Gratinirane testenine s tuno in grahom

Če omenim bratu, da bodo za kosilo testenine, se mu takoj zasvetijo oči. Ko pa dodam, da bodo s tuno, pogleda na koledar, ali je slučajno praznik.

Tuna in testenine so dobitna kombinacija. Z dodatkom preprostih sestavin ju lahko spremenimo v pravo gurmansko pojedino.

Za pripravo gratiniranih testenin s tuno in grahom potrebujemo: 300 g testenin (npr. svedri, peresniki, polžki …), 250 g odcejene tune, 200 g zamrznjenega graha, 1 žlica masla, 3 žlice moke, 6 dl mleka, sol in poper, 150 g naribanega sira; za dišavni posip: 3 žlice krušnih drobtin, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko rožmarina, parmezan, 1 žlico olja za namastitev pekača.

Zamrznjen grah stresemo v kozico, malo osolimo in zalijemo z vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. Testenine skuhamo v osoljenem kropu. Kuhamo jih 2 minuti manj, kot piše na embalaži testenin. V kozici raztopimo maslo, dodamo moko in z metlico takoj začnemo mešati. Med mešanjem dolivamo mleko. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Po okusu dosolimo in popopramo. V večji skledi zmešamo kuhane testenine in grah, primešamo tuno iz konzerve ter nariban sir. Z oljem ali maslom namastimo globok pekač. Vanj stresemo mešanico iz testenin. Vse skupaj prelijemo z bešamel omako (omaka iz moke, masla in mleka). Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20 minut.

Po 20 minutah vzamemo pekač iz pečice in po vrhu potresemo z dišavnim posipom in parmezanom. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 10 minut.

Dišavni posip pripravimo tako, da v ponvi malo prepražimo drobtine, prilijemo olivno olje in potresemo z rožmarinom. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da se drobtine zlato-rjavo zapečejo.

Nasvet: Če imamo sveži grah, ga kuhamo manj časa. Uporabimo lahko tudi grah iz konzerve. V tem primeru ga le vmešamo v testenine in ga ne kuhamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 11. december 2007 / 07:00

Deset let gasilske zveze

Jože Derlink, predsednik Gasilske zveze Mestne občine Kranj: ustanovitev samostojne gasilske zveze pred desetimi leti se nam je obrestovala.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 18. januar 2021 / 17:50

Koronavirus in mi, 13. del

Konec tedna smo preživeli rutinsko. Vsak dan malo treninga. Koncentracijo sedaj lahko držim že skoraj celo uro. Špela se igra v kuhinji, ker je navdušena nad vrnitvijo voha in okusa. Svetle Bodočno...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 18. januar 2021 / 17:47

Fortunova brv bo kmalu v uporabi

Gorenja vas – Z Občine Gorenja vas - Poljane so sporočili, da so sredi decembra ponovno postavili Fortunovo brv, saj je bilo staro zaradi gradnje gorenjevaške obvoznice treba odstraniti. »Za novozg...

Slovenija / ponedeljek, 18. januar 2021 / 15:48

Lansko leto nadpovprečno toplo

Minulo leto je bilo eno od petih najtoplejših in najbolj osončenih po letu 1961, količina padavin pa je bila podobna dolgoletnemu povprečju.

Zanimivosti / ponedeljek, 18. januar 2021 / 15:47

Smreka in okraski spet v Sloveniji

Radovljica – Po dobrem mesecu dni je slovenska smreka iz Vatikana sredi tedna krenila na pot nazaj v Slovenijo, v Kočevsko Reko. Okraske so pripeljali v Radovljico v Akademijo cvetja, kjer jih bodo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. januar 2021 / 15:46

Davčne novosti v kmetijstvu

Radovljica – Radovljiška izpostava Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Kranj pripravlja v četrtek, 21. januarja, z začetkom ob pol desetih dopoldne virtualno predavanje o davčnih novostih v kmetijst...