Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestavini, dobimo zares sočen in okusen jabolčni kolač s skuto, ki prekaša marsikatero še tako opevano sladico.

Za pripravo kolača s skuto in jabolki potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 1 dl sladkorja, 2,5 dl moke, 1 pecilni prašek, 100 g masla, 1 dl mleka, lupinica ene limone, 1 vanilin sladkor; za nadev: 250 g skute, 1 dl jogurta, 2 dl sladke smetane, 1 jajce, 1 žličko cimeta, sok 1 limone, 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 3 večja jabolka, potrebujemo še maslo za namastitev pekača ali papir za peko.

Priprava nadeva: Sladko smetano stepemo do polovice. V skledi z vilicami zmešamo skuto, jogurt, stepeno jajce, cimet, limonin sok, sladkor in vanilin sladkor. V pripravljeno skutino zmes vmešamo napol stepeno smetano. Jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom.

Priprava biskvita: V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Maslo raztopimo in ga malce ohladimo. K stepenim rumenjakom prilijemo maslo ter mleko. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Sestavljanje kolača: Globok pekač namastimo in po­tresemo z moko ali ga prekrijemo s papirjem za peko. Po dnu razporedimo maso za biskvit. Na biskvitno maso z žlico razporedimo skutin nadev. Po skutinem nadevu potresemo naribana jabolka. Z vilicami na grobo razporedimo nadev v biskvit (poenostavljeno: vso vsebino v pekaču na grobo premešamo).

Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Nasvet: Pri stepanju rumenjakov si vzemimo čas. Stepamo jih nekaj minut, da celotna mešanica naraste na dvakratno količino. Tako bo biskvit zares rahel. Med skutin nadev lahko vmešamo tudi pest rozin, namočenih v rum. Pred serviranjem kolač potresemo z mletim sladkorjem in cimetom. Kolač še dodatno obogatimo tako, da ga postrežemo skupaj s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 13. junij 2022 / 17:41

Poroka

Mlad par smo pospremili v zakonski stan. Civilna poroka v idiličnem okolju, cerkvena poroka z lepim petjem ter poročno slavje s plesom in veseljem. Mnogo izrečenih želja in upov. Mladi in stari se...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 7. september 2007 / 07:00

V Komendi 3.500 upokojencev

Premražene upokojence je na četrtkovem gorenjskem srečanju še najbolj "ogrela" napoved, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka.

Kamnik / petek, 7. september 2007 / 07:00

Kamnik vabi narodne noše

Začeli so se 37. Dnevi narodnih noš v Kamniku - vrhunec v nedeljo popoldne s tradicionalno povorko skozi mesto.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Štiriindvajset ur po treh desetletjih

Na Ukovi so skočili v vodo maratonski plavalci, tisti, ki so nekoč plavali prvi štafetni maraton čez dan in noč ter mlajši, ki so jim pomagali, da so še enkrat zmogli do cilja.

Preddvor / petek, 7. september 2007 / 07:00

Grad Dvor kliče po obnovi

Ministra za šolstvo Milana Zvera, ki se je prvi šolski dan mudil v Preddvoru, so povabili tudi na ogled gradu Dvor, ki je v lasti ministrstva in nezadržno propada.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Spomini so še živi

Pred kratkim je "praznovala" tridesetletnico legendarna Lada Niva.