Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 13. julij 2016 / 11:25

Bordo z novo skladbo

Kranj – Gorenjski glasbeni duo Bordo sestavljata izkušena glasbenika, pevec Tomaž Štular ter kitarist Janez Šter, ki sta svojo glasbeno kilometrino uspešno nabirala z dolgoletnim ustvarjanjem v zna...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 14. marec 2014 / 07:00

Od zadaj

Zasavski rudarji so prišli iz jame, država pa je še vedno v njej.

Kronika / petek, 14. marec 2014 / 07:00

Usodno trčil v drevo

Vogel – Na Voglu se je v sredo dopoldne zgodila huda smučarska nesreča, v kateri je umrl 47-letni smučar, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Med smučanjem je zapeljal s smučarske proge in se z...

Kronika / petek, 14. marec 2014 / 07:00

Pogrešan že dober teden

Zgornje Duplje – Kranjski policisti iščejo 46-letnega Franca Malija ml. iz Zgornjih Dupelj, ki ga svojci pogrešajo že od 5. marca. Pogrešani uporablja temno moder osebni avtomobil znamke R...

Nasveti / petek, 14. marec 2014 / 07:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 14. do 20. marca.

Bohinj / petek, 14. marec 2014 / 15:34

Od Kuzmiča hočejo še denar

Gradbeni inšpektorat želi Darku Kuzmiču zaračunati 15 tisoč evrov za rušenje hiše, ki je bila v lasti ministrstva za šolstvo, in še 2500 evrov za posredovanje policije.