Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 10. september 2016 / 14:15

Triatlonci na Bledu

Bled – V soboto so člani TK Trisport iz Kamnika organizirali Triglav triatlon Bled. Potekala so tekmovanja v različnih kategorijah, tudi tekma za državno prvenstvo v triatlonu na olimpijski razdalj...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / nedelja, 16. april 2023 / 11:47

V Hiši generacij prvi stanovalci

V nekdanjo staro šolo v Gorenji vasi, ki so jo preuredili v Hišo generacij, se spet vrača življenje. V torek so namreč sprejeli prve tri uporabnike, ki jim bodo nudili začasno namestitev.

Nasveti / nedelja, 16. april 2023 / 09:46

Pametnjakoviči

Leta 1999 sta ameriška psihologa Dunning in Kruger objavila svojo študijo o dejanskem nivoju znanja, sposobnosti posameznika in o tem, kako ti isti posamezniki sami ocenjujejo svoje znanje in sposo...

GG Plus / nedelja, 16. april 2023 / 09:45

Oder je bil njen svet

Baletna pedagoginja in nekdanja primabalerina ljubljanskega Baleta Nena Vrhovec je prejela nagrado Lydie Wisiakove 2022 za življenjsko delo.

Gospodarstvo / nedelja, 16. april 2023 / 09:44

Mejnik za slovensko avtomobilsko industrijo

Lotrič Certificiranje iz Železnikov je postal laboratorij, ki ga je Volkswagen odobril za izvajanje preskusov po avtomobilskih standardih. S tem je Slovenija postala šesta evropska država s pridobljen...

Jezersko / nedelja, 16. april 2023 / 09:43

Prometni načrt Jezerskega

Občina Jezersko pripravlja Prometni načrt Občine Jezersko, ki bo osnova za dolgoročni proces trajnostnega načrtovanja prometa in izvajanja posameznih ukrepov s tega področja.