V jeseniškem Acroniju bo 1150 zaposlenih prejelo po 400 evrov neto božičnice. / Foto: Gorazd Kavčič

Božičnica ali trinajsta plača za zaposlene

Ob koncu leta uspešna podjetja nagradijo svoje zaposlene z božičnico oziroma trinajsto plačo. V nekaterih gorenjskih podjetjih smo se pozanimali, kakšna bo letos višina tovrstne nagrade.

Kranj – Izplačila ob koncu leta se imenujejo različno: božičnica, trinajsta plača ali kako drugače. V vseh primerih gre za plačilo iz naslova poslovne uspešnosti podjetja in se izplača, če podjetje uspešno posluje in uresniči zastavljene poslovne cilje. »Dejansko gre za nagrajevanje delavcev, ker so prispevali k dobremu poslovanju podjetja. S tem se dviguje motivacijo in pripadnost zaposlenih podjetju,« poudarjajo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. In kako se bodo letos ob koncu leta odrezala gorenjska podjetja?

V jeseniškem podjetju Acroni, ki je sestavni del skupine SIJ – Slovenska industrija jekla, bo letošnja božičnica znašala 400 evrov neto. V Acroniju je zaposlenih okrog 1150 delavcev. Kot je povedal Denis Mancevič, izvršni direktor za korporativno komuniciranje v skupini SIJ, bodo tolikšno božičnico izplačale vse družbe v skupini.

Trinajsto plačo vsako leto dobijo zaposleni v uspešnem podjetju Sumida z Blejske Dobrave, tudi letos ni bilo nič drugače, kot je povedal direktor družbe Janez Ločniškar, so trinajsto plačo že izplačali.

V podjetju Iskra Mehanizmi Lipnica bodo letos izplačali 300 evrov božičnice bruto na zaposlenega, je povedal direktor Marjan Pogačnik. Ob tem bodo razdelili še za 70 tisoč evrov nagrad tistim delavcem, ki niso imeli nobenih bolniških odsotnosti. Božičnice pa so že razdelili tudi v podjetju Atotech v Podnartu.

V Peku božičnice ne bo

Iz tržiškega Peka so sporočili, da letos božičnice ne bodo izplačali, iz tržiškega Cablexa pa so sporočili: »Doslej smo se našim zaposlenim še vsako leto uspeli zahvaliti za našo poslovno uspešnost z izplačilom trinajste plače. Vendar pa bo o tem kakor vedno odločala skupščina družbenikov na svoji seji naslednji teden.«

V podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires so po pojasnilih Anje Komatar letos izplačali decembrsko nagrado, in sicer v višini 350 ali 500 evrov bruto, odvisno od delovnega mesta. »Nagrada je primerljiva z izplačili v prejšnjih letih,« še dodaja Komatarjeva.

Božičnice oziroma trinajste plače ne bo v Elektru Gorenjske, namesto tega bodo vsi zaposleni, razen uprave, glede na dosežene poslovne rezultate v mesecu decembru dobili nagrado v višini 738 evrov bruto. Kot dodajajo v podjetju, nagrado izplačujejo v skladu s podjetniško kolektivno pogodbo, ki je pogojena s prispevkom zaposlenih k zagotavljanju zanesljive oskrbe z električno energijo in rezultati poslovanja.

V Kranjskem Iskraemecu so pojasnili, da so zaposlenim izplačali enotnih sto evrov božičnice ob decembrski plači. V Iskratelu pa so povedali zgolj, da bodo božičnico izplačali in da bo ta enaka za vse zaposlene, niso pa izdali zneska božičnice. Zaposleni v Komunali Kranj ob koncu leta ne bodo dobili ne božičnice ne trinajste plače.

Nagradili tudi delavca leta

V podjetju Domel Holding iz Železnikov so božičnico že izplačali, in sicer v višini tisoč evrov bruto vsakemu zaposlenemu. To je po besedah predsednice uprave Domel Holdinga Jožice Rejec nekoliko več, kot je božičnica znašala lani, saj njeno višino vsako leto prilagajajo poslovnim rezultatom.

