Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 7. december 2009 / 07:00

Judje so v Sloveniji že tisočletje

Dr. Klemen Jelinčič Boeta je raziskovalec življenja Judov in avtor dveh odmevnih knjig: Kratka zgodovina Judov in Judje na Slovenskem.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 17. maj 2014 / 09:22

Uničene zaloge so že nadomestili

Požar, ki je minulo soboto v Kamniku uničil šestdeset ton granulatov in plastičnih izdelkov podjetja Iskra Mehanizmi, za delovanje družbe ne bo imel hujših posledic.

Slovenija / sobota, 17. maj 2014 / 09:21

Profesionalni in predani, ne glede na krizo

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju je bila osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. »Morala v Slovenski vojski ni odvisna od materialnih dobrih, čeprav si ne delam utvar, da to ni pomembno,« je...

Kronika / sobota, 17. maj 2014 / 09:02

Šofer ranjen, konj poginil

Dolenja vas – Na odseku ceste med Dolenjo vasjo in Bukovico v Selški dolini se je minuli torek zgodila prometna nesreča, ko je šofer vozila s prikolico za prevoz konj zaradi neprilagojene hitrosti...

Kranj / sobota, 17. maj 2014 / 09:01

Za več vključevanja mladih

Sodelovanje sta Območni združenji Rdečega križa Kranj in Celje utrdili s podpisom Listine o sodelovanju.

Šport / sobota, 17. maj 2014 / 08:56

Krvavo potrebujejo točke

V ligi Telekom se bodo nogometaši Triglava na domači zelenici danes pomerili z ekipo Celja, nogometaše Domžal pa na zadnji domači tekmi sezone čaka obračun z Olimpijo.