Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:45

Še tretjič branju prijazna občina

Radovljica – Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so Občini Radovljica še tretjič podaljšali naziv branju prijazna občina. Kot so zapisali, projekti, kot...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Odprli prvi družinski hotel pri nas

Na Bledu so v sredo tudi uradno odprli hotel Savica, ki je zasnovan posebno prijazno družinam z otroki.

Radovljica / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Ob začetku turistične sezone

V Radovljici pripravljajo drugačno organiziranost turizma in želijo stopiti iz sence velikih gorenjskih turističnih središč.

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Vsi tekmovalci so bili zmagovalci

Za zmagovalce so razglasili vseh 195 tekmovalcev, ki so se v soboto udeležili petnajstih gorenjskih iger specialne olimpijade v Radovljici.

Komenda / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Komenda - Na slavnostni seji ob praznovanju občinskega praznika je župan Tomaž Drolec pred dnevi podelil občinska priznanja zaslužnim posameznikom in združenjem. Zlato priznanje...

Zanimivosti / četrtek, 22. maj 2008 / 07:00

Avto-moto društvo proslavilo petdesetletnico

Žirovnica - V Avto-moto društvu Žirovnica (AMD) letos praznujejo petdesetletnico ustanovitve. Proslavili so jo minulo soboto, ko so priredili tradicionalen turistični avtoreli, k...