Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestavini, dobimo zares sočen in okusen jabolčni kolač s skuto, ki prekaša marsikatero še tako opevano sladico.

Za pripravo kolača s skuto in jabolki potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 1 dl sladkorja, 2,5 dl moke, 1 pecilni prašek, 100 g masla, 1 dl mleka, lupinica ene limone, 1 vanilin sladkor; za nadev: 250 g skute, 1 dl jogurta, 2 dl sladke smetane, 1 jajce, 1 žličko cimeta, sok 1 limone, 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 3 večja jabolka, potrebujemo še maslo za namastitev pekača ali papir za peko.

Priprava nadeva: Sladko smetano stepemo do polovice. V skledi z vilicami zmešamo skuto, jogurt, stepeno jajce, cimet, limonin sok, sladkor in vanilin sladkor. V pripravljeno skutino zmes vmešamo napol stepeno smetano. Jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom.

Priprava biskvita: V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Maslo raztopimo in ga malce ohladimo. K stepenim rumenjakom prilijemo maslo ter mleko. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Sestavljanje kolača: Globok pekač namastimo in po­tresemo z moko ali ga prekrijemo s papirjem za peko. Po dnu razporedimo maso za biskvit. Na biskvitno maso z žlico razporedimo skutin nadev. Po skutinem nadevu potresemo naribana jabolka. Z vilicami na grobo razporedimo nadev v biskvit (poenostavljeno: vso vsebino v pekaču na grobo premešamo).

Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Nasvet: Pri stepanju rumenjakov si vzemimo čas. Stepamo jih nekaj minut, da celotna mešanica naraste na dvakratno količino. Tako bo biskvit zares rahel. Med skutin nadev lahko vmešamo tudi pest rozin, namočenih v rum. Pred serviranjem kolač potresemo z mletim sladkorjem in cimetom. Kolač še dodatno obogatimo tako, da ga postrežemo skupaj s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / nedelja, 23. december 2012 / 07:00

Tradicionalna slovesnost na Goreljku

Pokljuka - Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica je prejšnjo soboto pred obnovljenim spomenikom padlih borcev III. bataljona Prešernove brigade na Goreljku na Pokljuki prip...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 23. april 2014 / 15:38

Sto milijonov sesalnih enot

Letošnje leto je v Domelu spet jubilejno. Praznujejo namreč štiridesetletnico izdelovanja sesalnih enot in izdelavo 100-milijontega kosa, ki je iz njihove proizvodnje prišel prav v teh dneh. Dobro zgo...

Radovljica / sreda, 23. april 2014 / 15:13

Študentje učijo, kako reševati življenja

Radovljica – Tina Šmid, študentka tretjega letnika medicine, doma iz Srednje Dobrave, se je pridružila skupini študentov medicine, ki s predavanji skušajo spodbuditi k večji odzivnosti pri pomoči l...

Kronika / sreda, 23. april 2014 / 14:46

Planinec zdrsa ni preživel

Storžič – Na poti na Storžič je danes zjutraj zdrsnil planinec, padec pa je bil zanj usoden. Po podatkih Policijske uprave Kranj je planincu zdrsnilo med vzponom po severni steni na predel...

Slovenija / sreda, 23. april 2014 / 14:18

Koroška kultura v Ljubljani

Društvo Slovensko-avstrijskega prijateljstva bo s pomočjo nekaterih slovenskih in avstrijskih ustanov ta teden organiziralo tradicionalne, tokrat že 12. Koroške kulturne dneve v Ljubljani....

GG Plus / sreda, 23. april 2014 / 14:15

Rastline

»Ljudje se večinoma še premalo zavedamo znanstveno dokazanega dejstva, da je pretežni del živega sveta v celoti odvisen od rastlin in da predvsem te omogočajo obstoj biološke raznovrstnost...