Ingverjevi piškoti in energijske kroglice

Vsak piškot, narejen doma, je nekaj posebnega. Če zamenjamo nekaj sestavin, jih lahko naredimo še bolj posebne in veliko bolj zdrave ter hranljive. V obliki kroglic pa naredimo hitre energijske prigrizke.

Za pripravo ingverjevih piškotov potrebujemo: 300 g pirine moke, 100 g masla, 2 jajci, 100 g mletih orehov ali lešnikov, 5 žlic medu, 2 žlički nastrganega svežega ingverja, 2 žlički sode bikarbone, ščepec soli. Za nadev in okrasitev: sadna marmelada, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka.

Moko stresemo v večjo skledo in jo pomešamo z orehi, s soljo in sodo bikarbono. Dodamo nariban ingver, na majhne koščke narezano maslo, med ter jajci. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku pol ure. Testo razvaljamo na pomokani površini ter iz njega izrežemo piškote. Polagamo jih na pekač, pokrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ko se ohladijo, vzamemo piškot, ga premažemo z marmelado ter spojimo z drugim piškotom. Za preliv 100 g sladkorja zmešamo z limoninim sokom in s tem okrasimo piškote.

Za pripravo energijskih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 100 g suhih fig, 100 g suhih marelic, 100 g mandljeve moke, 2 žlički kakava, ščepec cimeta, 2 žlici medu, mandljevo in kokosovo moka za okrasitev.

V mešalniku najprej zmeljemo datlje, fige in marelice. Dodamo med, posujemo s kakavom in cimetom ter dodamo mandljevo moko. Vse skupaj zmešamo in maso pustimo počivati v hladilniku 15 minut. Iz mase oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v kokosovi ali mandljevi moki.

Nasvet: Suho sadje lahko nekoliko prilagodimo; v poštev pridejo suhe slive, rozine, hruške. Če dodamo drugo suho sadje, izpustimo kakav, saj se ta ne poda k vsem sestavinam. Kroglice so primerne tudi za vegane in ljudi s celiakijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. september 2008 / 07:00

Slikar Kepic v domu

Ročevnica - Dom Petra Uzarja v Ročevnici pri Tržiču že nekaj časa gosti likovno razstavo, s katero se predstavlja domačin Jaka Kepic. Leta 1948 rojeni Tržičan se je poklic...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Nadaljevanje urejanja panoramske ceste

Gorenja vas - V sklopu rekonstrukcije drugega odseka panoramske ceste Avhež – stara šola (prvi del je bil urejen lani) bodo na 150 metrih urejeni cesta, pločniki in javna razsvet...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Konec smučarske sezone na Krvavcu

Krvavec - V soboto, 1. maja, se je na Krvavcu končala smučarska sezona. V dolini so bile zadnje aprilske dni prav poletne temperature, na Krvavcu pa so v soboto še smučali. Letoš...

Bled / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Doživetje za vso družino

Pustolovski park Bled, ki ga bodo odprli ta konec tedna, sestavlja pet različnih avanturističnih poti s 65 različnimi plezalnimi elementi.

Zanimivosti / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Hudomušnost in dobrovoljnost pri stotih

Jesenice - V jeseniški občini so v zadnjih mesecih kar tri občanke praznovale stoti rojstni dan. Nazadnje je 23. aprila ta visoki jubilej dočakala Angela Intihar s Slovens...

Kranj / četrtek, 6. maj 2010 / 07:00

Pahor: Ko je najtežje, smo najboljši

Lep praznični dan je na prvomajska prizorišča privabil več tisoč ljudi. Na Joštu so praznik dela praznovali že šestintridesetič, tokrat s slavnostnim govornikom: predsednikom vlade Borutom Pahorjem.