Minister za zdravje Janez Poklukar na popoldanski novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Testno uvajajo evropsko digitalno potrdilo

Vlada je ukrepom za zajezitev koronavirusne bolezni dodala nekaj sprememb. Z današnjim dnem v Sloveniji testno uvajajo evropsko covidno digitalno potrdilo.

Ljubljana – Vlada je na današnji seji do 4. julija podaljšala večino veljavnih ukrepov v odlokih, ki se nanašajo na zajezitev koronavirusne bolezni. Nekaj sprememb vendarle je. Vlada je določila, da je na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih prostorih ali nad sto udeležencev na odprtih površinah od ponedeljka dalje obvezen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Obveznost uporabe maske ostaja na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Med izjemami, za katere ni obvezna uporaba zaščitne maske, so govorniki v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, ki izpolnjujejo pogoj PCT in so oddaljeni od drugih udeležencev vsaj dva metra. Med splošnimi izjemami za prehod meje pa so tudi dokazila za osebe, ki prejmejo cepivo dveh različnih proizvajalcev. Uradno mešanja cepiv po besedah prof. dr. Bojane Beović, vodje posvetovalne skupine za cepljenje, sicer še ne morejo priporočiti, vprašanje pa je, kaj bodo pokazale raziskave v prihodnje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na popoldanski vladni novinarski konferenci povedal, da z današnjim dnem testno uvajajo evropsko covidno digitalno potrdilo, ki bo v polni meri zaživelo naslednji teden. Po njegovih besedah bo to enotno in za državljane brezplačno potrdilo, ki uveljavlja pogoje PCT, olajšalo gibanje in potovanje med državami članicami EU. Bistvo novega potrdila je enotni element za članice EU, to je t. i. QR-koda. Koda je lahko na natisnjenem potrdilu ali pa v mobilnih napravah, za slednje mora biti urejen dostop do portala zVEM. Aplikacija je skupaj s potrebnimi čitalniki za preverjanje ob prehajanju meje že predana policiji, je pojasnil Poklukar. Še vedno pa velja, kot je opozoril minister, da pred potovanjem preverimo pogoje vstopa v posamezno državo članico EU, saj omejitve prehajanja meja še naprej določa vsaka članica samostojno.

Po njegovih navedbah bodo predvidoma po 30. juniju začeli pošiljati tudi potrdila o cepljenju na dom tako tistim, ki so cepljeni z vsemi odmerki, kot tistim, ki so cepljeni z enim odmerkom, ter prebolevnikom. Ta potrdila bodo identična tistim, ki se jih da natisniti na portalu zVem in vsebujejo QR-kodo. Poleg tega boste za dva evra potrdilo lahko natisnili tudi v večini lekarn. Tiskano potrdilo o cepljenju bodo dobili vsi, ki so bili dvakrat cepljeni do 30. junija. Praviloma v tednu zatem pa tudi vsi, ki so bili cepljeni enkrat oziroma so prebolevniki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

V Šenčurju je lepo

V Domu krajanov v Šenčurju je v petek potekala prireditev Pr´ nas v Šenčurju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 9. julij 2019 / 12:52

Francoske planince sredi noči reševali s snežišča

Na poledenelem snežišču pod Skuto so pred dnevi obtičali trije francoski planinci. Kamniški gorski reševalci so jih reševali sredi noči.

Šenčur / torek, 9. julij 2019 / 12:50

Več ukrepov za kolesarje

Šenčur – V občini Šenčur so začeli postavljati kolesarnice. Za lokacije v središču so dobili tudi nepovratna evropska sredstva. Trenutno postavljajo kolesarnico na Lužah, ob urejanju komunalne infr...

Rekreacija / torek, 9. julij 2019 / 12:49

Matej Hauptman na triatlonu Ironman

Celovec – v nedeljo je bilo v Celovcu tekmovanje Ironman triatlon. Tekmovalci so zjutraj začeli s plavanjem v Vrbskem jezeru in preplavali 3800 metrov, nato so kolesarili 180 kilometrov in za konec...

Bohinj / torek, 9. julij 2019 / 12:47

Promocijski dan umirjanja prometa

V Bohinju in Posočju so minulo soboto pripravili promocijski dan umirjanja prometa in za en dan za promet zaprli Ukanc ter mangartsko gorsko cesto. V Bohinju so z rezultatom zelo zadovoljni.

Gospodarstvo / torek, 9. julij 2019 / 12:47

Sodni preizkus odpravnine

Vseslovensko združenje malih delničarjev je na Okrožno sodišče v Kranju vložilo predlog za sodni preizkus denarne odpravnine, ki naj bi jo prejeli izključeni manjšinski delničarji Gorenjske banke.