Namočeno zlato

Vsako jesen si zaželim pogleda na zlate macesne in limbe v Defferegnu. Dobro premišljen obred za lepo vreme. A letos naju je vreme izdalo. Že v Dravski dolini so se brisalci trudili za lepši pogled, saj so se kaplje dobesedno sprijemale. Namesto sijajnih ostrih Dolomitov pred Lienzem ogromen kosem težke umazane, ob robovih scefrane vate … Radio skesano priznava dopoldne dež, a popoldne obljublja jasno nebo. Zavijeva v mesto. V šotorčku pred kavarno ne razumem jezika pri sosednji mizi – mora biti eden od baltiških – in razberem, da mora biti nabit s kletvicami od srca … V bližnji knjigarni je vsaj svetlo in zagotovo ne kaplja za vrat … Pregledam precej kuharic, moja torba je za tri knjige težja, peljeva se naprej, v St. Jakob ... Sonce je še vedno na begu. Vabi pa majhna, a zelo dobro postavljena razstava o limbi, cimprinu, iglavcu, ki počasi raste in doseže tudi tisoč let, zraste do 20 m visoko, njegov premer je meter do dva. Les močno in prijetno diši, je voljan in dobiva vse mogoče oblike pod spretnimi prsti rezbarjev … Naslednje jutro se kot sijajen rezbar izkaže sonce. Videti je vsako kapljo rose, pobočja so tako blizu in zlato mecesnov je 24-karatno … V izplenu knjig pa recepti italijanskih pokrajin …

Jesenski rezanci (Prizzoccheri autonnali)

Za 4 osebe potrebujemo: 320 g ajdovih rezancev, 2 korenčka, 2 cukina, 1 mlad por, 2 vejici timijana, 2 vejici peteršilja, 1 strok česna, 200 g sira cresenze, približek je mehak beli sir, 50 g sira grana padano, deviško oljčno olje, sol, poper.

Očistimo zelenjavo. Korenček in bučke zrežemo na tenke ploščke, na tenke trakce beli in zeleni del pora. Česen stremo. V široko posodo damo 1 žlico olja, česen, da zadiši, in pridamo bučke. Na srednjem ognju pražimo 3 minute. Bučke poberemo iz ponve in jih prihranimo. V ponev damo še 1–2 žlici olja in 5 minut pražimo korenček. Nato dodamo beli del pora in pražimo še 4 minute. Zelenjavo zmešano v eni ponvi, dodamo sesekljan timijan in peteršilj. Beli sir zrežemo na kocke. Začinimo.

Ajdove rezance skuhamo in odcedimo skupaj s porom ter jih stresemo v zelenjavo. Nekaj trenutkov mešamo, dodamo kocke sira in potresemo s tenko nalomljenim grana padanom. Po potrebi dodatno začinimo. Ponudimo s hrustljavo ledenko.

Torta iz sladkega krompirja (Torta de patate dolci)

1 kg sladkega krompirja, 300 g muškatne buče, 2 dl mleka, 100 g rozin, 50 g pinjol, 70 g sladkorja, 50 g citronata, 2 jajci, 2 žlici moke, 2 žlici fine koruzne moke, maslo, sol

Rozine namočimo v rum ali pomarančni sok. Olupimo krompir in bučo, ju zrežemo na kocke in kuhamo v pokriti posodi 20–25 minut. Precedimo in pretlačimo v pire. Dodamo v rum ali pomarančni sok namočene rozine, sesekljane pinjole, citronat, moko, 1 žlico sladkorja in belo moko ter jajci. Namaščen tortni model s premerom 28 cm posujemo z mešanico preostalega sladkorja in koruzne moke. Pečemo v pečici, ogreti na 180°, približno 1 uro.

Če želimo bolj sladko torto, jo 10 minut, preden je pečena, prelijemo z mešanico stepenega rumenjaka, žlice sladkorja in malo mleka. Ponudimo lahko z dobrim kompotom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 24. oktober 2011 / 07:00

Vogel "živel" že v železni dobi

Na novem arheološkem najdišču ob eni od smučarskih prog na Voglu so odkrili tudi ostanke iz železne dobe.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Za novo leto avto

Jekleni konjiček po izboru žensk, atomična Špela ima nov avto, estradniki se pojavljajo na koledarjih, Oton Župančič bi bil ponosen, Omar Naber je postal platinast, milijonta potnica pa je letela v Mo...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Novincev ne bo manjkalo

Spomladi se obeta veliko novih, zanimivih štirikolesnih novosti v vseh razredih. Novomeški Revoz prvič med "pravimi" proizvajalci.

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Vrednost elegance

Test: Audi A3 1.9 TDI Ambiente

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Prostočasnik: Voščilnice v prazničnem albumu

Pred časom je začela izhajati revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa Prostočasnik. Izdaja Zima 2006 prinaša veliko idej, ki popestrijo letni čas in praznične dneve – podrobno s...

Prosti čas / sreda, 27. december 2006 / 06:00

Pehta ozdravila Božička

Božiček gozdnim živalim obljubi darila, če se bodo poboljšale. Vse se na moč trudijo, a na koncu presenečeno ugotovijo, da je dobri mož zbolel. Kaj storiti?