Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sreda, 12. december 2012 / 07:00

Potica zahteva svoj čas

Na Blejskem otoku, kjer so pred časom odprli Potičnico, je bila minula sobota povsem v znamenju te tradicionalne slovenske dobrote.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 28. september 2009 / 07:00

Ukradli kosilnico

Kamnik - V noči na torek so neznani storilci vlomili v prostore športnega društva v Kamniku in ukradli samovozno motorno kosilnico. Društvo so oškodovali za okoli štiri tisoč evr...

Kronika / ponedeljek, 28. september 2009 / 07:00

Prehitro v ovinek

Radovljica - V četrtek nekaj čez 1. uro zjutraj se je na lokalni cesti Radovljica-Nova vas-Zapuže zgodila prometna nesreča, v kateri sta se dve osebi huje ranili. 31-letni voznik...

Kronika / ponedeljek, 28. september 2009 / 07:00

Gobarji, bodite previdni

Kranj - Policisti v zadnjem času beležijo vse več vlomov v osebna vozila, predvsem na mestih, kjer pohodniki in gobarji puščajo svoja vozila pred odhodom v gozd oziroma hribe. Vs...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. september 2009 / 07:00

Letos zasadili jesen

Cerklje - Na Osnovni šoli Davorina Jenka v Cerkljah so minuli ponedeljek ob svetovnem dnevu miru v okviru programa ENO zasadili že tretje drevo na zelenici za šolsko stavbo, kjer...

Zanimivosti / ponedeljek, 28. september 2009 / 07:00

Stoletnik še pomni Ivana Tavčarja

Škofja Loka – Martin Košir s Poljanske ceste je že tretji Ločan, ki je letos dopolnil sto let. Rojen je bil 13. septembra 1909 in je v otroških letih živel na Visokem, od koder še p...