Ali drži, da so proteini le za športnike?

Športniki po vadbi vedno posežejo po proteinskih napitkih. Razlog je povsem preprost: beljakovine so odlične za regeneracijo mišic po treningu. Če so beljakovine koristne za športnike, ali so v pomoč tudi pri telesno manj aktivnih posameznikih, ki ne zasledujejo športnih ciljev? 

Seveda. Beljakovine so ključ do zdravega imunskega sistema, oblikovane postave in pomembna podpora pri hujšanju. Športniki zelo dobro poznajo prednosti proteinskih napitkov, ki lahko koristijo vsem, ne glede na stopnjo telesne aktivnosti oziroma neaktivnosti.

In kakšna so priporočila strokovnjakov? Priporočajo whey proteine, ki niso nič drugega kot skrivnost za dolgo in vitalno življenje, poznana že iz antike. O čem pravzaprav govorimo?

Kaj so whey proteini?

Whey proteini so beljakovine, ki jih pridobimo iz sirotke.

Sirotka je preprosta rešitev, ki jo imamo ves čas pred nosom. Med sirarjenjem iz mleka nastaneta sir in sirotka. Ko se mlečnokislinski organizmi dodajo v mleko, ga sesirijo, pri tem pa nastane tekočina, siromašna z maščobami in bogata s proteini. Sirotko v slovenski prehrambni industriji pogosto zavržejo.

O sirotki je že pred dvema tisočletjema pisal slavni antični zdravnik Hipokrat, ki jo je označil za zdravilni napitek. Vsebuje namreč veliko aminokislin in vitaminov, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje.

Samo upamo lahko, da se bo prehrambna industrija prebudila in ponudila čim več izdelkov iz sirotke, te beljakovinsko bogate pijače.

Sirotka je bogata s proteini

Trije razlogi, zakaj proteine vključiti v dieto

Proteini so pomemben gradnik telesa, zato v zdravi dieti ne smejo manjkati. 

#1 Vloga beljakovin pri oblikovanju postave

Beljakovine priskočijo na pomoč pri oblikovanju postave. Če želite izklesati svoje telo, brez pomoči proteinov ne bo šlo. Ti namreč poskrbijo za obnovo celic mišičnega tkiva, ki daje obliko naši postavi. Za čvrst trebuh, zadnjico, noge in roke ni dovolj le dober sistem vadbe. Svoj del prispeva še ustrezna prehrana in proteinski dodatki so super gorivo za mišice. 

#2 Proteini za kurjenje odvečnih maščob

Skoraj vsak je že kdaj bil bitko z nakopičeno telesno maščobo, ki se običajno pojavi na najmanj zaželenih mestih. S proteini podpremo gradnjo mišic, ki so velike odjemalke kalorij. Za rast mišic bo telo moralo kuriti maščobne zaloge.

Ko gradimo mišično maso, pa kurimo tudi maščobne obloge. Za čim boljši učinek je treba proteine kombinirati s primerno vadbo, prilagojeno starosti, ciljem in zmožnostim posameznika. 

#3 Krepitev imunskega sistema

Ste vedeli, da s proteini krepite tudi svoj imunski sistem? Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, ki sodelujejo pri odzivnosti telesa na viruse in bakterije. Sirotkini proteini imajo popolno aminokislinsko sestavo, zato so idealen dodatek vsakodnevni prehrani.

Ampak kako telesu zagotoviti dovolj beljakovin? Zaužijemo jih lahko s hrano, kot so ribe, meso, stročnice, oreščki in mlečni izdelki.

Proteini v hrani pa niso najbolj optimalna rešitev za učinkovito beljakovinsko dieto, saj s hrano ne moremo nadzorovati količine beljakovin in njihove aminokislinske sestave. Če zaužijemo preveč beljakovin, se bodo tvorile nove maščobne obloge, če pa jih zaužijemo premalo, bo mišični tonus upadel. Kvalitetne proteine s popolno aminokislinsko sestavo lahko zaužijemo le v obliki proteinske formule v prahu, ki jo z vodo ali mlekom zmešamo v proteinski napitek.  

