Praznik zelja se je začel z odprtjem razstav starega kmečkega orodja in slik Zalega Loga. / Foto: Andrej Tarfila

Zelje vabi na Zali Log

Na Zalem Logu se je sinoči začel drugi Praznik zelja. Obiščete ga lahko vse do nedelje, najbolj pester program pa se obeta jutri popoldne.

Zali Log – »Tako kot po suhi robi Ribnčan je tudi Založan po dobrem zelju po celem svetu znan. Zato je prav, da ko zelje dozori, Zali Log praznik svoj slavi,« so v vabilo na drugi Praznik zelja zapisali organizatorji iz Kulturnega in turističnega društva Zali Log. Že lani so napovedali, da bo prireditev postala tradicionalna in vsebinsko še bogatejša, kar so letos tudi uresničili. Praznik zelja je namreč iz enodnevne prerasel v štiridnevno prireditev, ki so jo odprli sinoči.

Hkrati z odprtjem Praznika zelja so odprli tudi razstavi starega kmečkega orodja in slik Zalega Loga, ki bosta na ogled vse do nedelje. »Razstavi smo postavili v kulturnem domu, ostalo dogajanje pa načrtujemo na parkirišču gostilne Pri Slavcu, saj se je kulturni dom lani ob dobrem obisku prireditve izkazal za premajhno prizorišče,« je povedala predsednica društva Klavdija Škulj. Nocoj ob 20. uri si lahko ogledate etnološko predstavo Nazaj h koreninam, v kateri Družinsko gledališče Kolenc predstavlja vaške običaje, najbolj pestro dogajanje pa bo jutri po 15. uri. Obeta se nastop folklorne skupine, prikazali bodo ribanje zelja in obdelavo škrilja, pripravili bodo delavnice za otroke in zabavne igre. »Na degustaciji bo možno poskusiti jedi iz zelja: buhteljne, zavitek iz zelja in mletega mesa, zloženko iz polente in kislega zelja, seveda pa ne bosta manjkala zeljna potica in Zelouc – avtohtona žganica iz zelja ... Na tržnici bomo ponudili zaloško zelje in druge domače izdelke,« je napovedala Škuljeva. V nedeljo po 17. uri vabijo še na Smenj, kjer bodo obiskovalcem postregli s potico in čajem.

Zalemu Logu sicer pravijo tudi deželica sence in zelja, saj zaradi sence in zemlje pri njih raste posebno zelje z mehkejšimi glavami, je še pojasnila Škuljeva. Založane so imenovali zelarji, imeli so poseben kraj zeunki, na katerem je vsaka hiša imela svoj kos zemlje za pridelavo zelja. Slednjega še danes pridelujejo pri skoraj vsaki hiši.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Mešetar

Cena pšenice in koruze Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je bila odkupna cena pšenice v 30. leto...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 00:57

Tanja odgovarja

Že dolgo čakam na neko uresničitev. Povej mi, prosim, kdaj se premaknem z mrtve točke?

Mularija / petek, 17. maj 2013 / 00:53

Saj smo punce

Dragi otroci, medtem ko še vedno čakamo na vaše prispevke na temo hišnih ljubljenčkov, naj vam na kratko predstavimo knjigo, ki bo najbolj prav prišla dekletom na prehodu iz otroš­tva v na...

Kultura / petek, 17. maj 2013 / 00:52

Z vražjo karizmo

V Galeriji Ivana Groharja so odprli razstavo fotografij Igorja Pustovrha (1961–2011). »Fasciniral me je, tako po umetniški kot človeški plati,« je dejal njegov prijatelj, umetnostni zgodovinar Boštjan...

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 00:51

Spreminjajo se samo na zunaj …

… značaj pa ostaja isti, so znova ugotavljali nekdanji sošolci letnika 1972/73 iz osnovne šole Lucijana Seljaka v Stražišču, ki so se minuli petek zbrali na 40. obletnici valete.

Razvedrilo / petek, 17. maj 2013 / 00:50

Saškina trojka z ničlo

Trideseti rojstni dan je tisti prvi, ki ga ne čakaš prav z velikim navdušenjem. Vendar, ko ga preživiš, ugotoviš, da niti ni tako hudo v primerjavi z drugimi okroglimi obletnicami, ki še pridejo.