Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 28. december 2019 / 17:42

Prošnje za zdravje in srečo

Na god svetega Štefana, zavetnika živine in konj, so po številnih gorenjskih krajih blagoslovili konje in druge živali, ki so jih lastniki pripeljali za priprošnjo zdravja in sreče.

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 13. oktober 2020 / 18:19

Kolesarijo varno

Osnovna šola (OŠ) Jurija Vege Moravče je v letošnjem šolskem letu postala ambasadorka varnega kolesarjenja, zato so v jesenskih dneh pripravili bogat nabor kolesarsko obarvanih aktivnosti.

Razvedrilo / torek, 13. oktober 2020 / 18:16

Navdih je videla v kavnih penicah

Družbi Espresso in Illycaffe sta povabili na predstavitev nove slovenske pločevinke za kavo znamke Illy, zmagovalke natečaja Oblikuj pločevinko illy 2020, in njene avtorice – študentke prvega letnika...

Kronika / torek, 13. oktober 2020 / 18:15

Tudi tatovi imajo radi Jošta

Ves čas polna parkirišča pod Sv. Joštom so vse bolj magnet tudi za vlomilce v avtomobile. Pred njimi ni varno nobeno izhodiščno mesto priljubljenih izletniških točk, opozarja policija.

Gorenjska / torek, 13. oktober 2020 / 14:52

Aplikacija ima več kot sto dvajset tisoč uporabnikov

Aplikacijo #OstaniZdrav je imelo do včeraj naloženih 120.467 prebivalcev Slovenije. Ministrstvo za javno upravo je s pridobljenim pozitivnim mnenjem Informacijskega pooblaščenca začelo objavljati tudi...

Gorenjska / torek, 13. oktober 2020 / 12:55

V Cerkljah že zaprti javni športni in kulturni objekti

V občini Cerklje zaradi hitrega naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom vse do preklica velja Odredba o prepovedi uporabe zaprtih športnih, kulturnih in drugih javnih objektov oziroma površi...