Slano božično drevo

Brskam za božično-novoletnimi spomini, ki sem jih prinašala domov. Ko sem pred kakšnima dvema desetletjema v avtu posedela nesramno drage nürnberške medenjake, sem se zaklela, nič, kar se drobi. Knjige se res ne.

In bil je vroč september v Montpellieru, ko sem v starinarnici našla Provansalsko obredje ob božiču, ki pa se razlikuje skoraj od kraja do kraja. Okolica Arlesa: Na sveti večer je treba pogrniti mizo s tremi belimi prti, položenimi drug na drugega, kar simbolizira Troedinost in upanje. Na prtu stoji troje belih svečnikov in trije krožnički s skaljenim žitom, ki se je kalilo od sv. Barbare sem. Dobra kalitev pomeni srečo. Številka 13, toliko je posladkov, naj spomni na zadnjo večera Jezusa in dvanajstih apostolov. Med dobrotami so na vrsti najprej štirje samostanski redovi: suhe fige za frančiškane, mandlji za karmeličane, rozine za dominikance, lešniki in orehi za avguštince. Datlji za Jezusa, ki je prišel z Jutrovega, »oljna črpalka«, kvašeno pecivo, ocvrto v veliki količini olja, svetal in teman turški med za simbol dobrega in zlega, kutinov žele in drugo kandirano sadje, ušesca, krhki piškoti, citrusi in zimske melone. Po polnočnici vsak poje vsakega po malem. Sicer pa je miza obložena še dva dni. Slavnostna večerja pred polnočnico pa spominja na Marijinih sedem žalosti: sedem brezmesnih jedi, pripravljenih s provansalsko zelenjavo. Kdaj pa kdaj se na mizi znajdejo tudi ribe. Za predjed je pisana rulada prav imenitna.

Za 8 oseb potrebujemo:

za biskvit: 125 g moke, 60 g masla in nekaj za model, 7 jajc, 1 žličko gorčice, 1 žličko sesekljanega koprca, sol, poper;

za nadev: 200 g mazljivega sira, 2 žlici mascarponeja, 1 bučko, 1 korenček, 1 neškropljeno limono, 300 g prekajenega lososa, sol, poper;

za premaz: 50 g mascarponeja, 125 g mazljivega sira, nekaj vejic koprca, 30 g brazilskih oreškov.

Najprej spečemo biskvit. Ločimo beljake od rumenjakov. V model velikosti 25 x 32 cm damo kos papirja za peko in ga namastimo z maslom. V skledi zmešamo rumenjake z mehkim maslom, gorčico, koprcem, soljo in poprom. Dodamo presejano moko in dobro zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg, ki ga dodamo testu. Testo damo v pekač, poravnamo in ga pečemo 10–12 minut pri 200°. Pečen biskvit zvrnemo na drug kos papirja za peko, odstranimo podlago, ga previdno zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Pripravimo nadev. Operemo bučko in korenček ter oboje narežemo na paličice, ki jih ne premehko skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. V skledi zmešamo sir, mascarpone in nastrgano lupino neškropljene limone, solimo in popramo. Bis­kvit predenemo na večji kos alu folije. Biskvit namažemo z 2/3 sirovega namaza, razdelimo po njem paličke bučke in korenčka ter na majhne koščke narezan losos. Porabimo še preostali namaz. Biskvit zvijemo in ga pustimo 12 ur v hladilniku. Preden postrežemo, pripravimo še vrhnji namaz; zmešamo sir in mascarpone, rahlo solimo in popramo po okusu. Previdno premažemo »deblo« s sirovo mešanico in folijo previdno obrežemo tako, da biskvit ostane na njej. Posujemo s sesekljanim koprcem in grobo sesek­ljanimi oreški.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 20. december 2020 / 11:30

Vsak večer doda novo pesem v glasbeni adventni koledar

Sopranistka Liza Šparovec ne dovoli, da bi ji trenutna situacija pokvarila najljubši čas v letu. Zase in za svoje poslušalce ustvarja prav poseben glasbeni adventni koledar: vsak večer na svojih profi...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 1. avgust 2014 / 12:28

Slovo od doma je bilo boleče

Na Pristavi pri gradu Goričane so v soboto pripravili spominsko srečanje ob sedemdesetletnici izgona 54 družin iz medvoške občine.

Gorje / petek, 1. avgust 2014 / 12:26

Na Pokljuki so izkopali kopo

V soboto so na Pokljuki izkopali kopo in s tem obudili star postopek pridobivanja oglja. Dogodek si je ogledalo veliko ljudi, med katerimi ni manjkalo mladih, ki so si z zanimanjem ogledali star prika...

Kranj / petek, 1. avgust 2014 / 12:24

Kranj poln, lokali prazni

Zanimanje turistov za obisk gorenjske prestolnice so hitro povečuje, občina pa tudi s sofinanciranjem najemnin želi pospešiti, da bi vsaj pritlični prostori ne bili prazni.

Razvedrilo / petek, 1. avgust 2014 / 12:04

Svež veter z Gorenjske

Ansambel Žana Urbanca je pred nedavnim posnel prvo pesem, za katero je glasbo in besedilo spisal Brane Tičar. Pesem Oh jej ta šola pripoveduje zgodbo o šoli in o dekletu, ki so ji zabave blizu, šole n...

Jesenice / petek, 1. avgust 2014 / 10:57

Razpis za direktorja bolnišnice

Včeraj je bil objavljen razpis za direktorja Splošne bolnišnice Jesenice. Državna svetnika sta vladi postavila vprašanje o razrešitvi Igorja Horvata.