Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestavini, dobimo zares sočen in okusen jabolčni kolač s skuto, ki prekaša marsikatero še tako opevano sladico.

Za pripravo kolača s skuto in jabolki potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 1 dl sladkorja, 2,5 dl moke, 1 pecilni prašek, 100 g masla, 1 dl mleka, lupinica ene limone, 1 vanilin sladkor; za nadev: 250 g skute, 1 dl jogurta, 2 dl sladke smetane, 1 jajce, 1 žličko cimeta, sok 1 limone, 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, 3 večja jabolka, potrebujemo še maslo za namastitev pekača ali papir za peko.

Priprava nadeva: Sladko smetano stepemo do polovice. V skledi z vilicami zmešamo skuto, jogurt, stepeno jajce, cimet, limonin sok, sladkor in vanilin sladkor. V pripravljeno skutino zmes vmešamo napol stepeno smetano. Jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom.

Priprava biskvita: V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo čvrst sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo. Maslo raztopimo in ga malce ohladimo. K stepenim rumenjakom prilijemo maslo ter mleko. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje na rahlo vmešamo sneg iz beljakov.

Sestavljanje kolača: Globok pekač namastimo in po­tresemo z moko ali ga prekrijemo s papirjem za peko. Po dnu razporedimo maso za biskvit. Na biskvitno maso z žlico razporedimo skutin nadev. Po skutinem nadevu potresemo naribana jabolka. Z vilicami na grobo razporedimo nadev v biskvit (poenostavljeno: vso vsebino v pekaču na grobo premešamo).

Kolač pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30–40 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Nasvet: Pri stepanju rumenjakov si vzemimo čas. Stepamo jih nekaj minut, da celotna mešanica naraste na dvakratno količino. Tako bo biskvit zares rahel. Med skutin nadev lahko vmešamo tudi pest rozin, namočenih v rum. Pred serviranjem kolač potresemo z mletim sladkorjem in cimetom. Kolač še dodatno obogatimo tako, da ga postrežemo skupaj s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 8. julij 2022 / 12:15

V spomin na talce

Ob Fontani na Trgu talcev v Kamniku so pripravili spominsko slovesnost.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Izdelal rekordno hitro letalo

Kamničan Simon Ogrinec je izdelal jadralni model letala, s katerim je Američan Bruce Tebo postavil svetovni rekord v dinamičnem jadranju z letečim krilom. Zgolj s pomočjo vetra je Ogrinčev model pogna...

Razvedrilo / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Gostilna pr' Francet

Tokrat sta v ospredju dve gostilni: ena je resnična, druga predstavlja le snemalno okolico, prostor, v katerem nastajajo glasbeno-plesne in turistično obarvane oddaje. V Gostilni pr' Francet je vedno...

Razvedrilo / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Teja ponovno v Survivorju

Jeseni na Pop TV prihaja težko pričakovani slovenski resničnostni šov Survivor. Počasi nam razkrivajo imena, ki se bodo v njem pojavila, vodil pa ga bo Puščavski lisjak, ki mu adrenalinsko preživetje...

GG Plus / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Pešpolk kranjskih Janezov

V času Jugoslavije so nam vsiljevali misel, da Slovenci nismo vojaki, ampak predvsem pridni delavci. Kot vojaki naj bi bili najboljši predvsem Črnogorci. Da ni tako, potrjuje kar precejšnj...

GG Plus / petek, 12. avgust 2016 / 07:00

Biolog, ki vodi zeliščarske pohode, pripravlja čaje in sirupe...

Matej Tonejec je devetindvajsetletni biolog z Jezerskega, ki v svojem domačem kraju vodi zeliščarske pohode, pripravlja čaje in sirupe, raziskuje ter v vseh pogledih ostaja tesno povezan z naravo, pre...