V podjetju Sibo Group so po besedah direktorja Boštjana Šifrarja v decembru ob izplačilu plač že izplačali tudi prvi del nagrade zaposlenim v višini slabih 235 evrov bruto. »Drugi del nagrade bomo zaposlenim izplačevali v prvih mesecih prihodnjega leta predvidoma v višini minimalne bruto plače v Sloveniji.« Poleg tega, je dodal Šifrar, zaposlene vsako leto obdarijo s praktičnim darilom, otroke zaposlenih pa obišče dedek Mraz, ki jim prav tako prinese darila. »Tako kot vsako leto pa smo tudi letos izbrali delavca leta, enega s področja proizvodnje in enega s področja orodjarne, ki sta oba prejela denarni nagradi,« je še pojasnil Šifrar.

V podjetju Knauf Insulation Škofja Loka izplačujejo 13. plačo v odvisnosti od uspešnosti leta in tako bo tudi letos, je pojasnila Barbara Hafner, ki je v podjetju pristojna za marketing in odnose z javnostmi. Do konca leta po njenih besedah 13. plačo vedno izplačajo v višini 75 odstotkov redne mesečne plače posameznika, razliko pa potem še v prihodnjem letu po sprejemu zaključnega računa in ko je znano, ali dosegajo vse planirane parametre, na katere je vezan dogovor glede 13. plače.

V Leku božičnica in izplačilo za uspešnost

Tako kot v preteklih letih so božičnico v skladu s kolektivno pogodbo glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe v letu 2014 izplačali tudi v Leku, članu skupine Sandoz, ki ima svoj obrat tudi v Mengšu. »Božičnica, ki je bila izplačana vsem redno zaposlenim in tudi zaposlenim prek agencije ob novembrski plači, je v višini 1220 evrov bruto enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika. Poleg božičnice imamo z Lekovo kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe po izvedeni letni oceni konec prvega četrtletja,« so nam sporočila iz Leka.

»Aerodrom Ljubljana bo svojim zaposlenim za njihov prispevek k uspešnemu poslovanju družbe 23. decembra izplačal 250 evrov bruto. Do izplačila so upravičeni vsi, zaposleni v družbi na dan 30. novembra, izplačilo pa je vezano na čas prisotnosti na delu posameznega delavca v obdobju od 1. januarja 2014 do 30. novembra 2014,« so nam sporočili iz Aerodroma Ljubljana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Gregorjevo v Hotemažah

Med koncem tedna pred gregorjevim, 8. in 9. marca, so bili v Domu vaščanov in gasilcev v Hotemažah na ogled postavljeni gregorčki, ki so jih izdelali hotemaški otroci in učenci Osnovne šole Olšev...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. december 2014 / 14:11

Glasbena simfonija

Kulturni hram Ignacija Borštnika v Cerkljah je minuli četrtek gostil občinski novoletni koncert, na katerem sta skupaj nastopila Policijski orkester in solistka Eva Černe.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:09

Za izvedenca je zdrav, za odvetnika daleč od tega

Kranjsko sodišče je sojenje nekdanjemu direktorju KGZ Lesce Emilu Peternelu in nepremičninarju Danijelu Smuku preložilo zaradi zdravstvenih težav prvoobtoženega.

Kronika / četrtek, 18. december 2014 / 14:03

Med smuko grdo padel

Vogel – Na smučišču Vogel se je pred dnevi huje poškodoval smučar iz Ljubljane, ki je grdo padel po oplazenju z drugo smučarko. Ponesrečenca so z vojaškim helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Pol...

Gorenjska / četrtek, 18. december 2014 / 14:02

Zgolj služba ali poslanstvo

Na razpis za direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park se je prijavilo 13 kandidatov, enega manj so povabili na razgovor na ministrstvo za okolje in prostor.

Šport / četrtek, 18. december 2014 / 13:55

Izzivov še ne bo zmanjkalo

Tako Marcel Rodman kot člani naše hokejske reprezentance, ki je drugo leto zapored postala najboljša slovenska ekipa leta, imajo v tej sezoni nove izzive, največji pa je uspešno nastopanje med svetovn...