Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 6. junij 2018 / 12:02

Flora in favna na denarju

Kranj – V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju bo v četrtek, 7. junija, ob 19. uri odprtje razstave Flora in favna na denarju, ki jo v sodelovanju z Gorenjskim muzejem pripravlja Numizmatično dr...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 19. september 2023 / 20:24

Za gorenjsko Milko dve zvezdici

Danes so na Ljubljanskem gradu razglasili prejemnice Michelinovih zvezdic. Kranjskogorska Milka po novem z dvema Michelinovima zvezdicama, Hiša Franko (Kobarid) pa s tremi.

Kronika / torek, 19. september 2023 / 19:51

V nesreči z avtobusom umrl otrok

Škofja Loka – V prometni nesreči na območju Škofje Loke je danes umrl otrok. Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, se je huda prometna nesreča zgodila nekaj čez 14. uro pri speljevan...

Kronika / torek, 19. september 2023 / 15:41

Brez telefona v prometu

Kranj – V evropskem tednu mobilnosti se Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) pridružuje kampanji mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I za večjo varnost v prometu Drive with ca...

Gospodarstvo / torek, 19. september 2023 / 15:39

Volkovi morili v ograjenem pašniku

Volkovi so v bližini Krnice v ograjenem pašniku pokončali dve ovci in ovna, na Kupljeniku pa dve teleti. Naravovarstveni nadzornik TNP-ja je enega od volkov ustrelil.

Šport / torek, 19. september 2023 / 15:38

Lokalni obračun nogometašem Radomelj

Kranj – V Prvi nogometni ligi Telemach je 8. krog prinesel obračun sosedov. Pomerila sta se Kalcer Radomlje in Domžale, s 3 : 1 (3 : 1) pa so bili boljši Radomljani. Na lestvici so napredovali na š...