Praznik zelja se je začel z odprtjem razstav starega kmečkega orodja in slik Zalega Loga. / Foto: Andrej Tarfila

Zelje vabi na Zali Log

Na Zalem Logu se je sinoči začel drugi Praznik zelja. Obiščete ga lahko vse do nedelje, najbolj pester program pa se obeta jutri popoldne.

Zali Log – »Tako kot po suhi robi Ribnčan je tudi Založan po dobrem zelju po celem svetu znan. Zato je prav, da ko zelje dozori, Zali Log praznik svoj slavi,« so v vabilo na drugi Praznik zelja zapisali organizatorji iz Kulturnega in turističnega društva Zali Log. Že lani so napovedali, da bo prireditev postala tradicionalna in vsebinsko še bogatejša, kar so letos tudi uresničili. Praznik zelja je namreč iz enodnevne prerasel v štiridnevno prireditev, ki so jo odprli sinoči.

Hkrati z odprtjem Praznika zelja so odprli tudi razstavi starega kmečkega orodja in slik Zalega Loga, ki bosta na ogled vse do nedelje. »Razstavi smo postavili v kulturnem domu, ostalo dogajanje pa načrtujemo na parkirišču gostilne Pri Slavcu, saj se je kulturni dom lani ob dobrem obisku prireditve izkazal za premajhno prizorišče,« je povedala predsednica društva Klavdija Škulj. Nocoj ob 20. uri si lahko ogledate etnološko predstavo Nazaj h koreninam, v kateri Družinsko gledališče Kolenc predstavlja vaške običaje, najbolj pestro dogajanje pa bo jutri po 15. uri. Obeta se nastop folklorne skupine, prikazali bodo ribanje zelja in obdelavo škrilja, pripravili bodo delavnice za otroke in zabavne igre. »Na degustaciji bo možno poskusiti jedi iz zelja: buhteljne, zavitek iz zelja in mletega mesa, zloženko iz polente in kislega zelja, seveda pa ne bosta manjkala zeljna potica in Zelouc – avtohtona žganica iz zelja ... Na tržnici bomo ponudili zaloško zelje in druge domače izdelke,« je napovedala Škuljeva. V nedeljo po 17. uri vabijo še na Smenj, kjer bodo obiskovalcem postregli s potico in čajem.

Zalemu Logu sicer pravijo tudi deželica sence in zelja, saj zaradi sence in zemlje pri njih raste posebno zelje z mehkejšimi glavami, je še pojasnila Škuljeva. Založane so imenovali zelarji, imeli so poseben kraj zeunki, na katerem je vsaka hiša imela svoj kos zemlje za pridelavo zelja. Slednjega še danes pridelujejo pri skoraj vsaki hiši.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 20. junij 2012 / 07:00

Dediščina ne sme biti breme

"Dediščina je neprecenljiva. Z njenim izginotjem si sami režemo korenine, zato si tega ne smemo privoščiti," pravi konservatorka Saša Roškar.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Sodelovanje Mercatorja in Ljubljanskih mlekarn

Ljubljana - Upravi Mercatorja in Ljubljanskih mlekarn sta v sredo podpisali dogovor o letošnjem medsebojnem sodelovanju. Ljubljanske mlekarne so drugi največji Mercatorjev dobavi...

Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Odločbe in denar za hribovska območja

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v ponedeljek začela izdajati odločbe o plačilih za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost za lani. V poned...

Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Cene pridelkov

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so se cene goveda v četrtem lanskem četrtletju v primerjavi s tretjim zvišale za 0,7 odstotka, perutnine za 11,3 odstotka, mleka...

Zanimivosti / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Sto let Korošcove Julke

Minuli torek je Julka Pegam iz Zabrekev dopolnila sto let.

Zanimivosti / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Tekmovali za Cankarjevo priznanje

Škofja Loka - Na matičnih šolah so 17. januarja potekala šolska, v četrtek pa na 14 šolah po vsej državi tudi regijska tekmovanja v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje. Te...