Bučni zavitek

Tako iz bučk kot iz buč smo pripravili že vrsto jedi. Od sladke bučne pite, bureka, narastka … Tudi pred pripravo bučnega zavitka sem bila malo v dvomih glede kombinacije buča - sladkor, vendar zavitek premaga marsikatero sladico.

Za pripravo bučnega zavitka potrebujemo: za vlečeno testo: 30 dag moke, 6 žlic vroče vode, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli. Za nadev: približno 1 kg buče, 1 kislo smetano, 100 g sladkorja, 20 g masla, 20 g krušnih drobtin, 1 žlico olja za premaz.

Priprava testa: moko presejemo v skledo ter jo osolimo. Prelijemo jo s 6 žlicami vroče vode. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: bučo olupimo, ji odstranimo semena. Meso buče naribamo. Če imamo možnost, jo naribamo tako, da dobimo tanke rezine. Naribano bučo pomešamo s kislo smetano. V posodi segrejemo maslo ter na njem prepražimo krušne drobtine do zlato rjave barve.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s prepraženimi drobtinami. Na testo na tri četrtine po dolžini namažemo bučni nadev, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Buče enakomerno potresemo s sladkorjem. Testo začnemo zavijati s strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Zavitek previdno preložimo na namaščen pekač ali papir za peko. Premažemo ga z žlico olja. Pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 °C. Pečen zavitek nekoliko ohladimo in ga, preden ga postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: da se nam zavitek ne bi preveč zapekel, ga po med peko pokrijemo z aluminijasto folijo. Med nadev lahko vmešamo tudi skuto in rozine. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2022 / 10:04

Bomo poleti spet stali v kolonah

Dober obisk med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki kaže, da bo turistična sezona na Zgornjem Gorenjskem odlična. Ali to hkrati pomeni, da bodo naši turistični biseri ponovno zatrpani s pločevino?

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 8. april 2009 / 07:00

Reklamacije rešujejo sproti

Bralec je prejel nerazumno visok račun za električno energijo. Elektro Gorenjska: na mesec prejmemo do 60 reklamacij.

Gorenjska / sreda, 8. april 2009 / 07:00

Komantar: Šepetanje letal

Dvomesečne meritve letalskega hrupa ob Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so pokazale, da mejne vrednosti niso prekoračene. Podatek, da je povprečen izmerjeni kazalec hrupa v dnevnem času 55 deci...

Kranj / sreda, 8. april 2009 / 07:00

Zeleni proti sivim

Kranj - Na javni tribuni Dostojna stanovanjska gradnja in prijazna soseska, ki je pred nedavnim potekala v Galeriji Dali, so se soočili tisti, ki imajo veliko željo ohraniti zelenice, in t...

Železniki / sreda, 8. april 2009 / 07:00

Zapleti z obnovo športnega parka

Obnova športnega parka Dašnica se bo dodatno zavlekla, saj se civilna iniciativa boji, da bo obnovljen park poslabšal njihovo poplavno varnost.

Prosti čas / sreda, 8. april 2009 / 07:00

Ženske zakrivijo najboljše zgodbe

Nina je kriva za zgodbo v novem gorenjsko-slovenskem filmu, Zlati med pa pripoveduje o tem, kako med postane zlat in zlato okusno.