Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 17. december 2022 / 14:47

Začeli sanacijo elektrarne

Hidroelektrarno Sava v Kranju, ki je bila poškodovana v septembrskem požaru Majdičevega mlina, bodo predvidoma sanirali v dveh letih.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:56

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar

Kranj – Kranjski policisti so danes popoldan v okolici Kranja obravnavali smrtno nesrečo pri podiranju drevesa na zasebnem zemljišču. »Okoliščine kažejo, da se je pri žaganju višje drevo prelomilo...

Slovenija / ponedeljek, 16. september 2019 / 20:43

V delovni gozdarski nesreči umrl alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar

V nesreči je danes umrl 56-letni slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davor Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta, so potrdili na Planinski zvezi Slovenije....

GG Plus / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:40

Domotožje ostaja

Pred časom so na Voglu organizirali brazilski večer. Gostila ga je restavracija Panorama – Viharnik, glavna tema večera pa je bila kulinarika. Za hrano je tokrat poskrbela Rosangele Rodrigues oziroma...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:39

V dveh letih poplavno varnejši

Predstavniki Občine Gorenja vas - Poljane, republiške direkcije za vode in izbranega izvajalca, Gorenjske gradbene družbe, so v sredo v Poljanah podpisali pogodbo za izvedbo ukrepov za povečanje popla...

Zanimivosti / ponedeljek, 16. september 2019 / 16:38

Zgodba kranjske sivke

V čebelarskem domu v Brodeh so ob izteku projekta Med-o-vita odprli čebelarsko zbirko, dislocirano enoto Loškega muzeja.