovenci smo v zgodovini marsikaj dali Avstriji. Naši ljudje so pustili pomembne sledove na avstrijskem kulturnem in znanstvenem področju, zadnje čase pa tudi na gospodarskem.« Delo društva in kulturna dejavnost Slovencev na Koroškem, ki temelji na prostovoljnem delu, po mnenju ministrice zasluži vse naše spoštovanje. V kulturnem programu so sodelovali pevci Glasbenega društva deseti brat iz Črnuč in Koroški kvartet pod vodstvom Emila Krištofa, ki je skupaj z gledališkim igralcem Dietmarjem Picklom predstavil poezijo koroških pesnikov.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. april 2017 / 13:29

Jutri maraton merjenja hitrosti

V okviru aprilske nacionalne preventivne akcije Hitrost bodo policisti izvajali poostrene nadzore, jutri pa se bodo pridružili tudi maratonskemu merjenju hitrosti, ki bo potekalo po vseh evropskih drž...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 15. februar 2018 / 22:37

»Vprašajte se, katera so vaša močna področja ...«

Nekdanji dijak Gimnazije Jesenice dr. Andrej Skumavc, ki danes dela kot razvojni inženir v SIJ Acroni Jesenice, je devetošolcem o pravilni izbiri srednje šole dejal: »Vprašajte najprej sebe, katera so...

Kranj / četrtek, 15. februar 2018 / 22:33

Previsoke vrednosti ponudb

Kranjska občina je za nadaljevanje projekta Gorki, v katerem načrtuje gradnjo komunalnega omrežja Britof - Predoslje in Mlaka, dobila šest ponudb, a so predrage, zato bo objavila nov razpis.

Rekreacija / četrtek, 15. februar 2018 / 22:29

Skrbijo za tekaške smučine

Tek na smučeh je te dni dobrodošla rekreacija, da so proge pripravljene tudi v dolini, pa marsikje poskrbijo člani Športnega društva Dražgoše.

Medvode / četrtek, 15. februar 2018 / 22:25

Stavka, ki je iztirila rdeči režim

To je naslov knjige Slavka Kmetiča in Gašperja Blažiča, ki sta jo predstavila v Medvodah.

Šport / četrtek, 15. februar 2018 / 22:00

Srebrna medalja za Jakova Faka

Sedmi dan olimpijskih iger v Pjongčangu smo se tudi Slovenci razveselili prvega odličja, saj je biatlonec Jakov Fak osvojil srebrno medaljo.