Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 16. december 2013 / 13:45

Pozna jesenska trgatev nešplje

Breznica – Jože Čufar z Jesenic nam je poslal sliko z naslovom Pozna jesenska trgatev nešplje. Kot je povedal, nešpljo goji njegova svakinja Jožica Mahkovic na Breznici pri Žirovnici. Posadila jo j...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 30. december 2015 / 13:35

Za polno silvestrsko mizo

Dve ideji za hitro pripravo sladice za silvestrski večer, ki ju serviramo poleg piškotov in jih lahko jemo tudi z rokami.

Razvedrilo / sreda, 30. december 2015 / 13:26

Zabavna in glasbena Božična štala

Na začetku je bila Božična štala bolj druženje, klepet, srečanje starih prijateljev. Potem je družabni dogodek, ki si ga je pred leti zamislil Sandi Murovec - Muri s svojo ekipo, kmalu pre...

Gorenjska / sreda, 30. december 2015 / 12:53

V Cerkljah se najbolje živi, vsaj po statistiki

Raziskava revije Moje finance, ki je nastala na osnovi statističnih podatkov, je pokazala, da se med vsemi slovenskimi občinami najbolje živi v Cerkljah in Žireh. Med prvimi dvajsetimi občinami je več...

Kranj / sreda, 30. december 2015 / 12:45

Načrtujejo novo avtobusno postajo

V prostorih kranjske občine je do 8. januarja 2016 razgrnjen občinski podrobni prostorski načrt z avtobusnim terminalom.

Razvedrilo / sreda, 30. december 2015 / 12:43

Metalci z orkestrom

Metalsteel so prva slovenska težkometalna skupina, ki je igrala s simfoničnim orkestrom. To se je zgodilo na letošnji državni proslavi v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti.