Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 16. september 2011 / 07:00

Kronika tedna

Paranoik z nožem nad očeta Na mariborskem sodišču sodijo 31-letnemu Mariborčanu Simonu K., ki naj bi 25. aprila v neprištevnem stanju s kuhinjskim nožem skušal umoriti...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 11. september 2013 / 12:22

Je spomin in je opomin

Slavnostni govornik pri spomeniku bazoviških junakov Vladimir Kukanja je poudaril, da je njihov upor temeljil na drugačnih načelih, kakršni v družbi veljajo danes.

Železniki / sreda, 11. september 2013 / 12:20

Znova evropski denar za energetsko sanacijo

Železniki - Potem ko so v Železnikih v začetku letošnjega leta že uspeli pridobiti dober milijon in pol evrov evropskih sredstev za energetsko sanacijo plavalnega bazena, kulturnega doma t...

Šport / sreda, 11. september 2013 / 12:20

Naši padalci ne popuščajo

Salzburg – Peto letošnje tekmovanje padalcev v skokih na cilj za točke svetovnega pokala je vnovič postreglo z razburljivo in dramatično tekmo, ki je na koncu prinesla veselje trem najboljše uvršče...

Kronika / sreda, 11. september 2013 / 12:19

Triatlon gorskim reševalcem in gasilcu

Kranj - Kranjski poklicni gasilci so minulo soboto pripravili že enajsti Triatlon Kranj. Preizkusa sposobnosti pripadnikov enot za zaščito, reševanje in pomoč se je letos udeležilo šest ek...

Nasveti / sreda, 11. september 2013 / 12:18

Če ste v duševni stiski, poiščite pomoč

Duševne motnje so v porastu, v naslednjih dveh desetletjih naj bi breme duševnih motenj predstavljalo kar 25 odstotkov celotnega bremena vseh bolezni. Slovenija je po številu samomorov med desetimi na...