Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 28. december 2010 / 07:00

Božično razpoloženje

Konec tedna je minil v božičnem razpoloženju: razposajeno, glasbeno in dobrodelno.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Trije na saneh drvijo po progi

Sankanje s samotežnimi sanmi: zanimivo za gledalce in adrenalinsko za tekmovalce.

GG Plus / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Bine Norčič: "Začetek je bil obetaven"

V letošnji sezoni je bil trener Primoža Peterke Bine Norčič, ki je o njegovi pripravljenosti povedal: »Sam začetek je bil zelo obetaven. Naredil je vse, kar smo se zmenili, in vložil velik...

Kronika / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Kratke novice

Nedostojno se je obnašal Srednja vas v Bohinju - Policisti so morali v petek zvečer posredovati v gostinskem lokalu v Srednji vasi v Bohinju, kjer je...

Nasveti / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Čili spomladi (2)

Prve spomladanske rastline, ki jih srečamo na našem sprehodu po prebujajoči se naravi, najbolj učinkovito lajšajo težave, ki nas tarejo zgodaj spomladi. Poleg tega so nam v pomoč pri čiščenju organizm...

Gospodarstvo / sreda, 23. marec 2011 / 07:00

Preoblikovanje KD ID v vzajemni sklad

Ljubljana - Delniška investicijska družba KD ID se bo v skladu z zahtevo zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje preoblikovala v vzajemni sklad KD Delniški doho...