Slano božično drevo

Brskam za božično-novoletnimi spomini, ki sem jih prinašala domov. Ko sem pred kakšnima dvema desetletjema v avtu posedela nesramno drage nürnberške medenjake, sem se zaklela, nič, kar se drobi. Knjige se res ne.

In bil je vroč september v Montpellieru, ko sem v starinarnici našla Provansalsko obredje ob božiču, ki pa se razlikuje skoraj od kraja do kraja. Okolica Arlesa: Na sveti večer je treba pogrniti mizo s tremi belimi prti, položenimi drug na drugega, kar simbolizira Troedinost in upanje. Na prtu stoji troje belih svečnikov in trije krožnički s skaljenim žitom, ki se je kalilo od sv. Barbare sem. Dobra kalitev pomeni srečo. Številka 13, toliko je posladkov, naj spomni na zadnjo večera Jezusa in dvanajstih apostolov. Med dobrotami so na vrsti najprej štirje samostanski redovi: suhe fige za frančiškane, mandlji za karmeličane, rozine za dominikance, lešniki in orehi za avguštince. Datlji za Jezusa, ki je prišel z Jutrovega, »oljna črpalka«, kvašeno pecivo, ocvrto v veliki količini olja, svetal in teman turški med za simbol dobrega in zlega, kutinov žele in drugo kandirano sadje, ušesca, krhki piškoti, citrusi in zimske melone. Po polnočnici vsak poje vsakega po malem. Sicer pa je miza obložena še dva dni. Slavnostna večerja pred polnočnico pa spominja na Marijinih sedem žalosti: sedem brezmesnih jedi, pripravljenih s provansalsko zelenjavo. Kdaj pa kdaj se na mizi znajdejo tudi ribe. Za predjed je pisana rulada prav imenitna.

Za 8 oseb potrebujemo:

za biskvit: 125 g moke, 60 g masla in nekaj za model, 7 jajc, 1 žličko gorčice, 1 žličko sesekljanega koprca, sol, poper;

za nadev: 200 g mazljivega sira, 2 žlici mascarponeja, 1 bučko, 1 korenček, 1 neškropljeno limono, 300 g prekajenega lososa, sol, poper;

za premaz: 50 g mascarponeja, 125 g mazljivega sira, nekaj vejic koprca, 30 g brazilskih oreškov.

Najprej spečemo biskvit. Ločimo beljake od rumenjakov. V model velikosti 25 x 32 cm damo kos papirja za peko in ga namastimo z maslom. V skledi zmešamo rumenjake z mehkim maslom, gorčico, koprcem, soljo in poprom. Dodamo presejano moko in dobro zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg, ki ga dodamo testu. Testo damo v pekač, poravnamo in ga pečemo 10–12 minut pri 200°. Pečen biskvit zvrnemo na drug kos papirja za peko, odstranimo podlago, ga previdno zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Pripravimo nadev. Operemo bučko in korenček ter oboje narežemo na paličice, ki jih ne premehko skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. V skledi zmešamo sir, mascarpone in nastrgano lupino neškropljene limone, solimo in popramo. Bis­kvit predenemo na večji kos alu folije. Biskvit namažemo z 2/3 sirovega namaza, razdelimo po njem paličke bučke in korenčka ter na majhne koščke narezan losos. Porabimo še preostali namaz. Biskvit zvijemo in ga pustimo 12 ur v hladilniku. Preden postrežemo, pripravimo še vrhnji namaz; zmešamo sir in mascarpone, rahlo solimo in popramo po okusu. Previdno premažemo »deblo« s sirovo mešanico in folijo previdno obrežemo tako, da biskvit ostane na njej. Posujemo s sesekljanim koprcem in grobo sesek­ljanimi oreški.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 18. maj 2013 / 18:37

Spominjajo na Neapelj

Medvode spominjajo na Neapelj... Take izjave in veliko hude krvi med občani je povzročil nov urnik odvoza odpadkov, ki ga je s prvim aprilom uvedlo javno podjetje Snaga.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2015 / 15:01

Najbolj znan je bil »fitipaldi«

V Stebriščni dvorani Mestne hiše je na ogled več kot šestdeset Iskrinih telefonov iz zbirke nekdanjega iskraša Zvoneta Preseka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:56

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izde...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:53

Obramba bi izločila izvedenca

Na sojenju strojevodji Andreju Ponikvarju, obtoženemu povzročitve železniške nesreče na Jesenicah avgusta 2011, obramba zahteva izločitev sodnega izvedenca železniške stroke.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:29

Izginil golf

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo krajo osebnega avtomobila volkswagen golf TDI, srebrne barve, reg. št. LJ UV-082. Lastnik, ki je bil s tatvino oškodovan za nekaj tisoč evrov, ga pog...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:26

Študentje za podjetja manj zanimivi

V eŠtudentskem servisu so prvi mesec po uveljavitvi obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaznali 60-odstotni upad študentskega dela.