Marjan Trdina (dolgoletni reprezentant v sedeči košarki), Boris Šter, Metod Zakotnik, Gašper Černilec, stojita Janez Učakar in asistent Branko Murgič (Foto: Gorazd Kavčič)

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.

Denar za športni voziček bodo zbirali na računu Društva paraplegikov Gorenjske, številka 07000-0000108633 (sklic 00-11022009, z namenom plačila: donacija za invalidski voziček).

Kranj - V Sloveniji je pod krovno Zvezo paraplegikov devet pokrajinskih društev, eno od njih je gorenjsko. Njihovo dejavnost deloma financira Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, deloma se prijavljajo na različne razpise (tudi občin), za marsikaj pa morajo prositi tudi donatorje. V gorenjskem društvu so se odločili, da se bodo nanje obrnili za pomoč enemu novih članov, ki je po nesreči ostal na invalidskem vozičku, sedaj pa se je začel ukvarjati s košarko.

»Zdravstveno zavarovanje nam, paraplegikom, pokrije le stroške za običajne invalidske vozičke, za šport pa obstajajo posebni vozički. Naši člani se veliko ukvarjajo s športom: igrajo tenis, namizni tenis, kegljajo, streljajo z zračno puško, se ukvarjajo z atletiko, smučajo, igrajo košarko … Dva naša člana igrata za državno košarkarsko reprezentanco, ki sodeluje na mnogih mednarodnih tekmah. Naša ekipa košarkarjev pa igra na državnih prvenstvih, šest ekip iz Slovenije tekmuje v mednarodni ligi NLB. Ti športniki imajo posebne športne invalidske vozičke. Takšnega bi potreboval tudi kolega, ki je od lani na invalidskem vozičku in se je aktivno začel ukvarjati s košarko. Sedaj ima izposojenega, a je star in ne sledi tempu igre. Ker je zaradi trenutno še nerešenega statusa v precejšnji materialni stiski, bi mu radi pomagali,« je povedal predsednik gorenjskih paraplegikov Metod Zakotnik. Cena takšnega vozička je štiri tisoč evrov (običajen voziček za vsakodnevno gibanje invalidov stane četrtino toliko). In zakaj je pomembna športna dejavnost invalidov? Janez Učakar, ki je v društvu odgovoren za športno dejavnost, pravi: »Želimo, da ljudje tudi potem, ko jih doleti invalidnost, ne obstanejo in se ne zaprejo med štiri stene. Šport je eden od načinov, kako ostati ne le telesno aktiven, pač pa se tudi družiti.« Denar za športni voziček bodo zbirali na računu Društva paraplegikov Gorenjske, številka 07000-0000108633 (sklic 00-11022009, z namenom plačila: donacija za invalidski voziček).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 15. junij 2012 / 07:00

Romanje bolnikov in invalidov

Brezje - Jutri, 16. junija, bo revija Ognjišče organizirala že 44. romanje bolnikov in invalidov na Brezje. Tradicionalno romanje na tretjo junijsko soboto, na katerem se bolniko...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 13. junij 2018 / 21:54

Upajo si, zato zmorejo

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj je proslavilo 70-letnico svojega delovanja. Vključuje članstvo 18 gorenjskih občin, sicer pa sodi med najbolje organizirane na tem območju.

Kamnik / sreda, 13. junij 2018 / 21:53

Dvorec Katzenberg na dražbi prodan

Občina Kamnik predkupne pravice ne bo uveljavila, namerava pa odkupiti zemljišča na severnem delu smodnišnice.

Bohinj / sreda, 13. junij 2018 / 21:47

Novi predsednik Boštjan Mencinger

Po smrti Janeza Pristavca so na izrednem občnem zboru za predsednika Turističnega društva Bohinj izvolili Boštjana Mencingerja, nekdanjega predsednika uprave Žičnic Vogel.

Gospodarstvo / sreda, 13. junij 2018 / 21:42

Oživili malo Peltonovo kolo

Zanesenjaki iz SIJ Acroni Jesenice so obnovili malo Peltonovo kolo, ki je bilo desetletja nepogrešljiv del valjarne na Javorniku. Na ogled je postavljeno pred upravno stavbo podjetja.

Slovenija / sreda, 13. junij 2018 / 21:29

Čebelarski zvezi nagrada državljan Evrope

Brdo pri Lukovici – Med prejemniki nagrade državljan Evrope, ki jih je Evropski parlament razglasil minuli četrtek, je tudi Čebelarska zveza Slovenije pod vodstvom Boštjana Noča. Nagrado si je pris...