Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 17. julij 2020 / 10:05

Hrvaška ostaja na rumenem seznamu

Ljubljana – Hrvaška ostaja na rumenem seznamu, je sklenila vlada na sinočnji dopisni seji, na kateri se je seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije, schengenskega...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 7. april 2018 / 19:31

Preteklost za prihodnje rodove

Dana in Vili Rakovc sta večji del svojega življenja posvetila zbiranju mineralov in fosilov, ki jih hranita doma v Kranju. Še zlasti sta ponosna na eno najlepših zbirk oligocenskih fosilov pri nas.

Nasveti / sobota, 7. april 2018 / 19:30

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Železniki / sobota, 7. april 2018 / 19:26

Po dolgih letih »šivali kovtre«

Skoraj sto dvajset parov je v Železnikih na velikonočni ponedeljek pomagalo obuditi šego kovtre šivat.

Radovljica / sobota, 7. april 2018 / 19:26

Knjižnico bodo odprli konec aprila

Radovljica – Na sredini seji radovljiškega občinskega sveta je župan Ciril Globočnik svetnike seznanil z datumom odprtja nove knjižnice na Vurnikovem trgu. Objekt, ki so ga gradili skoraj desetletj...

Slovenija / sobota, 7. april 2018 / 19:25

Svetovni dan zdravja: Zdravje za vse

Ljubljana – Letošnji slogan ob svetovnem dnevu zdravja, sedmem aprilu, je Zdravje za vse. Osredotoča se na univerzalnost in dostopnost zdravstvenega varstva, izboljšanje zdravja za vse in zmanjšanj...