Brizgani in čokoladni piškoti

Brez piškotov decembra preprosto ne gre.

Za pripravo brizganih piškotov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kg margarine ali masla za peko, 25 dag sladkorja v prahu, 2 vaniljina sladkorja, 2 beljaka; za nadev: 10 dag marelične marmelade, 1 žlico margarine, 1 žličko olja, 100 g jedilne čokolade.

Priprava testo: Margarino narežemo na manjše kose, jo stresemo v skledo, primešamo sladkor in z mešalnikom mešamo 10 minut. V maso med mešanjem postopoma dodajamo moko. Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga nato vmešamo v testo. S pripravljenim testom napolnimo testomat, ki mu nastavimo nastavek za okrasitev tort. Pekač namastimo. Nanj brizgamo podolgovate piškote (dolge približno 3 centimetre). Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 minut oziroma toliko, da se spodaj naredi rahla rjava obroba. Pečene piškote ohladimo. Vzamemo en piškot, ga na spodnji strani namažemo z marmelado in spojimo z drugim piškotom. V posodico nadrobimo čokolado, dodamo žlico margarine in žličko olja ter segrejemo, da se čokolada stopi. Stopljeno čokolado prelijemo čez piškote.

Nasvet: Testo lahko obogatimo še z dodatkom limonine lupinice ali z 2 žlicama kisle smetane.

Za pripravo čokoladnih piškotov potrebujemo: 350 g moke, 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 1 vaniljin sladkor, pol pecilnega praška, 2 rumenjaka, 100 g koruznega škroba, 3 žlice temnega kakava, 400 g čokoladnih kapljic.

Maslo narežemo na kocke in ga z mešalnikom penasto umešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Dodamo rumenjaka in mešamo, da masa nekoliko naraste. Posebej zmešamo moko, koruzni škrob, kakav in pecilni prašek. Med stalnim mešanjem dodajamo zmes moke k masi iz sladkorja, masla in rumenjakov. Nazadnje primešamo še čokoladne kapljice. Testo oblikujemo v dva velika svaljka ter ju zavijemo v folijo. Postavimo v hladilnik za dve uri, da se testo strdi, in tako ga bomo lažje oblikovali. Ohlajeno odvijemo iz folije in ga narežemo na približno 0,5–1 cm široke kolobarje, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut.

Nasvet: čas peke je odvisen predvsem od velikosti piškotov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 9. maj 2015 / 15:35

Želijo strateškega lastnika

Okrožno sodišče v Kranju je v torek potrdilo prisilno poravnavo za žirovsko Alpino. Upniki so se strinjali z reprogramom finančnih obveznosti za obdobje desetih let.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Mali šmaren tudi znanilec jeseni

Kranj - Danes, 8. septembra, se katoličani spominjajo Marijinega rojstva, ki je ob Jezusu in Janezu Krstniku edina, pri kateri se katoliška Cerkev ne spominja le dneva smrti, kot...

Kranj / torek, 8. september 2009 / 07:00

Srečali so se tudi župani

Predoslje - Na nedavnem 19. srečanju gorenjskih upokojencev v Predosljah so se starejši generaciji pridružili tudi nekateri gorenjski župani. Tudi njihovo druženje ob upokojenske...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z udarcem povzročil smrt

V nekem stanovanju v Kranju so prejšnji teden našli truplo 45-letnega moškega.

Nasveti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z grškim senom okrevamo hitreje

Pekoča semena grškega sena so v indijski kuhinji ena izmed sestavin priljubljene mešanice začimb curry. Sabljasti triplat, kot tudi pravimo tej izjemno aromatični rastlini, se izkaže tudi v zdravilstv...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

V neurju zasute ceste že očistili

Petkovo neurje je na zgornjem Gorenjskem povzročilo precej škode, sprožene plazove pa so s cest že odstranili.