Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 17. junij 2019 / 15:13

Od letališča do kulturne četrti

Študenti arhitekture in urbanizma so obravnavali somestje Kamnika, Mengša, Domžal in Trzina.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 11. marec 2022 / 07:00

Prihodnost je svoboda narodov, da si jo izberejo sami

Ob nedavnem obisku Stephana Sejourneja, predsednika politične skupine Renew Europe, ki je v Ljubljano prispel na povabilo evropskih poslancev Irene Joveve, Klemna Grošlja in stranke LMŠ, so največ poz...

Razvedrilo / petek, 11. marec 2022 / 07:38

Ne gregorjevo srednjeveška večerja v kamniški gostilnici Pri podkvi

Vratarnica in Darja Pirš v sodelovanju s Polono Janežič ter Obujenimi okusi ter Kristino Jakopič, tekmovalko iz MasterChefa Slovenija, 12. marca 2022 ob 19. uri v Kamniku načrtujeta pethodno srednj...

Kronika / petek, 11. marec 2022 / 19:48

Gorelo ostrešje

Naklo – V ponedeljek popoldan je gorelo ostrešje stanovanjske hiše v Naklem. Požar je povzročil za nekaj deset tisoč evrov škode, poškodovan ni bil nihče. Najprej je zagorelo v elektro omarici.

Nasveti / petek, 11. marec 2022 / 19:47

Neizgovorjeno

Pretekli teden sem imel obisk strokovnjakinj, ki proučujeta dolgoročne posledice migracij in medgeneracijski prenos travm. Posledice, ki jih utrpijo ljudje, ki so morali pred mnogimi leti...

GG Plus / petek, 11. marec 2022 / 16:50

Putin se je odločil za vojno

»Rusom pri doseganju svojega strateškega cilja ni v interesu, da povzročijo veliko žrtev, ampak da je teh, ko zavzamejo Kijev in odstranijo predsednika Zelenskega, čim manj. Zato bodo ob hkratni aplik...