Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 8. avgust 2020 / 23:29

Mednarodni dan piva

Kranj – Vsak prvi petek v avgustu že skoraj povsod po svetu praznujejo mednarodni dan piva. Poslanstvo praznika je poklon ustvarjalcem piva in vsem, ki v sklenjeni verigi poskrbijo, da je na koncu...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 6. oktober 2016 / 12:41

Utrjevali mednarodne vezi

Osnovna šola Šenčur je minuli teden v Bohinju organizirala mednarodni tabor, ki so se ga poleg njenih učencev udeležili še učenci iz Bolgarije, Estonije in Italije.

Kranjska Gora / četrtek, 6. oktober 2016 / 12:41

Dom klavrno propada

Nekdanji počitniški dom Slovenskih železnic v Kranjski Gori klavrno propada, namesto velnesa in petičnih turistov nočni hrup ter razgrajanje mladine, ki se klati po praznem objektu v neposredni bližin...

Kultura / četrtek, 6. oktober 2016 / 12:40

Razkošje slovenske identitete

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju so odprli razstavo Slovani, kakšni Slovani? »Kranj je središče slovenske kulture,« poudarja avtorica razstave ddr. Verena Perko iz Gorenjskega muzeja. O tem s...

Šport / četrtek, 6. oktober 2016 / 12:31

Rokometaši Urbanscape Loke nadigrali Maribor

Škofja Loka – Rokometaši v prvi slovenski ligi so odigrali tekme petega kroga. Edini gorenjski predstavniki, rokometaši ekipe Urbanscape Loka so povsem nadigrali Maribor Branik. V domači dvorani Po...

Rekreacija / četrtek, 6. oktober 2016 / 12:31

Rešitev za inkontinenco

Ups, vam je »ušlo«? Seveda o tem ne govorite, to skrivate in mislite, da bo minilo tako hitro kot glavobol. A ne mine, še posebno ne samo od sebe. Vedno huje je, in če ste med najhujšimi primeri, s...