Franc Jožef, uredil Gregor Antoličič, Cankarjeva založba, Ljubljana, 2016, 224 strani, 29,95 evra, www.emka.si

Franc Jožef

Vas zanima cesarjev delovni dan? »Ta se je za Franca Jožefa začel z bujenjem ob 3.30 zjutraj. Temu je sledila molitev. Nato so v cesarjeve sobane pripeljali kad in prvi dvorni kopalni mojster je cesarju pomagal pri jutranjem umivanju. Toda na svoje delo je pogosto prihajal alkoholiziran. Kot opravičilo je dejal, da je zaradi zgodnjega opravljanja dela in iz strahu, da ne bi zamudil, noč raje prebedel v krčmi, kjer je popil kak kozarec vina. Cesar, ki je pogosto zavohal, da je njegov kopalni mojster okajen, je bil zelo dolgo prizanesljiv. Šele ko je bil enkrat kopalni mojster tako pijan, da se je med umivanjem oklepal cesarja in ni veliko manjkalo, pa bi se cesar skupaj s kadjo zvrnil, je Franc Jožef zaukazal, naj kopalnega mojstra premestijo na drugo delovno mesto znotraj dvora, kjer mu ne bo treba tako zgodaj vstajati. Po jutranji toaleti je cesarjev osebni sluga Eugen Ketterl, na tem položaju od leta 1894, cesarju pomagal pri oblačenju uniforme, temu pa je sledil zajtrk. Cesar ga je pojedel kar za svojo pisalno mizo, običajno je bil sestavljen iz kajzerice, masla in šunke, kave in mleka. V nasprotju s cesarjem, ki je vstajal tako rekoč sredi noči, je dvor zaživel okoli 5. ure zjutraj. V še vedno zgodnji, ampak morda nekoliko bolj človeški uri so na dvor začele prihajati prve kočije s hrano, pisarniškim materialom, kurivom itd. Delati so začele tudi čistilke in seveda dvorna kuhinja, ki se je pripravljala na izdajo 500 zajtrkov tistim uslužbencem dvora, ki so začeli delati po 4.30. Ob pripravi zajtrkov so se v dvorni kuhinji seveda začele tudi priprave za malice in kosila. Tretja faza prebujanja dvora je bila ob 7.30, ko so svoje delo nastopili dvorni uradniki. Cesar je do trenutka prihoda dvornih uradnikov za seboj imel že tri ure in pol študija dokumentov, svoje delo pa je nadaljeval tudi po odhodu dvornih uradnikov. Natanko ob dvanajsti uri je cesar zaužil kosilo. Ker delo ni dopuščalo premora, so mu kosilo, enako kot zajtrk, postregli kar v delovni sobi, zaužil pa ga je na pisalni mizi. Običajno je bilo cesarjevo kosilo sestavljeno iz juhe, pečenke s kuhano zelenjavo in kozarca piva …« (Str. 167–168)

Ta ponedeljek, 21. novembra 2016, bo minilo sto let od cesarjeve smrti. Pri Gorenjskem glasu smo stoletnico počastili s posebno številko Snovanj, pri Cankarjevi založbi pa so jo s knjigo Franc Jožef. Iz nje je tudi gornji odlomek o cesarjevem vsakdanu. Navedli smo ga le do kosila. Če vas zanima nadaljevanje do večera, poglejte v knjigo …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 20. november 2015 / 12:20

Na Brezjah razstava jaslic

Brezje – Romarski urad Brezje želi z razstavo jaslic, adventnih dekoracij in božičnih okraskov polepšati adventni in božični čas. Razstava bo odprta v nedeljo, 6. decembra, ob 17. uri v galeriji Ro...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...