Ajbiš, rastlina, ki že v svojem botaničnem imenu obljublja veliko zdravja. Slednje izvira iz grške besede althein, kar pomeni zdraviti.

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je dokazano, da ima blažilni učinek pri suhem dražečem kašlju ter pri vnetjih v ustni votlini, grlu in ušesih.

Pokončna zdravilna rastlina žametnih listov in svetlo rožnatih cvetov, ki so jo od 9. stoletja gojili v slehernem samostanskem vrtu, navdušuje še dandanes. Medtem ko že od nekdaj poznajo njene blažilne učinke pri kašlju in želodčnih težavah, so njen spodbudni učinek na imunski sistem odkrili šele v zadnjem času.

Proti vnetjem v ustni votlini in grlu …

Ajbiš oz. slez (Althea officinalis) so uporabljali že v starem veku. Omenja ga Sveto pismo, čislali so ga v kitajski in arabski medicini. V času velike lakote je bilo cenjeno hranilo. Slez spada v družino slezenovk, ki šteje kar tisoč vrst. Vse druži zdravilna mehčalna sluz. Ajbiš vsebuje obilo sluzi, zaradi česar so mu pripisovali številne zdravilne učinke, najbolj prepoznaven pa je bil po tem, da pomirja kašelj in se zoperstavlja vnetjem v ustni votlini, grlu in ušesih. Sluzi iz ajbiša namreč napravijo nekakšno zaščitno oblogo na površini vnetih sluznic. Slez se za uspešnega izkaže pri hripavosti, katarjih glasilk, kašlju, oslovskem kašlju, bronhitisu, parodontozi in pri rasti zobovja otrok.

… in v prebavnem traktu

Slezove rastlinske sluzi ne blažijo le vnetij v zgornjih dihalih, pač pa tudi vnetja v celotnem prebavnem traktu in na koži. Obnese se pri vnetju želodčne in črevesne sluznice, želodčnih čirih, živčnih bolečinah želodca, katarjih prebavil in pri driskah, posebno pri dojenčkih in malčkih. Deluje tudi pri celjenju ran, zato se zunanje koristi pri zdravljenju bul, turov in ognojkov. Pomaga pri nabreklih krčnih žilah. Obkladke uporabljamo pri kožnih vnetjih, pri srbeči, suhi koži otrok in pri srbenju kože v starosti. Slez ohranja kožo gladko in voljno.

Hladni izvleček

Najboljši način uporabe sleza je kot hladni izvleček, pripravlja pa se tudi kot poparek, sirup in tinktura. Hladni izvleček pripravimo tako, da dve žlički suhe ali sveže korenine namočimo v hladni vodi in pustimo, da stoji nekaj ur. Pred pitjem segrejemo do primerne temperature. Na ta način pripravimo tudi čaj iz slezovih listov in cvetov. Kadar slez uporabljamo v prsnih in prehladnih čajnih mešanicah, ga uporabimo kot poparek. Zelo dobro se meša z lapuhom, komarčkom, trpotcem in janežem.

Slezova mešanica

Pri kašlju in prehladu se zelo dobro obnese čaj, v katerem uporabimo vse slezove dele. Enake dele slezove korenine, listov in cvetja pripravimo kot hladen izvleček in ga pijemo po dve do tri skodelice na dan.

»Marsh-mallow«

V anglosaškem svetu je zelo priljubljena gobasto penasta sladica marsh ma­llow (=močvirski ajbiš), katere tradicionalna naravna sestavina je bil ravno slez. Sluz iz njegovih v prah zdrobljenih korenin, ki se v vodi zgosti, so skupaj s sladkorjem segrevali tako dolgo, da so dobili sladko, rahlo te­sto. Dandanes je še vedno priljubljena sladica s tem imenom, vendar nima več veliko skupnega z nekdanjim receptom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 23. maj 2024 / 11:17

Olimpijci bodo zelo šik

V Pariz, prestolnico mode, se olimpijske igre vračajo po sto letih. Slovenski športniki pa tam ne bodo opaženi le zaradi uspehov, ampak tudi zaradi svojih oblačil, ki so prežeta z brezčasno eleganco.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 2. november 2017 / 15:47

Vaja priložnost za izboljšave

Dvesto pripadnikov različnih reševalnih služb se je na brniškem letališču znova urilo v posredovanju ob letalski nesreči. Izkušenj s pravimi nesrečami je malo, zato so vaje toliko bolj pomembne.

Kranj / četrtek, 2. november 2017 / 15:45

Trudijo se, da bi bil Kranj še lepši

Ocenjevanje najlepših izložb in pročelij je ena od tradicionalnih akcij Turističnega društva Kranj, ki vsako leto poteka od aprila do oktobra. Letos ima najlepšo izložbo Lesnavesna, najlepše pa je pre...

Zanimivosti / četrtek, 2. november 2017 / 15:35

Reševalna služba za človeške ribice

Vode po poplavah občasno naplavijo na površje človeške ribice. Tudi če so te nepoškodovane, na suhem kmalu poginejo, v potokih pa jih pojedo plenilci. V jamskem laboratoriju Tular v Kranju imajo trenu...

Nasveti / četrtek, 2. november 2017 / 15:21

Puran ali piščančja rižota z lisičkami

Sestavine za puranje koščke v omaki iz lisičk ali za piščančjo rižoto z lisičkami so si zelo podobne, vendar iz njih dobimo dve popolnoma drugačni, a še vseeno okusni jedi. Obe jedi lahko pripravim...

Razvedrilo / četrtek, 2. november 2017 / 15:20

Skupaj jih imata sto

Prejšnji teden sta praznovala svoj os­­e­­­bni praznik dva no­vinarska kolega iz domače časopisne hiše: Danica Zavrl Žlebir je praznovala šestdeseti rojstni dan, Samo Lesjak pa je dopolnil štirides...