Gostje v Cankarjevem domu (od leve): Hans Gerd Poettering, Barbara in Danilo Türk, Margot Wallstroem, Janez Janša in Urška Bačovnik (Foto: Jadran Krt, Gorazd Kavčič)

Slovenija začela medkulturni dialog

Mednarodna konferenca v Ljubljani na začetku predsedovanja Evropski uniji je posebno priznanje Sloveniji.

Včasih so bili ljudje, ki so prihajali v Evropo zaradi preživetja, le navadna molčeča in ponižna delovna sila, brez osebnosti in človeških posebnosti. Danes nočejo ostati le to. Tudi v novem okolju želijo biti to, kar dejansko so po narodnosti, kulturi, običajih, veri in jeziku. Starajoča se Evropa je spoznala, da ne more več vzdržati in napredovati kot starokopitna kulturna trdnjava izbrancev, v kateri za drugačnost ni prostora, ampak hoče biti okolje za strpen dialog med narodi, med različnimi kulturami in verami. Da bi še pospešila ta proces, je Evropska unija izbrala leto 2008 za evropsko leto medkulturnega dialoga. Sloveniji kot sedanji predsedujoči v Evropski uniji je pripadla čast, da je v začetku tedna, hkrati s srečanjem slovenske vlade in evropske komisije na Brdu, v Ljubljani organizirala prvo mednarodno konferenco na temo Medkulturni dialog kot temeljna vrednota Evropske unije. Torkove zaključne slovesnosti so se udeležili najvišji predstavniki Slovenije, evropske komisije in evropskega parlamenta.

Naša država je bila izbrana tudi zato, ker kot soseda in poznavalka nemirnega in za evropski mir še vedno nevarnega balkanskega območja lahko pospeši dialog med različnimi narodi, kulturami in verami. Tudi Evropa nam pri zagotavljanju spoštovanja različnosti nima kaj posebnega očitati. V večini primerov smo znali ohraniti različnosti: zaščita narodnih manjšin je vzorno zapisana v ustavi, Romi so (tudi na osnovi ustave) dobili poseben zaščitni zakon, tuje delavce sprejemamo kot nekaj normalnega, ker domačih ni dovolj, dejavnost verskih skupnosti je varovana z zakonom, fronta proti džamiji zgublja ostrino, grobi primeri nasilne narodne, verske ali rasne nestrpnosti so na srečo še vedno redki. Spoznanje, da je v spoštovanju različnosti in v dialogu med različnimi prihodnost Evrope, postaja splošno veljavno. V tem se spreminjamo. Ne le v Evropi, tudi drugje po svetu. Kdo bi si mislil, da bo v rasno nestrpnih Združenih državah Amerike v tekmi strankarskih kandidatov za predsednika države slavne belopolte kandidatke in kandidate premagoval črnopolti mladenič Barrack Obama. Dr. Edvard Kovač, profesor etike, teologije in kulturne antropologije, je dejal, da se Slovencem kot majhnemu narodu ni treba bati različnosti med narodi in kulturami, če bomo najprej spoštovali sebe in svojo kulturo, potem pa priznali enako pravico tudi drugim.

Na Brdu tudi o Balkanu in Hrvaški

Slovensko predsedovanje Evropski uniji se je slovesno začelo v torek, ko sta se na Brdu srečali slovenska vlada in komisarji evropske komisije, ki jih je zaradi bolezni predsednika Joseja Manuela Barrosa vodila podpredsednica komisije in komisarka za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo Margot Wallstroem. Ta je po sestanku povedala, da verjame v uspešno predsedovanje Slovenije Evropski uniji, ki začenja leto močnejša in bolj združena. Predsednik slovenske vlade Janez Janša pa je povedal, da je bilo na skupnem sestanku in na pogovorih posameznih ministrov slovenske vlade in komisarjev vzpostavljeno zelo dobro sodelovanje med slovensko vlado in komisijo. Na Brdu so bile potrjene prednostne naloge slovenskega predsedovanja: ratifikacija Lizbonske pogodbe v državah članicah Evropske unije; sprejem ukrepov za področje energije in okolja, kjer bodo namenili posebno pozornost zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in povečevanju deleža obnovljivih virov energije, pri čemer mora biti ohranjena konkurenčnost industrije; pospeševanje razvoja srednjih in malih podjetij; medkulturni dialog in reševanje problemov na zahodnem Balkanu.

Slovenija in evropska komisija imata do hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone enako stališče. Tako predsednik slovenske vlade Janez Janša in komisar za širitev Olli Rehn sta povedala, da mora Hrvaška spoštovati dogovor, sklenjen v okviru Evropske unije, da cona za članice EU ne bo veljala. Rešitev problema je v rokah Hrvaške, ki se mora pogovarjati z Ljubljano in Rimom, pri čemer je pripravljena pomagati tudi evropska komisija. Upa, da bo Zagreb ukrepal, sicer bodo posledice za hrvaško članstvo v EU negativne. Enakega mnenja je bil tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans Gerd Poettering. Glede Srbije pa je slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel napovedal ustanovitev posebne komisije, ki bo Srbiji pomagala pred začetkom pristopnih pogajanj. Taka skupina je bila ustanovljena tudi za Hrvaško.

V Ljubljani in v Bruslju ocenjujejo, da je bila organizacija sestanka na Brdu in konferenca v Ljubljani dobra. O obeh je poročalo blizu tristo tujih novinarjev. Na ljubljanski konferenci in v delovnih skupinah je sodelovalo nad sedemsto gostov, ki so bivali tudi na Bledu. Iz Bruslja pa je na srečanje evropske komisije s slovensko vlado prišlo 24 komisark oziroma komisarjev, ki jih je spremljalo okrog 40 sodelavcev. Promet je potekal nemoteno, brez večjih in daljših zastojev. S potekom dogodka so bili zadovoljni tudi krajani, ki živijo v okolici Brda, saj ni preveč omejeval normalnega življenja.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / sobota, 12. julij 2008 / 07:00

Službena stanovanja odslej neprofitna

Žirovnica - S sklepom žirovniških občinskih svetnikov bodo vsa službena stanovanja v šolskem bloku (Zabreznica 5) s prvim avgustom prekvalificirana v neprofitna. Na občini so nam...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.