Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 22. december 2023 / 07:00

Dobrodelni turnir v malem nogometu

Kranj – V okviru dobrodelne akcije V Kranju dobro v srcu mislimo bo v nedeljo, 24. decembra, od 8. ure naprej v Športni dvorani Planina v Kranju potekal celodnevni dobrodelni turnir v malem nogomet...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 11. avgust 2010 / 07:00

Neplačevanje socialnih prispevkov je kaznivo dejanje

Ministrstvo za pravosodje je analiziralo določbe kazenskega zakonika glede kaznivega dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost. Gre za neplačevanje socialnih prispevkov delodajalcev.

Kronika / sreda, 11. avgust 2010 / 07:00

Veter podrl zaščiteno lipo

Voglje - V nedeljo zvečer je del Gorenjske zajela nevihta z močnejšimi nalivi, vetrom in ponekod (na območju Preddvora in Komende) tudi točo. Največ težav so imeli na območju obč...

Zanimivosti / sreda, 11. avgust 2010 / 07:00

Ko pojem, tudi plešem

Pravijo, da ni plesa brez glasbe, Petra Polak pa pravi tudi obratno: njeno pevsko ustvarjanje v skupini Jazz station, katere člani so se pred štirimi leti spoznali in združili ravno na festivalu Jazz...

Škofja Loka / sreda, 11. avgust 2010 / 07:00

Brv je bila zaprta zaradi čiščenja

Zakaj je nedavno zgrajena brv, ki avtobusno postajo v Škofji Loki povezuje s starim mestnim jedrom, že zaprta?

Zanimivosti / sreda, 11. avgust 2010 / 07:00

Kaktus z več kot šestdesetimi cvetovi

Jazbine nad Poljanami - Bujno cvetoči kaktus je to poletje znova razveselil Marijo Jeraša iz Jazbin nad Poljanami. Kot pravi, vsako leto lepo zacveti, letos se je na njem...