Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 24. november 2014 / 13:34

Z Afriko si delimo isti planet

Oči in ušesa Boga: na nedavnem srečanju v Domu Janeza Filipiča v Naklem je humanitarni aktivist Tomo Križnar skupaj s soprogo Bojano Križnar Pivk ter z gostjo, aktivistko iz Sudana Samah Jamous, preds...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 22. avgust 2017 / 22:30

Pridelali kilogramski paradižnik

Spodnja Senica – Barbara Poljanec s Spodnje Senice pri Medvodah nam je poslala fotografijo paradižnika, ki mu je tehtnica pokazala točno en kilogram. Kot je pojasnila, je zrasel na domači...

Razvedrilo / torek, 22. avgust 2017 / 22:28

Filmski festival v Layerjevi hiši

Kranj – Pred vrati je že četrti festival neodvisnega filma Filmmixer, ki bo potekal od 24. do 27. avgusta. Festival tokrat prebuja filmsko komedijo – mednarodni filmi neodvisne produkcije bodo prik...

Izleti GG / torek, 22. avgust 2017 / 22:27

Ognjena in ledena zemlja

Poleti sva z Janezom potovala po Islandiji. Po dolgih letih zopet sama, z nahrbtniki, v lastni organizaciji. Obvozila sva jo, preizkusila sva se tudi v trekingu. Na Islandiji se v pokrajin...

GG Plus / torek, 22. avgust 2017 / 22:16

Cvetke iz Cvetja v jeseni

Ob stoletnici Cvetja v jeseni se spodobi, da iz njega tudi kaj preberemo. Izbrali smo nekaj odlomkov iz povesti in iz besedil, kjer se o Cvetju v jeseni govori. Uživajte v branju.

Šport / torek, 22. avgust 2017 / 22:14

Po vodstvu poraz z Gorico

Nogometaši Triglava so doma izgubili z Gorico po preobratu v zadnjem delu tekme. Remi Domžal.