Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / torek, 18. november 2008 / 07:00

Najprej parkirišče, nato dvorana

Pri Osnovni šoli Žirovnica so začeli graditi parkirišče za potrebe večnamenske dvorane, ki jo bo zrasla na mestu dotrajane šolske telovadnice.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 10. januar 2011 / 07:00

Trčil z ukradenim vozilom

Križe - V torek okoli 23. ure se je v Križah pri Tržiču zgodila prometna nesreča, v kateri se je ranil 35-letni voznik osebnega vozila Seat Leon. Kranjčan je zaradi neprilagojene...

Kronika / ponedeljek, 10. januar 2011 / 07:00

Zaradi Lipe obsodili novinarko

Kranj - Medtem ko je glavni krivec za tragedijo pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah, ko so decembra 2005 ugasnila življenja treh najstnic, Robert Tomaž Zavašnik še ved...

Žiri / ponedeljek, 10. januar 2011 / 07:00

Rebalans ob koncu leta, proračun kmalu

Žiri - Lanski žirovski proračun je po rebalansu znašal dobrih 6,4 milijona evrov ali za 2,6 odstotka več od sprejetega proračuna. Davčni prihodki so se po rebalansu zvišali za sk...

Domžale / ponedeljek, 10. januar 2011 / 07:00

Menačnikova domačija z novim upravljavcem

Domžale - Menačnikova muzejska hiša ali Menačen'kova domačija, kakor po domače Domžalčani rečejo tej stavbi, ki jo je Občina Domžale pred osmimi leti odkupila in obnovila v kultu...

Gorenjska / ponedeljek, 10. januar 2011 / 07:00

V spomin: Antonija Weiss

Praznični dnevi, kot sta božič in novo leto, so namenjeni drugačnim čustvom kot so ta, ki nas prevevajo ob zadnjem slovesu od drage in spoštovane Antonije Tončke Weiss, upokojene ravnateljice Osn...