Danica Pavlič

Domače ni vedno ekološko

V Združenju za ekološko kmetovanje Gorenjske ugotavljajo, da povpraševanje po ekološko pridelani hrani narašča in da domače ni vedno tudi ekološko. V prihodnje želijo urediti trženje ekološko zrejenih goved.

Predsednica Danica Pavlič se je na občnem zboru zahvalila za delo dosedanji blagajničarki Anamariji Habjan in zelo aktivni članici društva Silvi Potočnik, predstavila pa se je tudi lokalna svetovalka Mojca Povšnar Starman, ki bo odslej ekološkim kmetom pomagala z nasveti.

Radovljica – Na Gorenjskem že sedemnajsto leto deluje Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske, v katerega je včlanjenih 105 od skupno 250 ekoloških kmetov. Po tem, ko je Štefan Dežman iz Radovljice lani po trinajstih letih sklenil vodenje združenja, so člani na občnem zboru za novo predsednico izvolili ekološko kmetico Danico Pavlič iz Mošenj. Združenje je bilo tudi pod novim vodstvom zelo aktivno. Kot je povedal strokovni tajnik Franc Šolar, so se gorenjski ekološki kmetje lani udeležili Tedna podeželja v Škofji Loki, Eko praznika v Ljubljani in Bio sejma v Avstriji, bili so na dveh strokovnih ekskurzijah – na Hrvaškem in na Štajerskem, si ogledali svetovni sejem BioFach v Nürnbergu, sodelovali na dveh posvetih, pripravili predavanje o semenarstvu in praznik prigona živine s planine Pungrat, sodelovali pri projektu Sorško polje – približajmo se naravi,... Vse leto so obveščali člane o novostih in jih tudi opozarjali na izpolnitev obveznosti, ki so jih sprejeli z vključitvijo v ekološko kmetovanje in v ukrep Kmetijsko okoljska podnebna plačila. »Na sejah upravnega odbora je bila pomembna tema tudi oskrba s semenom, saj želimo zaščititi svoje domače avtohtone sorte. Še vedno nam občutno primanjkuje ekološke zelenjave, verjetno pa so kmetije, ki imajo pri njivah še nekaj rezerve in bi lahko povečale tržno pridelavo,« je dejal Šolar in dodal, da povpraševanje po ekološki hrani narašča in da je v zadnjih letih velik premik pri ponudbi tovrstne hrane naredila Loška zadruga, ki jo potrošnikom ponuja v t. i. Domačih kotičkih. Kmetje, ki se ukvarjajo s tržno pridelavo ekološke zelenjave in sadja, se lahko vključijo v zadrugo Ajdna, ekološke pridelke in izdelke pa lahko prodajajo tudi na ekoloških tržnicah v Kranju, na Bledu, v Naklem, v Škofji Loki in v Lescah. Lani so tržnico prvič pripravili tudi na Jesenicah.

Tudi letošnje leto so v združenju začeli zelo aktivno. Kot je povedala predsednica Danica Pavlič, želijo urediti prodajo ekološkega mesa in doseči, da bi v klavnicah meso ekološko vzrejenega goveda označili kot ekološko in ga dražje kot meso iz konvencionalne reje tudi prodajali naprej. V združenju so se o tem januarja že pogovarjali z vodstvom Loške zadruge, rejcem pa so tudi poslali vprašalnik, na podlagi katerega želijo ugotoviti, koliko goved oz. kolikšne količine mesa bi lahko ponudili klavnici. Ker so ekološki kmetje nezadovoljni z uvedbo davčnih blagajn, težave občutijo zlasti pri prodaji na tržnicah, so podprli predlog za spremembo zakona o davčnem potrjevanju računov in svoje mnenje povedali tudi na nedavni seji odbora državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »V zadnjem času se v javnosti vse bolj uporablja izraz »domača hrana«, a to še ne pomeni, da je takšna hrana pridelana ekološko,« ugotavlja Danica Pavlič in poudarja, da se glas ekoloških kmetov še premalo sliši.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Slovenski skladatelji mladim pianistom

Pianisti Glasbene šole Jesenice so sodelovali pri projektu predstavitve nove notne zbirke Slovenski skladatelji mladim pianistom. Zbirko je uredil Peter Kopač, vodja didaktične sekcije pri...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...