Jedi za jesenske dni

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: mesno juho segrejemo, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho po okusu še začinimo s soljo, poprom in z mleto sladko papriko.

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega, 4 palačinke, 4 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: narežemo enakomerne zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka, dodamo grah in zrezek zavijemo v rulado, prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem temperaturo povišamo, da postanejo zrezki lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo z nastalim sokom, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano zelenjavo.

Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Dalmatinske fritule

Sestavine: 50 dag moke, 2 žlici sladkorja, 4 dag olja ali margarine, 2 dag kvasa, 3 rumenjaki, 1 celo jajce, 10 dag rozin, sol, mleko po potrebi, rum, vanilin sladkor, limona, olje za cvrenje.

Priprava: pripravimo kvašeno testo in mu dodamo rozine. Pustimo ga vzhajati, da močno naraste. Fritule, ki jih oblikujemo z žlico, cvremo v vročem olju. Olje naj ne bo prevroče. Fritule še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 22. december 2015 / 07:00

Ne pozabimo na Janeza Ev. Kreka!

Janez Ev. Krek (1865–1917) je bil v svojem času eden najvidnejših Slovencev. Bil je vsestranski ustvarjalec: teolog, politik, sociolog, pisatelj, publicist in časnikar ... Zato je naravnost neverjetno...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Smrtna nesreča pri Bohinjski Bistrici

Bohinjska Bistrica – Včeraj okoli 19. ure se je na regionalni cesti v bližini Bohinjske Bistrice smrtno ponesrečil 55-letni voznik motokultivatorja, ki je med prečkanjem regional...

Prosti čas / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Gorenjke za Hitovim mikrofonom

Na domžalskem Radiu Hit s šovom Postani voditeljica Hitove budilke iščejo zamenjavo za Špelo Močnik. Med sedem finalistk, ki se potegujejo za mesto voditeljice jutranjega programa, se je o...

Nasveti / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Jogurtova juha Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih...

Gospodarstvo / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Cerkljanski čebelarji so praznovali

Cerklje - Čebelarsko društvo Cerklje je pred kratkim v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika praznovalo 90-letnico delovanja. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik...

Humor / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Zdravo mesto: Bogata žetev

Leto 2310. V manjši kovinski škatli, ki so jo pred dnevi našli na arheološkem najdišču "Glasovci" v središču ljubljanskega predmestja, imenovanem Kransterdam, so našli izjemno dobro ohranjeno stran ča...