Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 13. oktober 2016 / 10:20

Ob dnevu bele palice na sprehod po Planini

Mednarodni dan bele palice, 15. oktober, bodo obeležili pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj. Ta petek, 14. oktobra, se bodo ob 10. uri zbrali na športnem igrišču ob Vrtcu Najdihojc...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...