Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 25. oktober 2011 / 07:00

Abanka oživlja povezovanje z drugimi bankami

Kranj - Nadzorni svet Abanke je na četrtkovi seji sprejel poročilo o finančnem poslovanju banke v letošnjih devetih mesecih, dal soglasje za izvajanje strategije Skupine Abanke v...

Objavljeno na isti dan


Vodice / torek, 19. april 2016 / 16:31

Izredni nadzor v Vodicah

Na današnji redni seji občinskega sveta v Vodicah se bodo svetniki med drugim seznanili s poročilom o opravljenem izrednem nadzoru zaradi domnevno sporne menjave parcel v lasti Občine Vodice.

Razvedrilo / torek, 19. april 2016 / 16:16

Ljudje kot ti

V še nedokončani stanovanjski hiši na Duplici, predmestju Kamnika, se je odvil zanimiv večer vrhunskega džeza v izvedbi zasedbe People Like You!

Kultura / torek, 19. april 2016 / 16:14

Druga likovna razstava Mohorja Kejžarja

Železniki – V galeriji Muzeja Železniki je ta čas na ogled druga samostojna razstava likovnih del Mohorja Kejžarja z naslovom Kakorkoli že. Do takšnega poimenovanja je absolventa Akademije za likov...

Šport / torek, 19. april 2016 / 16:12

Cilj je vrnitev med elito

Tako pred bližnjim svetovnim prvenstvom Divizije I, skupine A, pravi izkušen napadalec slovenske hokejske reprezentance Žiga Jeglič, ki je tudi za novo sezono že podpisal pogodbo z dosedanjo ekipo Slo...

Nasveti / torek, 19. april 2016 / 16:09

Tanja odgovarja

Pozdravljeni, Tanja! Zanima me, kako bo z najinim odnosom s fantom. Ali bomo prišli skupaj in začeli z gradnjo hiše. In ali se bodo odnosi v hiši spremenili na bolje?