Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Smučarski upi za Pokal Loka

Ta konec tedna bo Škofja Loka gostila že 32. tekmovanje mladih smučarjev - Pokal Loka. Zaradi pomanjkanja snega na Starem vrhu bodo mladi upi iz 26 držav tekmovali na Soriški planini.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 15. junij 2013 / 12:08

Mavčarna – tudi modni atelje

Prejšnji petek. Točno 20.30. Pokušino današnjega recepta odnesem tri nadstropja niže k prijateljici Tatjani. Ob 21. uri sem nazaj, ker me čaka še pokušina za jedilnik Na obalah Karibika, k...

Škofja Loka / sobota, 15. junij 2013 / 12:01

V Škofji Loki gostili tuje veleposlanike

Škofja Loka - Župan Škofje Loke Miha Ješe je tudi letos v dneh pred občinskim praznikom pripravil sprejem za tuje veleposlanike, ki so akreditirani v Sloveniji. Tokrat se jih je odzvalo 15...

Gospodarstvo / sobota, 15. junij 2013 / 11:59

Delničarjem Triglava dva evra dividende

Ljubljana - Delničarji Zavarovalnice Triglav so na torkovi skupščini med drugim odločali o uporabi bilančnega dobička, ki je ob koncu lanskega leta znašal 98,2 milijona evrov. Ker imata gl...

Gospodarstvo / sobota, 15. junij 2013 / 11:55

Dodatni kriterij za članstvo

SLS predlaga referendum o obveznem članstvu v kmetijsko gozdarski zbornici.

Jesenice / sobota, 15. junij 2013 / 10:19

Vse več ekonomskega nasilja

Nasilje nad starejšimi ni le fizično, temveč tudi psihično, med nasilje pa sodi tudi zanemarjanje. Vse več je tudi ekonomskega nasilja, ko otroci ali vnuki starejše izsiljujejo za denar, jih prisilijo...