Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 21. oktober 2010 / 07:00

Najsrčnejša babica Andreja Horžen

Ljubljana - Za leto 2009/2010 je med najsrčnejšimi babicami po izboru bralcev revije Zdravje tudi Gorenjka Andreja Horžen iz Tržiča, zaposlena v Bolnišnici za ginekologijo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 6. september 2013 / 13:00

Na cestah ugasnili dve življenji

V prometni nesreči v Letencah pri Golniku se je smrtno ponesrečil kolesar, v Zadobju pri Gorenji vasi pa traktorist.

Šport / petek, 6. september 2013 / 22:46

Dejan Gantar drugi v Kranju

Kranj - Minuli vikend je v Kranju potekal 2. odprti bow­ling turnir. Udeležba je bila tokrat tudi mednarodna, saj so poleg najboljših slovenskih tekmovalcev nastopili tudi igralci iz Italije in Hrv...

Radovljica / petek, 6. september 2013 / 10:00

Trinajsti Langusovi dnevi

Kamna Gorica - Čeprav so se tradicionalni Langusovi dnevi uradno začeli že prejšnjo nedeljo s koncertom mladega violinista Felipeja Kopušarja, se bo glavnina prireditev ob krajevnem prazni...

Razvedrilo / petek, 6. september 2013 / 16:00

Eksploziven Men's Night v Cineplexxu z ogledom filma 2 NA MUHI

Poletje se počasi izteka, a brez skrbi, še bo vroče, še posebej v Cineplexx kinematografih, 12. septembra 2013 ob 20. uri, na eksplozivnem moškem večeru s ogledom akcijskega filma 2 na muhi (2 Guns)!

Cerklje na Gorenjskem / petek, 6. september 2013 / 15:23

Alpinisti v Himalajo

Zgornji Brnik - V nedeljo se bo z letališča Jožeta Pučnika na pot podala alpinistična odprava Planinske zveze Slovenije, ki jo sestavljajo člani slovenske mladinske alpinistične reprezenta...