Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 22. januar 2009 / 07:00

Rdeči poper

Test: Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.4 JTDM 20V Ti

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 23. september 2008 / 07:00

Pokal Kranja osvojili domači odbojkarji

Kranj - Minulo soboto je bil kranjski odbojkarski klub v športni dvorani na Planini organizator turnirja Pokal Combit Kranj. Gostitelji so bili ob koncu tudi zmagovalci, saj so n...

Šport / torek, 23. september 2008 / 07:00

Prva točka za Merkur

Škofja Loka - Rokometaši škofjeloškega Merkurja so se minulo soboto prvič v novi sezoni predstavili v domači dvorani. V elitni ligi so gostili ekipo Preventa in na koncu z izenač...

Kranj / torek, 23. september 2008 / 07:00

Elita, ki vleče voz zgodovine naprej

Brdo pri Kranju - »Z generacijo, kakršna je vaša, se nam ni treba bati prihodnjih izzivov. Daleč so časi, ko se je vse merilo v količinskih kategorijah, danes o vsem odloča kakov...

Splošno / torek, 23. september 2008 / 07:00

Gorenjci v parlamentu?

V državnem zboru bo enajst poslancev iz prve, gorenjske volilne enote.

Mularija / torek, 23. september 2008 / 07:00

Nagrada za fotografijo

Marija Sladič z OŠ Franceta Prešerna Kranj je s fotografijo morja v Piranu na mednarodnem fotografskem natečaju, ki ga je razpisala ena od srbskih šol, osvojila tretje mesto.