Urejanje zelenih površin strokovno

Občina Škofja Loka ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, poudarja škofjeloški župan Miha Ješe.

Škofja Loka – Občina Škofja Loka v okviru svoje dolgoročne strategije trajnostnega razvoja z naslovom Zelena Loka, modro mesto posebno pozornost namenja tudi javnim zelenim površinam, je na skupno pobudo petih civilnodružbenih organizacij o ravnanju z mestnim drevjem odgovoril škofjeloški župan Miha Ješe. V pobudi, o kateri smo poročali pred tednom dni, so med drugim zahtevali, da občina takoj sprejme ustrezen odlok in program dela, s katerim bodo ob pomoči stroke in prebivalcev mesto spet ozelenili. »Pomembno je načrtno, strokovno in sistematično sajenje drevesnih sadik, katerih temeljna funkcija je izboljševanje bivalnega okolja in ko le-te svoje funkcije ne opravljajo več, jih je treba sanirati ali odstraniti. Občina ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, vsebina katerih uporabnika napotuje na uporabo navedenih standardov sajenja in vzdrževanja drevja,« poudarja župan in dodaja, da so vedno pripravljeni prisluhniti tudi predlogom občanov glede ozelenitve javnih površin.

Urejanje zelenih površin občine Škofja Loka poteka po pripravljenih strokovnih podlagah, ki vključujejo tudi obrezovanje in odstranjevanje starih ali zaradi različnih vzrokov propadlih dreves, ki jih nadomeščajo z novimi. »Pozorni smo na drevesa in površine urejamo tako, da odstranjujemo nevarna in bolna drevesa ter na novo sadimo grmovnice in drevesa. V zadnjih štirih letih smo na različnih delih naše občine posadili kar 59 dreves različnih vrst, kot so jerebika, javor, lipa, hrast, bukev, tulipanovec ipd. Letos nadaljujemo s sistematičnimi pregledi dreves, ki so potrebna obreza oz. odstranitve, nadaljujemo pa tudi z novimi nasaditvami. Strokovne oglede dreves opravlja usposobljena gozdarka, letos smo se tudi kadrovsko okrepili s strokovnjakom s tega področja,« je navedel župan.

Občina v zadnjih letih pred izvedbo posameznih gradbenih projektov vedno predhodno seznani javnost, tako tudi o nagrajenem projektu ureditve starega mestnega jedra, njegove rešitve pa bodo pred začetkom del javnosti še enkrat predstavili, je poudaril župan. Dodal je, da za urejanje parka in dvorišča pri Gorenjski predilnici na Trati, ki se nahaja na zasebni parceli, občina nima pristojnosti, sečnja divjega zaraslega drevja na obrežju Selške Sore pa je bila izvedena celo veliko prepozno, saj je na kamnitem obzidju in varovalnih ograjah že nastala škoda. Sečnjo kostanjev v »rajdšoli« na Studencu so izvedli lastniki zemljišč skladno s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je še sporočil Ješe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 22. april 2013 / 07:00

Stoletnica rojstva Mateja Bora

Štirinajstega aprila je minilo natanko sto let, odkar se je v Grgarju pri Gorici rodil pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Matej Bor. Zadnja desetletja svojega življenja je preživel v Radovljici,...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:27

Več pravičnosti je začetek vsega

»Najprej poberite tistim, ki so pokradli državo, šele potem se lotite reform!« Tako govorijo ljudje in imajo prav. Če ni pravičnosti, ljudje niso pripravljeni zategovati pasov. Kdorkoli bo...

Razvedrilo / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:24

Kivado praznuje

Mineva petdeset let ansambla Kivado in petindvajset let istoimenskega dua, katerega člana sta Sergio Dobovišek in Mišo Primožič. Spominov je ogromno, zagotovo pa je zanimiva zgodba s Ptujskega festiva...

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:12

Podprli so gorenjske projekte

Gorenjski poslanci SMC Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik in Maruša Škopac so z direktorjem Razvojne agencije Gorenjske Rokom Šimencem govorili o razvojnih vprašanjih regije.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:05

Kako razvijati turizem v Cerkljah

Cerkljanski občinski svetniki so v. d. direktorice Zavoda za turizem Cerklje Lidiji Bregar naložili, naj do naslednje seje pripravi plan aktivnosti in časovno opredeli njihovo realizacijo.

Škofja Loka / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:01

Urejanje zelenih površin strokovno

Občina Škofja Loka ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, poudarja škofjeloški župan Miha Ješe.