Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Kranj in La Ciotat pobratena že petdeset let

Kako je čas minljiva dobrina, se v polni meri zaveš šele ob takšnih naslovih, kot je zgornji, ki je bil objavljen v Gorenjskem glasu 12. februarja 2008. Seveda te to še bolj spominja na mladost, ker s...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 7. februar 2017 / 07:00

Študenti delili izkušnje

Letošnjega neformalnega informativnega dneva Študenti dijakom, ki ga je že sedemnjasto leto pripravil Klub študentov Kranj, se je po oceni organizatorja udeležilo približno dvesto prihodnjih študentov...

Slovenija / torek, 7. februar 2017 / 07:00

Letošnja novost vajenci

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na svoji spletni strani objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2017/18. V gorenjskih srednjih šolah bo pri...

Razvedrilo / torek, 7. februar 2017 / 20:50

Bronaste fante sprejeli tudi znani glasbeniki

Ljubljana – Na nedavnem sprejemu naših bronastih rokometašev pred Mestno hišo v Ljubljani so nastopili tudi mnogi znani glasbeniki. Našemu fotografu Gorazdu Kavčiču je uspelo v objektiv uj...

Razvedrilo / torek, 7. februar 2017 / 20:50

Antonov dobrodelni koncert

Lom pod Storžičem – KO RK Lom je konec januarja pripravil tradicionalni Antonov dobrodelni koncert. Nastopili so otroci iz vrtca in šole, plesna skupina Country Freax, glasbena skupina Down 2 Music...

Slovenija / torek, 7. februar 2017 / 20:45

Brošure za prihodnje študente

Ob informativnih dnevih, ki se bodo odvijali konec tedna, bodo dijakom na pomoč priskočili tudi v Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani. Zanje so pripravili informativne brošure, s kat...