Hrana z vsebnostjo proteinov

So proteini lahko del vsakodnevne rutine?

Beljakovine so ključen gradnik zdravja. Podpirajo imunski sistem, gradnjo mišic in zmanjšujejo maščobne obloge. Čeprav po proteinskih formulah posegajo predvsem poklicni in rekreativni športniki, to ne pomeni, da beljakovinski napitki nimajo koristi za telesno manj aktivne posameznike. Ravno nasprotno! Dodajanje beljakovin na jedilnik je lahko dober začetek za novo, aktivnejše poglavje v življenju.

Izberi kvalitetne proteine iz Slovenije

V poplavi proteinskih formul je težko izbrati pravo. Golden Tree Nutrition Whey Protein je narejen le iz najbolj kakovostnega slovenskega mleka in pod najstrožjimi pogoji pridelave. Za razliko od večine sirotkinih proteinov na trgu je povsem naraven, brez umetnih sladil, barvil ali gensko spremenjenih organizmov. Primeren je tudi za vse, ki sledijo brezglutenski dieti, saj ne vsebuje glutena.

Golden Tree Nutrition Whey Protein vsebuje od 18 od 21 esencialnih in neesencialnih aminokislin, ki so temeljni gradniki celičnih struktur. Aminokisline so namreč za gradnjo mišic in oblikovanje postave nujno potrebne.

Formula ni sladkana s sladkorjem, ampak s 100 % naravno stevio. Raziskave kažejo, da stevia ni le varnejša, ampak vpliva na boljšo občutljivost na inzulin, niža nivo holesterola in glukoze v krvi, niža krvni tlak in deluje protivnetno.

Izbirate lahko med dvema odličnim okusoma: čokolada ali vanilja. Če proteinski napitek iz sirotke zaužijete zjutraj na tešče ali ob zajtrku, boste lažje in bolj učinkovito hujšali, saj so beljakovine tudi odličen zaviralec apetita.

Če želite storiti nekaj dobrega za svoje telo, izberite najboljše sirotkine beljakovine, ki bodo s svojo optimalno aminokislinsko sestavo podprle vaš imunski sistem in vitalno postavo.

Golden Tree Nutrition Whey proteini

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 23. februar 2012 / 07:00

Prav poseben literarni večer

Tržič - Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Tržič in knjižnica dr. Toneta Pretnarja sta pred kratkim organizirala 1. srečanje pesnikov in pisateljev Tržiča. Pis...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 8. marec 2014 / 22:56

Biatlonce motil veter

Razplet četrtkovih biatlonskih sprintov na Pokljuki krojil veter: Fak 15., Bauer 17., Gregorinova 21. V Kranjski Gori že 53. Pokal Vitranc.

Škofja Loka / sobota, 8. marec 2014 / 22:49

Nadaljujejo obnovo mesta

V Škofji Loki se nadaljujejo obnovitvena dela na Cankarjevem trgu in v sosednjih ulicah.

Tržič / sobota, 8. marec 2014 / 22:47

Primož Meglič svetnik, David Ahačič pa urednik

Tržič – Občinski svetniki so na sredini seji potrdili Primoža Megliča za novega svetnika, ki je nasledil strankarskega kolega Sebastjana Gubiča, ki je s tega mesta odstopil zaradi selitve v drugo o...

Preddvor / sobota, 8. marec 2014 / 22:47

V Tupaličah bo nova soseska

Na blizu petnajst tisoč kvadratnih metrih zemljišč v bližini cerkve v Tupaličah naj bi nastala soseska novih hiš.

Naklo / sobota, 8. marec 2014 / 22:46

Starejši, vendar delavni

Društvo upokojencev Naklo se je vključilo v projekt Starejši za starejše