Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / nedelja, 25. november 2018 / 23:19

Dom pri izviru Završnice dobil defibrilator

Žirovnica – V žirovniški občini so dobili še en defibrilator, s katerim so opremili Dom pri izviru Završnice. Denar za nakup je zagotovila Občina Žirovnica iz proračuna. V občini je tako sedaj že d...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Odprli bodo mediacijsko središče

Kranj - Kot so pristojni na kranjski občini povedali že pred časom, bo Kranj dobil prvo mediacijsko središče v Slovenije. Svoja vrata v poslovnih prostorih v prvem nadstropju pos...

Železniki / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

V Selcih so obnovili šolo

Petletna obnova podružnične šole v Selcih je stala nekaj več kot milijon evrov. V mansardi so nazadnje pridobili še tri dodatne učilnice in knjižnico.

Kronika / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Vandali nad kip užaloščene kraljice

Nepridipravi so se nad skulpturo spravili v noči s petka na soboto, popravilo bo dolgotrajno.

Gospodarstvo / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Sedem izdelkov z najvišjo oceno

Sedem mlečnih izdelkov z gorenjskih kmetij je v okviru razstave Dobrote slovenskih kmetij prejelo najvišjo možno oceno.

Gospodarstvo / sreda, 19. maj 2010 / 07:00

Zbornica ne podpira predlaganih sprememb

Kranj - V kmetijsko gozdarski zbornici ne podpirajo predlaganih sprememb pokojninskega in invalidskega sistema. Kot ugotavljajo, predlagatelji reforme kmeta izenačujejo s samosto...