Franc Jožef
Vas zanima cesarjev delovni dan? »Ta se je za Franca Jožefa začel z bujenjem ob 3.30 zjutraj. Temu je sledila molitev. Nato so v cesarjeve sobane pripeljali kad in prvi dvorni kopalni mojster je cesarju pomagal pri jutranjem umivanju. Toda na svoje delo je pogosto prihajal alkoholiziran. Kot opravičilo je dejal, da je zaradi zgodnjega opravljanja dela in iz strahu, da ne bi zamudil, noč raje prebedel v krčmi, kjer je popil kak kozarec vina. Cesar, ki je pogosto zavohal, da je njegov kopalni mojster okajen, je bil zelo dolgo prizanesljiv. Šele ko je bil enkrat kopalni mojster tako pijan, da se je med umivanjem oklepal cesarja in ni veliko manjkalo, pa bi se cesar skupaj s kadjo zvrnil, je Franc Jožef zaukazal, naj kopalnega mojstra premestijo na drugo delovno mesto znotraj dvora, kjer mu ne bo treba tako zgodaj vstajati. Po jutranji toaleti je cesarjev osebni sluga Eugen Ketterl, na tem položaju od leta 1894, cesarju pomagal pri oblačenju uniforme, temu pa je sledil zajtrk. Cesar ga je pojedel kar za svojo pisalno mizo, običajno je bil sestavljen iz kajzerice, masla in šunke, kave in mleka. V nasprotju s cesarjem, ki je vstajal tako rekoč sredi noči, je dvor zaživel okoli 5. ure zjutraj. V še vedno zgodnji, ampak morda nekoliko bolj človeški uri so na dvor začele prihajati prve kočije s hrano, pisarniškim materialom, kurivom itd. Delati so začele tudi čistilke in seveda dvorna kuhinja, ki se je pripravljala na izdajo 500 zajtrkov tistim uslužbencem dvora, ki so začeli delati po 4.30. Ob pripravi zajtrkov so se v dvorni kuhinji seveda začele tudi priprave za malice in kosila. Tretja faza prebujanja dvora je bila ob 7.30, ko so svoje delo nastopili dvorni uradniki. Cesar je do trenutka prihoda dvornih uradnikov za seboj imel že tri ure in pol študija dokumentov, svoje delo pa je nadaljeval tudi po odhodu dvornih uradnikov. Natanko ob dvanajsti uri je cesar zaužil kosilo. Ker delo ni dopuščalo premora, so mu kosilo, enako kot zajtrk, postregli kar v delovni sobi, zaužil pa ga je na pisalni mizi. Običajno je bilo cesarjevo kosilo sestavljeno iz juhe, pečenke s kuhano zelenjavo in kozarca piva …« (Str. 167–168)
Ta ponedeljek, 21. novembra 2016, bo minilo sto let od cesarjeve smrti. Pri Gorenjskem glasu smo stoletnico počastili s posebno številko Snovanj, pri Cankarjevi založbi pa so jo s knjigo Franc Jožef. Iz nje je tudi gornji odlomek o cesarjevem vsakdanu. Navedli smo ga le do kosila. Če vas zanima nadaljevanje do večera, poglejte v knjigo …