Bučni zavitek

Tako iz bučk kot iz buč smo pripravili že vrsto jedi. Od sladke bučne pite, bureka, narastka … Tudi pred pripravo bučnega zavitka sem bila malo v dvomih glede kombinacije buča - sladkor, vendar zavitek premaga marsikatero sladico.

Za pripravo bučnega zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 6 žlic vroče vode, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: približno 1 kg buče, 1 kislo smetano, 100 g sladkorja, 20 g masla, 20 g krušnih drobtin, 1 žlico olja za premaz.

Priprava testa: moko presejemo v skledo ter jo osolimo. Prelijemo jo s 6 žlicami vroče vode. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: bučo olupimo, ji odstranimo semena. Meso buče naribamo. Če imamo možnost, jo naribamo tako, da dobimo tanke rezine. Naribano bučo pomešamo s kislo smetano. V posodi segrejemo maslo ter na njem prepražimo krušne drobtine do zlato rjave barve.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s prepraženimi drobtinami. Na testo na tri četrtine po dolžini namažemo bučni nadev, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Buče enakomerno potresemo s sladkorjem. Testo začnemo zavijati s strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno preložimo na namaščen pekač ali papir za peko. Premažemo ga z žlico olja. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečen zavitek nekoliko ohladimo in ga, preden ga postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: da se nam zavitek ne bi preveč zapekel, ga po med peko pokrijemo z aluminijasto folijo. Med nadev lahko vmešamo tudi skuto in rozine. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / petek, 3. avgust 2007 / 07:00

Koncerti Klasika Slovenija v Kamniku

Kamnik - Včeraj se je v salonu gradu Zaprice v Kamniku zvrstil še eden od poletnih koncertov iz sklopa festivala Klasika Slovenija. Tokrat so se ljubiteljem srednjeveške gla...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:51

Manjše bodo izgube pitne vode

Tudi s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev bodo občani Kranja, Preddvora in Naklega dobili nove kilometre vodovoda v omrežju Bašelj–Kranj in Zadraga–Naklo. Investicija prinaša številne posodobitve....

Nasveti / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:48

Očakov sosed

Kanjavec (2568 m) - Sosed očaka Triglava, ki poleti ni ravno najbolj obljudena gora. Pozimi se njegova podoba spremeni v turno kraljestvo, ki privabi številne smučarje. Fantastičen razglednik.

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:45

Vaš razgled

Na fotografiji je nočni metulj ali vešča, ki rada leta okoli ognja in luči in ima v človeškem jeziku razne definicije. Vešča je bila vsaj v preteklosti tudi definicija za taščo, ki se v vs...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 12:44

Vaš razgled

V hudi poletni vročini, ki jo zaznamujejo temperaturni rekordi, ni vroče le ljudem, ampak tudi živalim. Slika, ki nam jo je poslal Franci Ekar, kaže, kako so se ovce s pašnika zatekle na z...

GG Plus / ponedeljek, 12. avgust 2013 / 11:36

Nihče

V Srebrenici, 2008: »Dobil sem načrt pokopališča in našel bratovo krsto, številko 214. Roko sem položil na zeleno platno, ga pogladil. Kako hudo mi je bilo, veva le jaz in ljubi Bog. Gluho...