Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 8. december 2008 / 07:00

Jaz preprosto znam (35)

Svetovni dan aidsa obeležujemo od 1. decembra 1987, vsako leto pod drugim geslom, letošnje je bilo "Aids ne izbira. Ti lahko."

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Planinski izlet na jadranska otoka

Kranj - Planinsko društvo Iskra Kranj je od 2. do 5. aprila pripravilo izlet na jadranska otoka Rab in Sv. Grgur. Letošnji izlet je bil že petnajsti po vrsti. Vsako leto obiščejo...

Kamnik / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Nova rekreacijska pot ob Kamniški Bistrici

Kamnik - Občina Kamnik zadnji dve leti postopoma uresničuje desetletje staro idejo o rekreacijski poti ob reki Kamniški Bistrici, ki bi potekala od njenega izvira pa vse do izliv...

Jezersko / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Finančna kriza ni prizadela proračuna

Jezersko - Ob obravnavi zaključnega računa občine Jezersko so ugotavljali, da finančna kriza lanskega proračuna ni prizadela. Lani so sicer pridelali za okoli 78 tisoč evrov prim...

Škofja Loka / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Poškodovan most v Moškrinu

Škofja Loka - Prejšnji teden so na lokalni cesti Binkelj–Križna gora v vasi Moškrin ugotovili poškodbe prepusta potoka, ki služi kot most čez potok. Most je zaradi starosti in te...

Preddvor / ponedeljek, 19. april 2010 / 07:00

Število članov se je podvojilo

Preddvor - Na programsko volilno skupščino Zveze borcev za vrednote NOB Preddvor je prišlo veliko število članov. Navdušeno so zaploskali, ko je gost iz Kranja Zvone Rešek oznani...