Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pol stoletja oddajnika

Oddajanje TV-programa s Krvavca je prvič steklo 14. februarja 1957. Digitalizacija ne zmanjšuje pomena oddajnika.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 19. avgust 2009 / 07:00

Avbljeva znova svetovna prvakinja

Kranj - Te dni v Lučenecu na Slovaškem poteka vojaško svetovno prvenstvo za padalce. Za tekmovalci je že prva disciplina, v njej pa je Irena Avbelj dosegla nov imeniten uspeh, sa...

Kronika / sreda, 19. avgust 2009 / 07:00

Požar na strehi Aquasave

Kranj - Danes okoli 12.40 je izbruhnil požar v podjetju Aquasava v Kranju, ki je od septembra lani v likvidaciji. Zagorelo je med popravilom strehe skladišča, ki ga po naših podatkih sedaj...

Radovljica / sreda, 19. avgust 2009 / 07:00

Leteli so reaktivci, helikopterji, jadralci ...

Nebo nad Lescami so tokrat zavzele leteče makete pravih letal. Največ pokalov so odnesli slovenski modelarji.

Kronika / sreda, 19. avgust 2009 / 07:00

Strogo s prehitrimi vozniki

Do nedelje bodo slovenski policisti znova poostreno nadzirali hitrost, ki je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč, od katerih se mnoge končajo z najhujšimi posledicami.

Zanimivosti / sreda, 19. avgust 2009 / 07:00

Anketa: Obeta se zanimiva sezona

Minulo nedeljo so se hokejisti Acroni Jesenic prvič pred novo sezono predstavili domačim navijačem, ki so na ledeni ploskvi lahko videli tudi nekatere mlade upe in letošnje okrepitve. Navijače smo vpr...