
Poroke, trta in tradicija
Hotel Astoria na Bledu je gostil prvi poročni sejem, Jezerškovi so pripravili tradicionalni rez potomke mariborske trte, na sedežu naše časopisne hiše pa nas je s svojimi kulinaričnimi kreacijami ponovno obiskala Alenka Bole Vrabec – kot vsako leto pred veliko nočjo.
V blejskem hotelu Astoria je v soboto potekal poročni sejem. Na ogled so bodočim nevestam in ženinom postavili vse, kar pravzaprav potrebujejo za organizacijo poroke: od cvetličnih aranžmajev, poročnih pričesk in ličenja do poročnih prstanov, fotografij, tort, majhnih, a pomembnih poročnih drobnarij, kot so to recimo poročni konfeti, vabila na poroko in podobno. Zanimiv je bil tudi razstavljeni ameriški starodobnik na terasi hotela, cadillac coupe deville, ki zadosti še tako posebnemu okusu mladoporočencev, ki želijo drugačen prevoz v svoj uvod v skupno življenje.
Nekaj ponudnikov je bilo tudi takih, ki lahko poskrbijo za celotno izvedbo poroke – od ideje do končnega 'da' pred oltarjem. Bilo pa je precej bolj živahno kot na zadnjem sejmu, ki smo ga obiskali na Jesenicah. Dobrega obiska pa je bila vesela tudi Mateja Seničnik iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled, saj je bila sobota ena lepših marčevskih in je marsikoga zvabila v naravo, pol Slovenije pa je 19. marca obiskalo tradicionalno športno dogajanje v Planici, ki je bilo letos zaradi rezultatov naših orlov sploh noro.
Na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku pa so v ponedeljek opravili tradicionalni rez potomke mariborske trte, ki se je na gorenjskih tleh dobro prijela. Letošnja častna botra rezi je Jerneja Lampret, generalna komisarka sekcije RS za Expo 2015 Milano, prišli pa so tudi dosedanji botri in botra trte na Zgornjem Brniku, člani ljubljanskega omizja Evropskega reda vitezov vina, skupina Spominčice, povabljeni pa so bili tudi prijatelji Dvora Jezeršek.
Alenka Bole Vrabec je gospa mnogoterih talentov, ima pa tudi svojevrstno žilico za kulinariko. Tradicionalno nas je tik pred veliko nočjo na Gorenjskem glasu razveselila s svojimi kulinaričnimi kreacijami. Okušali smo italijansko testeninsko solato s tremi siri in indijskimi oreščki, pa špargljevo frizijsko, solato z rdečo peso in rdečo kvinojo, ljubitelji mesa pa so se 'posladkali' z zeleno solato, kjer je kraljevala teletina, družbo pa ji je delal tudi avokado. Tudi namaz z lososom je risal nasmehe na obraze. Pred leti nam je zaupala, da se šunki in potici pri naši pogostitvi izogne namerno, ker ju je tako ali tako za veliko noč na domačih mizah dovolj.