Tihožitja

Današnji pogled v pomlad, ki zdaj menda zares prihaja, je vzpodbudilo dvoje reprodukcij v mapi, po kateri kdaj pa kdaj sežem. V njej so spominki iz muzejev in z razstav. Slikar Giuseppe Arcimboldo, živel je v letih 1526–1593, najbolj slovi po slikah Štirje letni časi. To so štirje portreti moških obrazov v profilu, naslikani: pomlad iz rož, poletje in jesen iz poletnih in jesenskih sadežev ter zima iz zelenjave. Na sliki 'jesen' ima portret lase iz trtnih listov in grozdnih jagod, čepico iz buče, uho iz rezine pomaranče, oči so orehi, lice oblikuje hruška in jabolko velik nos, usta so iz kostanja, vrat je podolgasta repa, ob katero se tišči kutina, do poprsja pa se kot renesančni ovratnik nizajo ozke deščice za sode, a vendar ima portret človeški izraz. Portret uokvirjajo jesenske rože. Pomlad prav tako predstavlja moškega, ki gleda na levo, njegova glava pa je iz cvetov, poprsje iz zelenih listov, lilija na prsih nekakšen amulet. Bela renesančna nabornica je iz belih rož. Ustnice so vrtnice, zobje pa šmarnice. Če bi naštela vse rastlinske vrste, ki so jih strokovnjaki prešteli na sliki, bi jih bilo osemdeset. Jesen visi v pariškem Louvru, pomlad pa v enem od velikih madridskih muzejev. Arcimboldo je bil izjemen raziskovalec narave in je – preden se je lotil portretov – tihožitij – naredil številne študije rastlinja. Vsa štiri tihožitja te vzpodbudijo, da bi kaj skuhal, posebno tisto z zimsko zelenjavo. A zima je uradno mimo, zato bo prišla prav izdatna spomladanska solata, ki sicer ne bo iz cvetov, ampak mojstru na čast iz testenin in sirov. Če imate vrt in v njem kupčke trobentic, solato posujte z rumenimi cvetovi. Za zajtrk lahko ponudite tudi rumen ali zelen zmešanček.

Rumen zmešanček

Za 2–3 osebe potrebujemo: 20 g ingverja, 3 banane, 300 ml korenčkovega soka, 150 ml smetanastega jogurta, 100 g zdrobljenega ledu, 2–3 žlice limoninega soka.

Ingver olupimo in nastrgamo. Banane olupimo in grobo narežemo. Vse sestavine damo v mešalnik in zmeljemo.

Zelen zmešanček

Za 2 osebi potrebujemo: 3 kivije, 1,5 banane, 200 ml svetlega grozdnega soka, 1 žlico limetinega soka, 100 g zdrobljenega ledu.

Kivije in banani olupimo, zrežemo na večje kose in damo v mešalnik. Prilijemo grozdni in limetin sok, dodamo led in zmeljemo.

Spomladanska solata s siri

Za 2 osebi potrebujemo: 200 g testenin, polžke, svedre ali metuljčke, 200 g koničaste paprike, 40 g slanih cashew oreškov, 50 g trdega sira (grana padano), 50 g ovčjega sira, 100 g mozzarelle v kroglicah, 2 žlici kaper, 2–3 žlice deviškega oljčnega olja, 2 žlici belega kisa, 4 žlice sesekljanega peteršilja ali drobnjaka, poper po okusu, 2 pesti sesekljanih pistacij.

Testenine skuhamo po navodilu. 50 ml vode prihranimo, testenine odcedimo in previdno razrahljamo, da se ne sprimejo. Trdi sir naoblamo, ovčji sir zrežemo na kocke, kroglice mozzarelle odcedimo. Oreške grobo sesekljamo, kapre pa drobno. Iz olja, kisa, kaper, soli in popra naredimo preliv. Sir in oreške previdno vmešamo med testenine in prelijemo. Solato posujemo s sesekljanim peteršiljem ali nastriženim drobnjakom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 15. avgust 2019 / 09:44

Vzpon na Pasjo ravan

Lučine – ŠD Špik Lučine v četrtek, 1. avgusta, organizira kolesarski vzpon na Pasjo ravan. Start bo ob 10. uri v Todražu. Proga je dolga 11,5 kilometra s 520 metri višinske razlike. Tekma se točkuj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...