Zemeljski plaz je 16. decembra 2008 popolnoma uničil prvo nadstropje hiše Bremčevih pod cesto na Uskovnico v Srednji vasi.

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi družini uničil hišo.

Kranj – Minuli teden se je na kranjskem okrožnem sodišču nadaljeval pravdni po­stopek družine Bremec proti Občini Bohinj in državi za več kot 400 tisoč evrov odškodnine zaradi zemeljskega plazu, ki je Bremčevim leta 2008 v Srednji vasi v Bohinju uničil hišo. Tožba izhaja iz mnenja Bremčevih, da sta Občina in država glede na manjši plaz leto prej vedeli za nevarnost, a nista ukrepali. Na mesto za priče je kot prvi stopil brat tožnice Marije Bremec Janez Cvetek, ki je opisal posledice neurja septembra 2007 in sanacijo, ki so jo opravili sami. Cvetek je še dodal, da so Bremčevi tedaj na Občini urejali dokumentacijo za sanacijo, zakaj pa ni prišlo do nje, pa ni vedel.

Močan udarec zahtevi Bremčevih je podal geolog Vojko Juvančič iz podjetja Geoko, ki je na naročilo Občine Bohinj septembra 2007 opravil ogled domnevnega plazišča z oceno vzroka in predlagal sanacijske ukrepe. Juvančič je povedal, da leto prej materiala k hiši ni prinesel plaz, temveč je šlo za hudourniški vršaj. Na izrecno vprašanje odvetnika Stojana Zdolška, ki zastopa Občino Bohinj, če je ocenil nevarnost nastanka večjega zemeljskega plazu na hribu za hišo Bremčevih, je Juvančič povedal, da tega ni storil, obenem pa je ocenil, da bi bilo za to potrebno izvesti podrobnejše geološke raziskave z vrtinami. Na vprašanje odvetnika Bremčevih Franca Rojka, kakšne ukrepe sanacije bi predlagal, če bi takšno nevarnost ocenil, pa je geolog Juvančič kot najpomembnejši ukrep navedel ureditev odvodnjavanja, ki je bila po njegovi vednosti tudi izvedena.

Tedanji poveljnik Civilne zaščite Občine Bohinj Boris Rožič je opisal, kako je potekal ogled škode leta 2007, in povedal, da sanacije Civilna zaščita ni spremljala, saj to ni v njihovi pristojnosti, kolikor pa se spominja, so lastniki dejali, da bodo škodo po hudourniškem nanosu sanirali sami. Vodja izpostave Uprave za zaščito in reševanje Kranj Jernej Hudo­hmet je na vprašanje odvetnika Zdolška ravnanje Občine z naročilom geološkega mnenja po vršaju ocenil kot pravilno, enako pa tudi ravnanje po prvih znakih plazenja. Kot zadnji je na me­sto za priče stopil še predsednik Gasilskega društva Srednja vas Jože Grm, ki je povedal, da so takoj po nesreči bohinjski gasilci začeli zbirati denar kot pomoč prizadeti družini in skupaj zbrali 27.600 evrov, vrednost celotne pomoči družini, ki so jo gasilci zbirali še z delom na prireditvi, pa je ocenil na dobrih 29.000 evrov.

Sojenje se bo predvidoma končalo 6. marca. Morebitna razsodba v korist Bremčevih po mnenju strokovnjakov s področja zaščite in reševanja lahko predstavlja precedenčno odločitev in sproži celo vrsto tovrstnih tožb ob naravnih nesrečah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 14. april 2010 / 07:00

Pravkar ločen

Bojan Bešter je na odrskih deskah vedno znova ločen, njegova komedija pa pripoveduje zgodbo, kjer (na tragikomičen način) spoznamo življenje ločenca, ki je sicer sposoben, skrben in vesel, po drugi st...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Zlata liga Gorenjske

S sezono na prostem so začeli tudi mladi atleti od kategorije naraščajnikov do U16. Njim je namenjena Zlata liga Gorenjske, ki jo organizira Zbor atletskih trenerjev Atletskega kluba Triglav, pot...

GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Sandi, Sixfor

Sandi Jugovic, dvainštiridesetletni hud amater, kot pravi zase, največ kilometrov naredi s kolesom.

Zanimivosti / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Minerali in fosili spet v Tržiču

Konec tedna bodo v Tržiču potekali 39. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.

Gospodarstvo / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Včasih naribajo tudi štiri tone zelja v eni uri

Klemen Jarc iz Voklega je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij prejel zlati priznanji za kislo zelje in repo.

Prosti čas / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Anketa: Maja ima možnosti za finale

Izbor za pesem Evrovizije je pred vrati, zato smo sogovornike povprašali, ali ima slovenska predstavnica Maja Keuc možnosti za preboj v finale. Bi se morda v Nemčiji bolje odrezala April, drugouvrščen...