Bučni zavitek

Tako iz bučk kot iz buč smo pripravili že vrsto jedi. Od sladke bučne pite, bureka, narastka … Tudi pred pripravo bučnega zavitka sem bila malo v dvomih glede kombinacije buča - sladkor, vendar zavitek premaga marsikatero sladico.

Za pripravo bučnega zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 6 žlic vroče vode, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: približno 1 kg buče, 1 kislo smetano, 100 g sladkorja, 20 g masla, 20 g krušnih drobtin, 1 žlico olja za premaz.

Priprava testa: moko presejemo v skledo ter jo osolimo. Prelijemo jo s 6 žlicami vroče vode. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: bučo olupimo, ji odstranimo semena. Meso buče naribamo. Če imamo možnost, jo naribamo tako, da dobimo tanke rezine. Naribano bučo pomešamo s kislo smetano. V posodi segrejemo maslo ter na njem prepražimo krušne drobtine do zlato rjave barve.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s prepraženimi drobtinami. Na testo na tri četrtine po dolžini namažemo bučni nadev, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Buče enakomerno potresemo s sladkorjem. Testo začnemo zavijati s strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno preložimo na namaščen pekač ali papir za peko. Premažemo ga z žlico olja. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečen zavitek nekoliko ohladimo in ga, preden ga postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: da se nam zavitek ne bi preveč zapekel, ga po med peko pokrijemo z aluminijasto folijo. Med nadev lahko vmešamo tudi skuto in rozine. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 22. junij 2023 / 07:37

Pestro poletno dogajanje

Radovljica, Kranjska Gora in Žirovnica so tik pred začetkom poletja predstavile pestro dogajanje, ki ga tako za obiskovalce kot domačine pripravljajo za letošnji julij, avgust in september. Rdeča nit,...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 25. november 2011 / 07:00

Krizni center Kresnička

Krizni center Kresnička je na zunaj videti kot običajna, prijazna družinska hiša na robu Lesc. Mladi in celo otroci, ki se zatečejo vanjo, pa prihajajo iz okolij, ki so vse prej kot prijazna. Prihod v...

Zanimivosti / petek, 25. november 2011 / 07:00

Glasov jež: Evro - na rolici toaletnega papirja

Britanski humor je specifičen in ni za vsakogar. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki se na vse kriplje bori za obstanek evra, bi se na primer precej namrščila, če bi prejela reklamo za strokovne p...

Kranj / petek, 25. november 2011 / 07:00

Volilna sporočila

Kranj - Kandidatka SDS Marija Ogrin je minulo soboto v Gorjah v družbi poslanca in kandidata Branka Grimsa predstavila program stranke na bližnjih volitvah. Navzoč je bil...

Radovljica / petek, 25. november 2011 / 07:00

SMS zeleni predstavili svoje kandidate

V sredo se je s šestimi kandidati za poslance v državni zbor v Radovljici predstavila tudi Stranka mladih - zeleni Evrope.

Kultura / petek, 25. november 2011 / 07:00

Šubičeva nagrada Marjanci Ambrožič Jeglič

Letošnjo nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo je prejela konservatorka-restavratorka Gorenjskega muzeja Marjanca Ambrožič Jeglič.