Hudičeva kuhinja

Tri babice se odpravljamo na Romantično cesto, eno najbolj popularnih turističnih cest v Nemčiji, dolgo približno 413 km od Mainza do Füssna pod Alpami, skozi očarljiva srednjeveška mesta. 'Ve se odpravljate le za en vogal,' vražje gleda moj Izbrani. Ta vogal se imenuje Landsberg am Lech, znamenit je po svojih srednjeveških stolpih in vratih, ostankih treh obročev mestnega obzidja, in legendah, ki koreninijo v Hudičevi kuhinji, naravnem parku pet kilometrov od mesta, kjer se ponoči sprehajajo prikazni z glavo ali brez. Izbrani sprašuje, če smo zavarovale glave … V živo je mesto očarljivo. V starem jedru vabijo ozke ulice, dobro ohranjene visoke hiše s strmimi strehami, srednjeveški stolpi in vrata, med katerimi so najlepša Bavarska, 1425 zgrajen barvito okrašen 36 metrov visok (zdaj tudi razgledni) stolp. Z Jungfersprunga (Deviškega skoka), polstolpa v mestnem obzidju, so 1633 v grozi pred posilstvi Švedov v tridesetletni vojni v smrt strmoglavljala deviška dekleta. Ob Schmalzturmu (Stolpu maščobe) so mast prodajale kmetice. Ob Lechu z mogočnim jezom stoji od 1952 monumentalna alegorija z moško postavo z značilnimi znamenji nekdaj flosarskega vodotoka: mlinskim kamnom, s posodo, čez katero se preliva voda, in veliko ribo. Posebna privlačnost Landsberga je Mutterturm (Materin stolp) sredi lepega angleškega parka, trideset metrov visok stolp, ki ga je 1887 v spomin svoji materi dal zgraditi sir Herman von Herkomer, angleško-nemški slikar, glasbenik, pisatelj, filmar in avtomobilski navdušenec! Ena njegovih slik iz 1905 se imenuje Bodočnost, priklenjena na avtomobil in prikazuje lepo vitko mlado žensko v prosojni frfotavi obleki, priklenjeno med velikanska žarometa. Bi bavarsko klobaso? Ne, večerjamo za vogalom, v trattorii. Glave so varne.

Špageti s paprikinim pestom

Za 3 osebe potrebujemo: 3 žlice pinjol, 300 g špagetov, 450 g popečene rdeče paprike, lahko tudi iz kozarca, 2 natrta stroka česna, 3 žlice parmezana, sol, poper, 1 feferonček po želji, 3 žlice olja, 3 cele liste bazilike, 3 na koščke natrgane liste bazilike.

Pinjole brez maščobe pre­p­ražimo. Če imamo svežo papriko, jo popečemo v pečici, da postane mehurjasta, damo v vrečko za zmrzovanje, da se zarosi, da jo laže olupimo. Če uporabimo popečeno papriko iz kozarca, jo dobro odcedimo.

Če dodamo feferonček, si nadenemo rokavice, mu odstranimo peščice in zrežemo na drobne kockice. Zmešamo pinjole, česen, olupljeno, na trakove narezano papriko, parmezan, sol, poper, olje (in feferonček) in grobo zmeljemo. Pesto je boljši, če sestavine zdrobimo v terilniku.

Testenine skuhamo po navodilu, jih odcedimo, stresemo nazaj v lonec, prelijemo s pestom, premešamo in nadevamo na ogrete krožnike. Potresemo z natrganimi lističi bazilike, na vrh pa damo celega.

Hudičev koktajl

Za 1 osebo potrebujemo: 75 ml pomarančnega soka, 75 ml brusničnega soka, 4–6 kapljic tabasca, 2 žlici bacardija ali vodke po želji, zdrobljen led, 1 rezino pomaranče za okras.

V vrču zmešamo sokova in tabasco. Po želji dodamo alkohol. Kozarec do dobre tretjine napolnimo z zdrobljenim ledom, prelijemo s sokom (in rumom ali vodko) in okrasimo z rezino pomaranče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 13. oktober 2022 / 15:41

En otok, dve državi

Ciper – rojstni kraj boginje Afrodite, stičišče grške in turške kulture, zakladnica pestre zgodovine, ki še danes buri domišljijo s številnimi legendami, ostanki neolitskih vasic, beneških zidov, b...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...