104-letna Menžarjeva Tončka najstarejša občanka

Stari ljudje so nekaj posebnega. Vedno imajo čas, kar je danes redkost. Antoniji Žbontar - 104-letni gospe, doma iz Kamne Gorice, je uspelo zaustaviti proces staranja, saj ne pozna tipičnih starostnih bolezni in tegob.

Radovljica – Poleg radovljiškega župana Janka S. Stuška so jo za njen rojstni dan na domu nečakinje Jožice Bohinc, kjer trenutno Mežnarjeva Tončka živi, obiskali še predsednik Krajevne skupnosti Kamna Gorica Jože Skalar, predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Vinko Bertoncelj ter Tončka Rozman iz Društva upokojencev Kamna Gorica. V znak spoštovanja do najstarejše občanke so jo obdarili s šopki rož in lepimi željami za tako visok in častitljiv jubilej.

 

Antonija Žbontar, Mežnarjeva Tončka iz Kamne Gorice, se je rodila 4. februarja 1905 kot peta od desetih otok. Dva sta umrla majhna, ostalih osem pa je dočakalo lepo starost. Tončka je že v rosni mladosti začela delati najprej pri stricu, ki je bil župnik na Koroški Beli, kjer je bila kuharica že njena teta. Gospodinjstvo je po njeni smrti vodila Tončka vse do druge svetovne vojne. Med vojno so strica zaprli, leta 1950 pa se je vrnil v rodno Kamno Gorico. Tončka mu je gospodinjila do njegove smrti leta 1966. Zatem se je vrnila v svojo rojstno hišo, mežnarijo, kjer je živela njena neporočena sestra Micka, in ko je leta 1969 umrla, je Tončka prevzela delo v mežnariji, zato jo vsi poznajo kot Mežnarjevo Tončko. V Kamni Gorici je živela do 96. leta, nato je zaradi zdravstvenih težav, ki se nakopičijo na stara leta, zanjo začela skrbeti njena nečakinja Jožica, ki je vedno nasmejana in dobre volje, pripravljena teti pomagati, ji prisluhniti in jo negovati.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Opravljen zrelostni izpit

Pri Hyundaiju so z večjo mero udobja in elegance na novo uglasili limuzinsko Sonato.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

104-letna Menžarjeva Tončka najstarejša občanka

Stari ljudje so nekaj posebnega. Vedno imajo čas, kar je danes redkost. Antoniji Žbontar - 104-letni gospe, doma iz Kamne Gorice, je uspelo zaustaviti proces staranja, saj ne pozna tipičnih starostnih...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Azbest v vodi ni nevaren

V Komunali Kranj zagotavljajo, da zaradi azbestno-cementnih cevi pitna voda ni zdravju nevarna.

Železniki / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Dodatni prostori za knjižnico

Krajevni knjižnici Ivana Tavčarja v Železnikih, ki ima prostore na Češnjici, se letos obeta širitev.

Šport / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Trenerski poklic dolgoletna želja

Urška Potočnik, nekdanja odlična plavalka, svoje bogato znanje posreduje mlajšim radovljiškim plavalcem.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.