Ingverjevi piškoti in energijske kroglice

Vsak piškot, narejen doma, je nekaj posebnega. Če zamenjamo nekaj sestavin, jih lahko naredimo še bolj posebne in veliko bolj zdrave ter hranljive. V obliki kroglic pa naredimo hitre energijske prigrizke.

Za pripravo ingverjevih piškotov potrebujemo: 300 g pirine moke, 100 g masla, 2 jajci, 100 g mletih orehov ali lešnikov, 5 žlic medu, 2 žlički nastrganega svežega ingverja, 2 žlički sode bikarbone, ščepec soli. Za nadev in okrasitev: sadna marmelada, 100 g sladkorja, 3 žlice limoninega soka.

Moko stresemo v večjo skledo in jo pomešamo z orehi, s soljo in sodo bikarbono. Dodamo nariban ingver, na majhne koščke narezano maslo, med ter jajci. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku pol ure. Testo razvaljamo na pomokani površini ter iz njega izrežemo piškote. Polagamo jih na pekač, pokrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ko se ohladijo, vzamemo piškot, ga premažemo z marmelado ter spojimo z drugim piškotom. Za preliv 100 g sladkorja zmešamo z limoninim sokom in s tem okrasimo piškote.

Za pripravo energijskih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 100 g suhih fig, 100 g suhih marelic, 100 g mandljeve moke, 2 žlički kakava, ščepec cimeta, 2 žlici medu, mandljevo in kokosovo moka za okrasitev.

V mešalniku najprej zmeljemo datlje, fige in marelice. Dodamo med, posujemo s kakavom in cimetom ter dodamo mandljevo moko. Vse skupaj zmešamo in maso pustimo počivati v hladilniku 15 minut. Iz mase oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v kokosovi ali mandljevi moki.

Nasvet: Suho sadje lahko nekoliko prilagodimo; v poštev pridejo suhe slive, rozine, hruške. Če dodamo drugo suho sadje, izpustimo kakav, saj se ta ne poda k vsem sestavinam. Kroglice so primerne tudi za vegane in ljudi s celiakijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 8. avgust 2012 / 07:00

Zahtevati moramo račune

"Celovitega pristopa za zmanjšanje obsega sive ekonomije v vsej zgodovini Slovenije ni bilo. Veliko bi lahko naredili z odnosom državljanov do najemanja storitev in del na črno," pravi Pavel Sedovnik.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...