Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Dober glas gre skoz´ vas

V petek je v dvorani kulturnega doma v Kropi potekal koncert Dober glas gre skoz´ vas, ki ga je organiziral Mešani pevski zbor KD Vox Carniolus z Jesenic. »Vox Carniolus se je obvezal, da enkrat...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 17. april 2022 / 07:45

Sekanje pirhov

Kranj – Turistično društvo Kokrica vabi na prireditev Sekanje pirhov na velikonočni ponedeljek, 18. aprila, pred Supermarket Mercator na Kokrici pri Kranju. Začetek tekmovanja bo ob 9. uri, zaključ...

Medvode / nedelja, 17. april 2022 / 15:18

Že drugi participativni proračun

Medvoški občinski svetniki so sprejeli Sklep o načinu priprave participativnega proračuna v občini Medvode za leti 2023 in 2024. V ta namen je rezerviranih štiristo tisoč evrov.

Radovljica / nedelja, 17. april 2022 / 15:17

Novi termini čistilnih akcij v radovljiški občini

Radovljica – V občini Radovljica je bila zaradi slabega vremena v začetku aprila večina čistilnih akcij prestavljenih. Izvedli jih bodo v soboto, 23. aprila, ob 9. uri: v Begunjah, Kamni Gorici, Kr...

Zanimivosti / nedelja, 17. april 2022 / 15:17

Dnevi odprtih vrat

Dnevi odprtih vrat različnih podjetij ali ustanov so marsikdaj zelo dobrodošli, saj nudijo mnoge zanimive informacije ter omogočajo širši vpogled v strukturo same organizacije. Čudoviti in vse topl...

GG Plus / nedelja, 17. april 2022 / 15:16

Sodomija

Kljub ovrženima drugima dvema točkama obtožnice (zgolj zaradi pomanjkanja primernih prič) je državni pravdnik za obtoženega Smrekarja predlagal najnižjo možno kazen, to je eno leto zapora (od zagro...