Več pravičnosti je začetek vsega

»Najprej poberite tistim, ki so pokradli državo, šele potem se lotite reform!« Tako govorijo ljudje in imajo prav. Če ni pravičnosti, ljudje niso pripravljeni zategovati pasov. Kdorkoli bo želel resnično reformirati Slovenijo, se bo moral najprej lotiti nedotakljivih elit in kriminalnih združb. Če se za zapahi ne bodo znašli tisti, za katere se iz vesolja vidi, da so oropali Slovenijo, potem bo med državljani stalno prisoten občutek nepravičnosti, posledica katerega bo zavrnitev vsakršnih reform.

Ob nedavnih volitvah pri naših južnih sosedih je eden izmed televizijskih komentatorjev dejal: »Država potrebuje predsednika vlade, ki bo bister, pogumen in nor. Bister, ker potrebuje dobre rešitve. Pogumen, ker mora zagovarjati neprijetne rešitve. Nor, ker mora udejanjiti reforme, zaradi katerih bo zagotovo izgubil naslednje volitve, vendar bodo dolgoročno izjemno koristile državi.« Popolnoma se strinjam z njim. V slovenskem političnem prostoru na vseh volitvah dobre rezultate žal največkrat dosegajo tisti, ki sadijo rožice in obljubljajo raj na zemlji. Več kot očitno je, da Slovenija danes potrebuje politike, ki si bodo ljudem upali povedati tudi neprijetno plat slovenske zgodbe o uspehu in ki ne bodo obupali ob prvem govoru poklicnih sindikalistov ali prvi grožnji »večnih« koalicijskih partnerjev.

Dlje ko bomo odlašali z reformami, bolj bodo boleče in neprijetne. Zagotovo pa je nujno, da država najprej začne pri sebi. Če bo vzpostavila enaka pravila za vse, če bo najprej sama redno in hitro plačevala račune in če bo zasegla nezakonito pridobljeno premoženje, bodo tudi državljani začeli drugače gledati na državo. Zgodbe o državnih bankah, ki že ves čas od nastanka države obvladujejo in bistveno oblikujejo slovensko ekonomijo, so razkrile, da je glavni uničevalec Slovenije slabo upravljanje, ne pa kapitalizem, globalizacija ali neoliberalizem. V sedanjo situacijo nas je pripeljala dogovorna ekonomija, zato rešitev ne more biti še več dogovorne ekonomije, ampak prelom s takšnim načinom delovanja.

Sam še vedno verjamem, da smo Slovenci delovni in vztrajni ljudje. Številni naši rojaki po svetu so zaradi slovenskih značajskih lastnosti uspešni in prodorni podjetniki. Žal pa sta gradualistična ekonomska politika in t. i. nacionalni interes v zadnjih petindvajsetih letih preprečevala nujne reforme, zato Slovenija gospodarske krize ni pričakala pripravljena, posledica tega pa je, da smo začeli izgubljati prednost celo pred nekdanjimi socialističnimi državami, pred katerimi smo imeli veliko prednost pred osamosvojitvijo. Verjamem, da smo Slovenci ob normalnih davčnih obremenitvah, z racionalno potrošnjo države in z boljšim upravljanjem tistega, kar imamo, spet sposobni dohiteti razvitejši svet.

Slovenci smo podjetni, dobro usposobljeni in predani. Slovenci imamo bistre ideje, vendar nas pesimizem prevečkrat ohromi. Zavedam se, da lahko reši Slovenijo zgolj okolje, v katerem se bodo dobro počutila mala in srednje velika podjetja. Krščanskodemokratska ekonomska politika ni takšna, da bi ukazovala, kaj naj ljudje počnejo v svojem življenju, naša ekonomska politika stremi k temu, da ustvari pogoje, v katerih bo lahko vsak državljan realiziral svoje ambicije, cilje in želje. Zdravila so znana, treba je le zaupati odgovornost za vodenje države tistim, ki bodo storili tisto, kar je po­trebno.

Komentarji (1)

Lilijana Avsenik

Točno. In vsi, ki so na položajih, ki jim dovoljujejo, da zgoraj povedano tudi udejanijo, morajo napeti vse moči in to tudi storiti. Sicer bo še ena ugotovitev, ki jo že dolgo poznamo, izzvenela v nič. Besede so prazne, če se le govori. Treba je tudi narediti. Zakoni morajo biti za vse enaki in pravica mora oslepeti, tudi barvno... Pokradeno se mora vrniti in delo mora zopet postati vrednota. In začeti je nujno pri glavi in vsak pri sebi. Jaz sem pripravljena.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 12. april 2017 / 13:20

Tudi na Gorenjskem konec prepovedi kurjenja

Kranj - Uprava RS za zaščito in reševanje je danes na večjem delu države preklicala veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki jo je razglasila 1. aprila. Med območja, kjer kurjenje v naravi ni...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:27

Več pravičnosti je začetek vsega

»Najprej poberite tistim, ki so pokradli državo, šele potem se lotite reform!« Tako govorijo ljudje in imajo prav. Če ni pravičnosti, ljudje niso pripravljeni zategovati pasov. Kdorkoli bo...

Razvedrilo / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:24

Kivado praznuje

Mineva petdeset let ansambla Kivado in petindvajset let istoimenskega dua, katerega člana sta Sergio Dobovišek in Mišo Primožič. Spominov je ogromno, zagotovo pa je zanimiva zgodba s Ptujskega festiva...

Gorenjska / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:12

Podprli so gorenjske projekte

Gorenjski poslanci SMC Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik in Maruša Škopac so z direktorjem Razvojne agencije Gorenjske Rokom Šimencem govorili o razvojnih vprašanjih regije.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:05

Kako razvijati turizem v Cerkljah

Cerkljanski občinski svetniki so v. d. direktorice Zavoda za turizem Cerklje Lidiji Bregar naložili, naj do naslednje seje pripravi plan aktivnosti in časovno opredeli njihovo realizacijo.

Škofja Loka / ponedeljek, 16. maj 2016 / 14:01

Urejanje zelenih površin strokovno

Občina Škofja Loka ima za urejanje javnih zelenih površin izdelane strokovne podlage, poudarja škofjeloški župan Miha Ješe.