Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 25. november 2022 / 19:36

Zadnji jesenski krog za nogometaše v drugi ligi

Kranj – Nogometaši v drugi slovenski ligi bodo konec tedna odigrali tekme zadnjega jesenskega kroga. Dve tekmi bodo odigrali danes, štiri jutri in še dve v nedeljo, 30. novembra pa bodo nogometaši...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

Osvajale kočevske vrhove

Čez trideset kmečkih, podeželskih žena, vmes pa je bilo tudi nekaj moških, se je v torek in v sredo udeležilo planinskega izleta, ki ga že po tradiciji vsako leto pripravi Društvo kmečkih žena Kranj.

Prosti čas / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

Nočna izmena 2007

Letos bo v Salonitu Anhovo že sedmi tradicionalni koncert za mlade, Nočna izmena. V čudovitem okolju ob Soči bodo v petek, 31. avgusta, na najbolj nori noči v letu, nastopili

Prosti čas / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

Piramida išče nove pevke

Priljubljena oddaja Razvedrilnega programa Televizije Slovenija Piramida bo drugo sezono zakorakala s kar nekaj novostmi. Prva med njimi bo zagotovo spremenjena zasedba tria Piramida. Nadebudne i...

Humor / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

Za fante iz opere

Po naročilu novega vodstva ljubljanske operne hiše, ta je trenutno pravo gradbišče, je znani slovenski skladatelj Andrej Lojze Veber napisal muzikal Fantom v operi.

Humor / sobota, 18. avgust 2007 / 07:00

S kužkom protestirava

V redakcijo smo te dni dobili pismo najbolj priljubljene punce na svetu Barbie, ali kot bi pri nas rekli, Barbike. Takole je zapisala: »Zelo sem razočarana, ker so vsi svetov...