
Bohinc v globinah jezera
Na polotoku Vegelj, pri gostišču Kramar, so v nedeljo v globine Bohinjskega jezera potopili vino Bohinc 2015, predtem pa od tam dvignili lani potopljene steklenice vina letine 2014.
Ribčev Laz – V nedeljo je ob Bohinjskem jezeru potekal prav poseben dogodek. Iz globin jezera so potapljači dvignili 14 steklenic vina Bohinc 2014, nazaj na globino okoli 35 metrov pa potopili enako število steklenic letnika 2015, skupaj s po dvema steklenicama arhivskega vina, letnik od 2012 dalje. Dogodek so spremljali idejni oče bohinjske ljubiteljske trgatve Krsto Tripič, bohinjska vinska kraljica Irena Tripič, »kardinal« Samo Gardner, ki je blagoslovil potopljeno vino, in številni obiskovalci, ki so po dvigu lahko tudi poskusili v globinah Bohinjskega jezera zorjeno fermentirano pijačo z domačih brajd, saj se zaradi birokratskih ovir, Bohinj namreč ni vinorodni okoliš, ne sme imenovati vino.
Kot je povedal Krsto Tripič, se jim je ideja porodila pred šestimi leti, a sčasoma je prerasla v vsebohinjsko ljubiteljsko trgatev, na kateri je letos 44 ljubiteljskih vinogradnikov zbralo že več kot tono grozdja. Dvig in potop Bohinca v jezero so letos pripravili tretjič, tokrat so v jezero potopili vino, letnik 2015. »Ko smo leta 2010 začeli s hišno trgatvijo grozdja, si nismo mislili, da se bo v to združil ves Bohinj. Vsako leto se dviguje količina zbranega grozdja in število sodelujočih vinogradnikov. Letošnja letina je izredna, kljub temu da so nekateri imeli težave s pozebo,« je dejal Tripič in poudaril, da se izboljšuje tudi kvaliteta vina, kar je zasluga predvsem kletarske družine Prah iz Velikih Malenc pri Brežicah, kjer vsa ta leta skrbijo za tehnični del pridelave Bohinca. »Bohinc je res posebno vino, zato nas zelo veseli, da lahko skrbimo zanj. Prvo leto smo bili nekoliko skeptični, zaradi kislosti nas je skrbelo, ali bodo posode sploh zdržale, a potem smo se prilagodili drug drugemu in danes lahko rečemo, da je Bohinc čudovit, cvetica pa je preprosto sanjska,« je povedala Marija Prah iz kletarske družine Prah. Okus predlanske letine, ki je leto dni preživela v globinah jezera, je marsikoga presenetil, tudi same pridelovalce, ki so se v preteklosti radi šalili, da je primeren tudi kot preliv za solato, a s pestrostjo vrst grozdja je postal vse boljši. Kakšna bo letošnja letina, bodo obiskovalci lahko poskusili to soboto na martinovanju z bohinjskimi ljubiteljskimi vinogradniki v hotelu Tripič v Bohinjski Bistrici.