Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 30. januar 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Danes ponoči sem sanjala, da sem noseča. Prav tako živo sem občutila, da imam poln trebuh ... lepi občutki. Ali imajo take sanje kak poseben pomen? Ni bilo nekega posebnega dogajan...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Previdno na cesti skozi Poljane

Poljane – Jeseni je Občina Gorenja vas-Poljane na cesti skozi Poljane začela gradnjo prvega odseka ceste pri projektu Gorenjska panoramska cesta, ki ga sofinancira tudi Evropski...

Železniki / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Pegamova nova predsednica turističnega društva

Železniki - Na nedavnem občnem zboru Turističnega društva Železniki so za novo predsednico izvolili Špelo Pegam, ki je na tem mestu zamenjala julija odstopljenega Rober...

Kranj / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Manjka zobozdravnikov

Zobozdravnik za odrasle naj bi imel za optimalno kakovostno in strokovno obravnavo 1600 pacientov. V Kranju in okoliških občinah jih imajo v povprečju 1800.

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

UniCredit tudi v Kamniku

Banka ima v Sloveniji že dvajset poslovalnic, od tega tri na Gorenjskem.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Ljubezen razsaja med osnovnošolci

Škofja Loka - Otroški parlamenti so se letos lotili zelo resne in odrasle teme, ljubezni in spolnosti. A kot se je izkazalo na občinskem otroškem parlamentu v Škofji Loki, tudi m...