Pica bombice in pica sendvič

Kot že ime obeh receptov pove, gre ponovno za neko izpeljanko iz pice. Prav nam prideta, če smo ljubitelji pic in želimo prigrizniti nekaj drugačnega.

Za pripravo pica bombic potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 dl olja, 1 zravnano žličko soli, 3 dl mleka, 1 žličko sladkorja, 200 g sira, 8 rezin šunke, 8 žličk paradižnikove omake, 1 jajce za premaz.

Mleko pogrejemo do mlačnega. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo 1 žličko sladkorja in eno žličko moke ter zalijemo z decilitrom toplega mleka. Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol in polijemo z oljem. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas ter prilijemo ostalo mleko. Zamesimo kvašeno testo, ki ga dobro gnetemo vsaj 5 minut. Testo naj počiva na toplem 30 minut. Sir narežemo na 8 kock (vsaka naj meri okrog 2 x 2 x 1 cm) Vzhajano testo razdelimo na 8 enakih hlebčkov. Vsak hlebček razvaljamo v krog (premer približno 10 centimetrov). Na vsak krog položimo rezino šunke, nanjo damo sir in eno žličko paradižnikove omake. Robove testa stisnemo skupaj in oblikujemo kroglico. Kroglice položimo na namaščen pekač (ali pa ga prekrijemo s papirjem za peko) ter premažemo z razžvrkljanim jajcem. Vzhajati pustimo še 30 minut. Pica bombice pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35–40 minut.

Nasvet: Ko so bombice med peko dovolj zapečene, jih pokrijemo z alufolijo. V nadev lahko dodamo še baziliko in origano.

Za pripravo pica sendvičev potrebujemo (za eno osebo): 2 rezini kruha, 100 g naribanega sira, 2 rezini šunke, pol žlice masla, origano ali baziliko, 3 žlice paradižnikove omake.

V ponvi segrejemo polovico masla in nanjo položimo obe rezini kruha ter ju na hitro popečemo na obeh straneh (pečemo približno minuto na vsaki strani). Temperaturo štedilnika malo zmanjšamo, da se nam kruh ne bo preveč zapekel. Eno rezino kruha potresemo s polovico naribanega sira, nanj položimo šunko, pokapljamo s paradižnikovo omako, potresemo z začimbami in preostalim sirom ter pokrijemo z drugo polovico kruha. Pečemo še 2 minuti, da se ves sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 25. februar 2013 / 07:00

Iščejo rešitve za invazivno školjko

Pred časom so tudi v Blejskem jezeru opazili tujerodno vrsto školjke, imenovano potujoča trikotničarka. Ker nima naravnih sovražnikov, bi sčasoma lahko ogrozila druge vrste v jezeru. Zato se trudijo o...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Še tri nova branja

Nove bralne poti pri založbi Mladinska knjiga nas vodijo v Pridnestrje na pot iz Afganistana v Italijo in v delavnico nagačevalca živali.

GG Plus / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Kronika tedna

Bombaš spet pred sodniki Na celjskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 50-letnemu Bojanu Poplazu, ki je obdolžen, da je 1. septembra lani zgodaj zjutraj na vh...

Gospodarstvo / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Za mlado kmetico leta tudi dve Gorenjki

Kranj - Kmečki glas in Zveza kmetic Slovenije bosta tudi letos, že desetič zapored, izbrala mlado kmetico leta. Za laskavi naziv se poteguje dvanajst kandidatk, med njimi sta tud...

Šport / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Avtomobilistična gorsko hitrostna dirka

Lučine - Moto klub BUHC bo od danes (ko bo tehnični pregled vozil in družabni večer) do nedelje organizator mednarodne avtomobilistične gorske hitrostne dirke. Kot vsako leto bo...

GG Plus / petek, 12. avgust 2011 / 07:00

Kako svet potegniti iz rdečih številk?

Borze po vsem svetu so te dni po vrsti, v smeri gibanja sonca, zašle globoko v rdeče številke.