Marjan Trdina (dolgoletni reprezentant v sedeči košarki), Boris Šter, Metod Zakotnik, Gašper Černilec, stojita Janez Učakar in asistent Branko Murgič (Foto: Gorazd Kavčič)

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.

Denar za športni voziček bodo zbirali na računu Društva paraplegikov Gorenjske, številka 07000-0000108633 (sklic 00-11022009, z namenom plačila: donacija za invalidski voziček).

Kranj - V Sloveniji je pod krovno Zvezo paraplegikov devet pokrajinskih društev, eno od njih je gorenjsko. Njihovo dejavnost deloma financira Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, deloma se prijavljajo na različne razpise (tudi občin), za marsikaj pa morajo prositi tudi donatorje. V gorenjskem društvu so se odločili, da se bodo nanje obrnili za pomoč enemu novih članov, ki je po nesreči ostal na invalidskem vozičku, sedaj pa se je začel ukvarjati s košarko.

»Zdravstveno zavarovanje nam, paraplegikom, pokrije le stroške za običajne invalidske vozičke, za šport pa obstajajo posebni vozički. Naši člani se veliko ukvarjajo s športom: igrajo tenis, namizni tenis, kegljajo, streljajo z zračno puško, se ukvarjajo z atletiko, smučajo, igrajo košarko … Dva naša člana igrata za državno košarkarsko reprezentanco, ki sodeluje na mnogih mednarodnih tekmah. Naša ekipa košarkarjev pa igra na državnih prvenstvih, šest ekip iz Slovenije tekmuje v mednarodni ligi NLB. Ti športniki imajo posebne športne invalidske vozičke. Takšnega bi potreboval tudi kolega, ki je od lani na invalidskem vozičku in se je aktivno začel ukvarjati s košarko. Sedaj ima izposojenega, a je star in ne sledi tempu igre. Ker je zaradi trenutno še nerešenega statusa v precejšnji materialni stiski, bi mu radi pomagali,« je povedal predsednik gorenjskih paraplegikov Metod Zakotnik. Cena takšnega vozička je štiri tisoč evrov (običajen voziček za vsakodnevno gibanje invalidov stane četrtino toliko). In zakaj je pomembna športna dejavnost invalidov? Janez Učakar, ki je v društvu odgovoren za športno dejavnost, pravi: »Želimo, da ljudje tudi potem, ko jih doleti invalidnost, ne obstanejo in se ne zaprejo med štiri stene. Šport je eden od načinov, kako ostati ne le telesno aktiven, pač pa se tudi družiti.« Denar za športni voziček bodo zbirali na računu Društva paraplegikov Gorenjske, številka 07000-0000108633 (sklic 00-11022009, z namenom plačila: donacija za invalidski voziček).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 24. september 2016 / 12:07

Dražba plemenskih jagnjic

Solčava – Ta konec tedna bo na Solčavskem Festival ovčje volne Bicka, v okviru katerega bo Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme pripravilo v nedeljo tudi prvo licitacijo plemenskih jagnjic t...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

104-letna Menžarjeva Tončka najstarejša občanka

Stari ljudje so nekaj posebnega. Vedno imajo čas, kar je danes redkost. Antoniji Žbontar - 104-letni gospe, doma iz Kamne Gorice, je uspelo zaustaviti proces staranja, saj ne pozna tipičnih starostnih...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Azbest v vodi ni nevaren

V Komunali Kranj zagotavljajo, da zaradi azbestno-cementnih cevi pitna voda ni zdravju nevarna.

Železniki / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Dodatni prostori za knjižnico

Krajevni knjižnici Ivana Tavčarja v Železnikih, ki ima prostore na Češnjici, se letos obeta širitev.

Šport / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Trenerski poklic dolgoletna želja

Urška Potočnik, nekdanja odlična plavalka, svoje bogato znanje posreduje mlajšim radovljiškim plavalcem.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Invalidu voziček za šport

Petina od 105 članov Društva paraplegikov Gorenjske je dejavna, mnogi tudi v športu. Za enega svojih novih članov želi društvo kupiti invalidski voziček, ki bo primeren za sedečo košarko.