Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 18. december 2007 / 07:00

Igor Draksler spet izvoljen za župana

Ponovne nedeljske volitve so znova prinesle zmago dosedanjemu županu Škofje Loke Igorju Drakslerju, tokrat veliko bolj prepričljivo kot lani v drugem krogu, ko je dobil le 16 glasov več od Dušana Kraj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Kriminal

Oskubili bagra Voklo, Podnart - Neznani storilci so pred dnevi v Voklem z bagra Takeuchi odmontirali gosenice, spojko za spenjanje orodja in akumulato...

Kronika / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Nesreče

Stroj zgrabil delavca Mengeš - V ponedeljek popoldne se je v Mengšu pri delu na stroju za oblikovanje kamna smrtno ponesrečil 34-letni delavec. Kot so...

Zanimivosti / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Tehtali bodo največje pridelke

Cerklje - Danes ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah potekala kulturno zabavna prireditev A prideš … na Naj pridelek 2009?, ki jo pripravljata Občina Cer...

Kultura / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Koncert s solisti Orkestra SNG Opera in balet Ljubljana

V operno-baletnih predstavah glasbeniki orkestra SNG Opera in balet Ljubljana niso prav pogosto v ospredju, zato so priložnosti, ko so prav oni glavni izvajalci še toliko bolj dragocene. In tokra...

Prosti čas / petek, 30. oktober 2009 / 07:00

Preveč golote in preklinjanja

Nekaj znanih Gorenjcev smo povprašali, ali spremljajo Kmetijo slavnih in kdo od slavnih kmetov bi si najbolj zaslužil zmago.