Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / nedelja, 16. april 2017 / 18:53

Sedmič po tovorni poti

Možjanca, Kokra – Prihodnjo soboto, 22. aprila, bo že sedmi pohod po stari tovorni poti v dolini Kokre. Pohodniki se bodo zbrali med 7. in 8. uro zjutraj v okrepčevalnici Rožmarin na Možjanci, sled...

Objavljeno na isti dan


Žiri / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:38

V Žireh številni novi obrazi

V 15-članskem Občinskem svetu občine Žiri se je zamenjalo kar devet svetnikov. Nekoliko se je zapletlo le pri potrditvi mandata Aleša Dolenca.

GG Plus / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:29

Ne nujno sodoben, bodi samosvoj

V Groharjevi galeriji je do sredine novembra na ogled odlična razstava akademske slikarke Tine Dobrajc z naslovom She(ep). Ob tej priložnosti je prejela tudi Groharjevo štipendijo, ki jo podeljuje Zdr...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:28

Haflinger je konj, ki »paše« pred kulise gora

»Na Gorenjskem se v zadnjem času spet povečuje zanimanje za rejo konj pasme haflinger,« pravi Stane Bergant iz Kokre, predsednik Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger, in poudarja: »Haflin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:26

Delodajalce zanimajo izkušnje

Tudi letos je bil objavljen javni razpis za izobraževanje brezposelnih v Medpodjetniških centrih po Sloveniji. V Biotehniškem centru Naklo so prijavili dva programa usposabljanja, slaščičarstvo in pek...

Kronika / ponedeljek, 27. oktober 2014 / 15:22

Hartman tokrat obsojen na zapor

Po oprostitvi na prvem sojenju je bil na ponovljenem sojenju Kranjčan Andrej Hartman zaradi samovoljnosti pri izterjavi dolga obsojen na osem mesecev zapora.