Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 27. julij 2010 / 07:00

Ledene dvorane (še) ne bodo podrli

Upravna enota v Kranju je v začetku tega meseca odpravila prvotno izdano gradbeno dovoljenje za že zgrajeno večnamensko športno dvorano na Zlatem polju.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Visoko menjali za Kaščo

Gorenja vas - Na predlog župana Milana Čadeža so občinski svetniki občine Gorenja vas-Poljane potrdili menjavo lastniških deležev z Občini Žiri, po kateri so slednji lastniški de...

Kranjska Gora / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Jubilej vrtca v Mojstrani

S priložnostno slovesnostjo so v sredo v Mojstrani zaznamovali štirideset let delovanja domačega vrtca.

Slovenija / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Ljubljana - V sredo, 23. decembra, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekala državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Začenja se ob 20. uri, slavnostni govor...

Zanimivosti / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Naj se bazen Ukova preseli?

Večina si tega ne želi, čeprav zelo redko obiskujejo bazen. Motijo jih tudi parkiranje, neurejenost, hrup ... Radi bi tudi boljše avtobusne povezave.

Bled / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Prireditev ob državnem prazniku

Bled - V Festivalni dvorani na Bledu bo v soboto, 26. decembra, ob 18. uri, proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Govornika bosta ministrica za obrambo Ljubica Jelušič...