Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / / 07:00

Telovadil je med elito

Telovadec Sašo Bertoncelj je na konju z ročaji prvič v karieri nastopil na finalu svetovnega pokala in osvojil sedmo mesto.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Med sosedi 93

Leta 1994 so takratni Zavod za šolstvo in šport Republike Slovenije in njegova svetovalka za medkulturno sodelovanje Dragica Motik na slovenski strani in Ursula Schwendwein in Rudiger Tentsch iz Medku...

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Pa še v Estonijo

Ne, zimsko biatlonsko športno središče Otepaa ni na Finskem.

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Četverec brez

Zapornica O tem, ali se dobro počuti: »Mogla bi, da kažem, da sem dobro. Ovi dečkeci, koji su ponoči jako radili (ala su vatreni), su me lepo namestili ovde na put cve...

Humor / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Dva gladka

Lipicanci za Busha Na Brdu bodo Busha vprašali, če ve, kakšna je razlika med lipicancem in Michaelom Jacksonom. Pravilni odgovor je: »Nobene. Oba sta bila ob rojstvu č...

Gorenjska / petek, 6. junij 2008 / 07:00

Menjava v občinskem svetu

Gorenja vas - Vesna Bogataj, na listi SDS leta 2006 izvoljena svetnica Občine Gorenja vas-Poljane, je v začetku marca predložila nepreklicno odstopno izjavo o prenehanju mandata...