Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / nedelja, 19. oktober 2008 / 07:00

Poplava na žirovniški šoli

V noči s ponedeljka na torek je v učilnici v drugem nadstropju OŠ Žirovnica počila cev vodovodnega priključka pod lijakom.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:14

Bom proveito! – Dober tek!

V Braziliji trenutno vlada žoga. Reprezentance imajo tako in tako določeno prehrano, navijači z drugih delov sveta pa lahko raziskujejo med pestrim izborom okusov. Nemogoče je govoriti o enotni bra...

Kamnik / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:13

Izbrali najlepšo vrtnico

Volčji Potok – Arboretum Volčji Potok in Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije sta prejšnji petek organizirala enajsti slovenski dan vrtnic, na katerem se je zbralo okoli 250 ljudi, ki se z vrtnicam...

Kranj / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:11

Peš od Kranja do Pirana

V nekaj dneh so otroci, stari od enajst do šestnajst let, prehodili približno 95 kilometrov.

Humor / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:10

Od zadaj

V nekaterih slovenskih političnih strankah so že pred leti ugotovili, da španski borci niso več v modi. Na nogometnem prvenstvu v Braziliji je španska reprezentanca to le še potrdila.

GG Plus / ponedeljek, 23. junij 2014 / 10:10

Kje se zdaj kuha nekdanja politika?

Na začetku tega tisočletja je veljalo, da se je za sklepanje dobrih poslov ali za vzpenjanje v politiki do­bro oprijeti palice za golf. Na igriščih za golf, ki so kot gobe po dežju začeli rasti po...