Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 20. julij 2009 / 07:00

Triglavani se pripravljajo za vrh 2. lige

Kranj - Po dveh tednih vadbe ima novi trener nogometašev Triglava Gorenjske Stane Bevc zbranih okoli 25 nogometašev, ki bodo oblikovali moštvo. To se v novi sezoni želi boriti za...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 19. marec 2015 / 07:00

Priznanja kranjskim in loškim športnikom

Kranj, Škofja Loka – V torek, 24. marca, se bodo športnikov in športnih delavcev spomnili na prireditvah v Kranju in Škofji Loki. V Kranju se bo prireditev začela ob 15. uri na Glavnem trgu, vrhune...

Humor / četrtek, 19. marec 2015 / 15:07

Od zadaj

Epski boj za kristalni globus nadaljujeta Tina Maze in Peter Prevc. Več kot polovica Slovencev tekmuje predvsem v grizenju nohtov.

Škofja Loka / četrtek, 19. marec 2015 / 08:18

V blagozvočnem ruskem jeziku

Na šestem festivalu ruskega jezika Rusijada 2015 so se na Loškem odru zvrstile številne glasbene, plesne, literarne, gledališke točke. Vse v ruskem jeziku, ki se ga tudi na slovenskih šolah uči veliko...

Kamnik / četrtek, 19. marec 2015 / 08:17

Uvoza se ne sramujejo več

V Potoku v Tuhinjski dolini so minuli petek tudi uradno predali namenu nov uvoz v Snovik.

Jesenice / četrtek, 19. marec 2015 / 08:16

Kolesarski sistem jeseNICE bikes na Jesenicah

V jeseniški občini so naredili korak naprej k še bolj zelenemu okolju, saj vzpostavljajo kolesarski sistem, v sklopu katerega si bo mogoče brezplačno izposoditi mestno ali električno kolo.