Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 26. december 2012 / 07:00

V petek ni bilo konca sveta

Ob teorijah o koncu sveta, ki naj bi nas po napovedih Majev doletel pretekli petek, so tudi pri nas potekali raznovrstni dogodki - kot priprava na življenje ´po koncu´, ki pa prinaša nov začetek.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 5. julij 2016 / 07:00

Preiskujejo hudo poškodovanje otroka

Jesenice – Gorenjski kriminalisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja zanemarjanja in surovega ravnanja na škodo otroka, so včeraj potrdili na Policijski upravi Kranj. Po naših podatkih poli...

Tržič / torek, 5. julij 2016 / 13:47

Javna razprava o prometni strategiji

Tržič – Na junijski seji je bil občinskim svetnikom predstavljen projekt celostne prometne strategije (CPS) Občine Tržič. Kot je poudaril Urban Jeriha, predstavnik izvajalca projekta Konzorcij CPS,...

Jesenice / torek, 5. julij 2016 / 13:09

Državni prostorski načrt za drugo cev

Državni prostorski načrt je sprejet, zdaj je na vrsti pridobitev gradbenega dovoljenja.

Bohinj / torek, 5. julij 2016 / 13:07

Občina pomaga Luku

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami sprejeli prvi letošnji rebalans občinskega proračuna, ki je bil potreben zaradi sprememb tako na prihod...

Medvode / torek, 5. julij 2016 / 12:50

Občina Medvode praznuje

Medvode – V počastitev občinskega praznika, ki ga Občina Medvode praznuje 6. julija, na rojstni dan Jakoba Aljaža, bo danes z začetkom ob 20. uri na Mestnem trgu pred Knjižnico Medvode potekala sla...