Prosena kaša v drugačni podobi
Ko doma ponudim sladico in rečem, da jo naj najprej poskusijo in povedo, iz katerih sestavin je, dobim odgovore, kot so: ''krema od kremih rezin'', ''neka premium različica vaniljevega pudinga", ''vaniljeva krema'' … Torej, vse mogoče, samo da je prosena kaša ali kaj podobnega, nisem slišala. Iz povsem enostavnih sestavin, kot so prosena kaša in jabolka, lahko naredimo sladico neverjetnega okusa. Je zdrava, nizkokalorična in predvsem poceni.
Za pripravo sladice iz prosene kaše in jabolk potrebujemo: 150 g prosene kaše, 1,5 dl vode, 4,5 dl mleka, pol žličke soli, 1 vanilin sladkor, 1 vanilin strok, 2 žlici sladkorja, 2 dl sladke smetane, 2 žlici ruma; za jabolčni nadev: približno 0,5 kg jabolk, pol limone, 2 ščepca cimeta, 2 ščepca mletih klinčkov, 1 žlico sladkorja. 2 dl smetane za okras.
Proseno kašo stresemo na cedilo in jo speremo pod tekočo vodo. V kozici zavremo vodo, jo osolimo ter dodamo odcejeno proseno kašo. Pomešamo in počakamo, da ponovno zavre. Prilijemo mleko. Dodamo sladkor, vanilin sladkor ter vanilin strok. Kašo na zmerni temperaturi kuhamo 20 minut. Med kuhanjem kašo večkrat premešamo. Kuhano odstavimo s štedilnika in jo nekoliko ohladimo. Kaši prilijemo rum in jo zmešamo v mešalniku ali s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi prilijemo še malce mleka. Sladko smetano stepemo in jo nežno primešamo k ohlajeni kaši. Mešanico iz sladke smetane in prosene kaše nadevamo v kozarce, ki jih nato postavimo na hladno, da se vsebina dobro ohladi in strdi. Med tem časom pripravimo jabolčni nadev: jabolka olupimo, narežemo na krhlje in odstranimo peščišče. Narežemo jih na manjše kocke, ki jih stresemo v kozico. Jabolka prelijemo s sokom polovice limone, potresemo s sladkorjem, s cimetom in klinčki. Na nižji temperaturi jih dušimo približno 15 minut, da se zmehčajo. Zmešamo jih s paličnim mešalnikom. Jabolčni nadev razporedimo v kozarčke po prosenem nadevu. Sladico postavimo na hladno, da se ohladi.
Okrasimo s sladko smetano, ki jo po želji potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom.
Nasvet: Mletih klinčkov ne dobimo v vsaki trgovini. Lahko jih nadomestimo s celimi, ki jih odstranimo, preden jabolka pretlačimo. Tudi če jih izpustimo, ne bo nič narobe. Vanilin strok lahko nadomestimo z dodatnim vaniljevim sladkorjem – v tem primeru zmanjšamo ostalo količino sladkorja.