Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah receptov velikokrat navedem prav jušno osnovo).

Za pripravo goveje juhe potrebujemo: 60 dag govedine s kostmi, 3 litre vode, pol žlice soli, šopek peteršilja, 1 paradižnik, 1 čebulo, 2 stroka česna, 10 dag korenčka, 10 dag pora, 5 zrn črnega popra.

V večjo posodo položimo meso, posolimo ter prilijemo vodo. Meso z vodo naj zavre počasi, saj bo tako v juho izločil več mesnega soka in juha bo imela več okusa. Česen in čebulo olupimo, preostalo zelenjavo dobro opremo pod tekočo vodo. Ko juha zavre, dodamo poper, peteršilj, česen, čebulo, korenček in por. Juha naj počasi vre dve uri, dodamo paradižnik in kuhamo še 30 minut. Kuhano juho pustimo stati v pokriti posodi še 15 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Precedimo jo skozi cedilo in ji vkuhamo izbrano zakuho.

Nasvet: Kot jušno zelenjavo dodajamo gomolje zelene, korenčka in peteršilja. Če v zimskih dneh nimamo na voljo peteršilja (sama uporabim zamrznjenega, saj ga je poleti precej in ga ja dovolj tudi še za v zamrzovalnik), lahko uporabimo suh peteršilj. Tega dodamo približno za polovico jušne žlice. Juhe se nikar ne branimo kuhati v večjih količinah. Presežek juhe lahko zamrznemo.

Za pripravo zdrobovih žličnikov potrebujemo: 1 jajce, zdroba za težo enega jajca.

V skodelico vbijemo jajce ter ga razžvrkljamo z vilicami. Vmešamo zdrob, dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku 15 minut. Jušno osnovo zavremo in ji dodamo dva ščepca mlete rdeče paprike. Z žličko oblikujemo žličnike ter jih polagamo v juho. Pokrijemo, pustimo rahlo vreti še 10 minut.

Nasvet: med zdrob vmešamo nasekljan peteršilj, drobnjak ali kakšno drugo začimbo.

Za pripravo vlivancev potrebujemo: 1 jajce, dve žlici moke.

Jajce razžvrkljamo z vilicami in vanj postopoma vmešavamo moko, da dobimo gladko zmes. Juho zavremo in vanjo počasi vlijemo vlivance. Počasi kuhamo še 5 minut.

Ko pripravljamo palačinke, jih napečemo nekaj več. Ohlajene narežemo na rezance in jih dodamo juhi. V zaprti posodi jih v hladilniku lahko hranimo tudi nekaj dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 10. december 2013 / 12:04

Od Beatlov do Nirvane

Na odru kranjskega Bazena je v soboto četverica glasbenikov z dodelanimi interpretacijami skladb legendarne skupine The Beatles publiko popeljala v rockovska šestdeseta, ob koncu meseca pa bodo na svo...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / torek, 22. september 2015 / 14:29

Mamut v kamniških krajih

Kamnik – V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik bodo danes, 22. septembra, ob 19. uri večer posvetili knjigi z naslovom Mamut v naših krajih. Knjigo, ki govori o naključnem odkritju okostja mamuta l...

Šport / torek, 22. september 2015 / 14:05

Zanesljiva zmaga Triglava

Domžale, Kranj – Nogometaši v prvi SNL Telekom so odigrali tekme 10. kroga. Domžalčani so gostili Luko Koper in zmagali z 1 : 0. S 25 točkami vodi Olimpija, Gorica ima na drugem mestu 21 točk, Domž...

Razvedrilo / torek, 22. september 2015 / 20:43

Lovilci valov

Mlada gorenjska štiričlanska alter-rokovska zasedba Le Serpentine je z izdajo prvega albuma Ujemi val dosegla eno izmed pomembnih prelomnic na svoji glasbeni poti.

Gospodarstvo / torek, 22. september 2015 / 19:48

Konec stečajne grožnje za Elan

Podjetje je vrnilo tako imenovano nedovoljeno državno pomoč v višini dvanajstih milijonov evrov. »Novi lastniki smo družbi Elan izkazali podporo pri vračilu državne pomoči in s tem dejanjem je Elan op...

GG Plus / torek, 22. september 2015 / 13:13

Vse življenje je pisala dnevnik

Zagotovo je prava redkost, da mati in hči napišeta knjigo o svoji materi oziroma babici. Bi lahko govorili o naključju, ko gre za tri generacije žensk, ki so se zapisale književnosti in jeziku in se v...