Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 10. december 2023 / 16:59

Dela na Veliki planini

Elektro Ljubljana je sredi novembra na Veliki planini začel izvajati gradbena dela. Prizori planine z izkopanimi jarki in delovnimi stroji pa so razburili dobršen del pohodnikov in vzbudili zanimanje...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 18:00

Najhitrejši znova »specialci«

Na štiriindvajsetem Pohodu volje, razuma in moči – Brajnikovem memorialu, ki velja za eno najtežjih športnih preizkušenj, so z veliko prednostjo znova slavili pripadniki specialne enote Policije.

Kronika / četrtek, 22. junij 2017 / 17:29

Oškodovancu vsega ne verjamejo

Na sojenju Metiju Plavi, ki ga obtožnica bremeni milijonskega izsiljevanja šenčurskega kmeta in podjetnika Aleša Šterna, so zasliševali priče, ki so oškodovancu posojale denar.

Kronika / četrtek, 22. junij 2017 / 17:29

Iščejo lastnika ukradenega kolesa

Kranj – Kranjski policisti so prejšnji teden zasegli gorsko kolo, ki je bilo neznanemu lastniku zelo verjetno odtujeno na območju Kranja. Gre za moško gorsko kolo znamke Merida, ki je bilo prvotno...

Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 14:08

Odličen trening

Ferata Grančišče (844 m) – Če z Dovjega pogledamo proti Mojstrani, je Grančišče tista znamenita skala nad vasjo. Če pa proti Grančišču pogledamo izpred Slovenskega planinskega muzeja, pa gledamo v sme...

Rekreacija / četrtek, 22. junij 2017 / 14:04

Pobeg s kolesom od Horjula do Planice

Najbolj množičen kolesarski pobeg v Sloveniji bo v soboto, 24. junija.