Keltski pivski golaž

V Radovljici smo praznovali Noč knjige z večkrat nagrajenim medgeneracijskim romanom Barjanski otrok izpod peresa irske pisateljice Shiobhan Dowd in v imenitnem prevodu Tine Mahkota, Sovretove nagrajenke 2013, ki je bila gostja večera. O romanu, ki je na lanskem knjižnem sejmu dobil priznanje zlata hruška, nič več, ker se ga res splača prebrati! A ker se del romana dogaja tudi v letu 80. n. št. blizu skrivnostnega barja, sem se spomnila, da sem pred približno desetimi leti kupila kuharico s približki receptov starih Keltov.

Poseidonios (135–51 pr. n. št.), filozof, zgodovinar, vsestranski učenjak piše, da Kelti postrežejo hrano na raztresenem senu na lesenih mizah, malo dvignjenih od tal. Sedijo v krogu. V usta nosijo hrano kot levi, z obema rokama. Veliko je mesa, malo kruha … Meso trgajo z zobmi, pri trdovratnih kosih si pomagajo z majhnim nožem … Radi se opijajo s pivom in se v opoju strašno pretepajo …

Po arheoloških najdbah je moč ugotoviti, kakšni so bili keltski jedilniki, ki jih je najti v knjigi Achima Wernerja, arheologa in strastnega kuharja, z naslovom Keltske skuharije s 60 recepti kuharja 5 kamnov.

Pri delu z originalnim naslovom Keltische Kochbarkeiten von 5 Steine Koch je imel pomoč gurmanskih chefov. Golaž je seveda posodobljen. Rjavi sladkor, paprika in paradižnik so bili še stoletja neznanka. Mika me še eno delo istega avtorja: Steinzeit Mahlzeit oziroma Kamenodobna južina. Ni vrag, pri zmaju čez Ljubelj jo bom staknila, čeprav sem že dobila očitek, da kamnov pri nas ne bomo kuhali.

Keltski pivski golaž

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 kg govedine (pleče), 500 g divjačine (najboljše je jelenje meso), sol, poper, 2 pesti gorjušice ali 1 žlico običajne gorčice, 1 šopek za juho (peteršiljeva korenina, koleraba, por, korenje, zelena), 1 šopek zelišč (kreša, meta, kislica, grenkuljica, čemaž, divji pelin), 1 žlico paradižnikove mezge, 1 žlico paprične mezge, 2 žlici rjavega sladkorja, 400 ml mesne juhe, 200 ml divjačinske osnove, 2 rezini črnega kruha, 4 čebule, zrezane na kolobarčke, 2 šalotki, sesekljani, 0,5 l svetlega piva, 1 liter piva Guinness ali Kilkenny ali kakšnega drugega temnega piva, maslo ali mast po okusu.

Meso zrežemo na kocke, solimo in popramo.

V visok lonec s težkim dnom damo maščobo, dobro opečemo meso in ga poberemo iz lonca. Nato na preostali maščobi popražimo čebulo in šalotko. Pol temnega in pol svetlega piva zlijemo na čebulo, pridamo sladkor in na majhne koščke natrgan kruh. Dodamo gorjušico ali gorčico, zeliščni šopek in meso ter dušimo na majhnem ognju dve uri in pol.

V drugem loncu z malo olja prepražimo na majhne koščke narezano zelenjavo za juho, prilijemo preostalo pivo in kuhamo na srednjem ognju 10 minut, da se tekočina ukuha. Dodamo juho, divjačinsko osnovo, kis in kuhljamo, dokler se meso v drugem loncu ne zmehča. Potem mešanico piva, juhe in zelenjave precedimo, tekočino še malo ukuhamo in prilijemo k mesu. Nato spasiramo ali s paličnim mešalnikom sesekljamo zelenjavo in jo primešamo mesu. Premešamo. Če je treba, dodatno začinimo. Ponudimo z bageto.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Prvo gasilsko tekmovanje v Cerkljah

Cerklje - Pred osnovno šolo Davorina Jenka v Cerkljah je v soboto potekalo prvo tekmovanje Gasilske zveze Cerklje, ki so jo ustanovili lani. Nastopilo je 25 ekip iz vseh gasilski...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:38

Register kmetijskih gospodarstev ne deluje

Kranj – Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev od 30. decembra do 20. januarja ne bo delovala. V tem času bodo a...

Gospodarstvo / četrtek, 29. december 2022 / 18:37

Iz tujine dobro skrbi za gozdove

Čeprav Otokar Pogačnik, (so)lastnik posestva Krumperk, živi v tujini, dobro skrbi za gozdove.

Rekreacija / četrtek, 29. december 2022 / 18:35

Glasovi kolesarji v letu 2022

Panoramski kolesarji smo se letos potepali na petih izletih in skupno z različnimi skupinami na njih preživeli 23 dni. V maju smo z barko pluli po kvarnerskih otokih. V drugi polovici maja je bilo...

Zanimivosti / četrtek, 29. december 2022 / 18:33

Priljubljeni praznični paneton

V nekem obdobju svojega življenja Šenčurjan Andraž Bajželj ni natanko vedel, kam ga bo zanesla pot. Potem je odkril peko z drožmi in danes je okus njegovega panetona s čokolado takšen, da ga lahko opi...

Kamnik / četrtek, 29. december 2022 / 18:32

Vodni sistem je občutljiv

V teh dneh se zaključuje projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah, namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja čiste pitne vode in premišljenemu razvoju turizma..