Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 15. november 2017 / 19:03

V Train prihaja Bad Copy

Kranj – V soboto, 18. novembra, bo ob 21. uri v Trainstation Subartu nastopil beograjski hip-hop kolektiv Bad Copy, ki zadnja leta navdušuje občinstvo po vsem Balkanu. V dvajsetletni karieri so pos...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 25. maj 2017 / 21:47

Tako drugačna vsakdanjost

V avli Zavarovalnice Triglav v Kranju je na ogled razstava likovnih del akademske slikarke Andreje Eržen, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja s poslikanimi svetlobnimi objekti.

Rekreacija / četrtek, 25. maj 2017 / 21:44

Vse, kar imajo veliki

Jelenk (1107 m) – Strmina nad Spodnjo Idrijo, ki ima res vse, kar imajo veliki: že omenjeno strmino, izpostavljenost, skobe, jeklenico in vpisno skrinjico na sredi. zahtevnega dela poti.

Šport / četrtek, 25. maj 2017 / 21:42

Slovenski prvaki izgubili v Pazinu

Balinarji Trate so v Pazinu tesno izgubili prvo tekmo četrtfinala evropskega pokala.

Izleti GG / četrtek, 25. maj 2017 / 21:42

Modra noč

Nemčija je tokratni GTM German Travel Mart oziroma nemški sejem, ki je namenjen tujim turističnim agentom in novinarjem, gostila že triinštiridesetič – med 7. in 9. majem v mestu Nürnberg....

Rekreacija / četrtek, 25. maj 2017 / 21:39

V manj kot sedemnajstih urah iz Pirana na Triglav

Kranj – Ekipi članov ŠD Freeapproved je v petek uspel podvig. S kombinacijo različnih športnih disciplin – cestno in gorsko kolesarjenje, trail tek, jadralno padalstvo, kajakaštvo, jamsko plezanje...