Slano božično drevo

Brskam za božično-novoletnimi spomini, ki sem jih prinašala domov. Ko sem pred kakšnima dvema desetletjema v avtu posedela nesramno drage nürnberške medenjake, sem se zaklela, nič, kar se drobi. Knjige se res ne.

In bil je vroč september v Montpellieru, ko sem v starinarnici našla Provansalsko obredje ob božiču, ki pa se razlikuje skoraj od kraja do kraja. Okolica Arlesa: Na sveti večer je treba pogrniti mizo s tremi belimi prti, položenimi drug na drugega, kar simbolizira Troedinost in upanje. Na prtu stoji troje belih svečnikov in trije krožnički s skaljenim žitom, ki se je kalilo od sv. Barbare sem. Dobra kalitev pomeni srečo. Številka 13, toliko je posladkov, naj spomni na zadnjo večera Jezusa in dvanajstih apostolov. Med dobrotami so na vrsti najprej štirje samostanski redovi: suhe fige za frančiškane, mandlji za karmeličane, rozine za dominikance, lešniki in orehi za avguštince. Datlji za Jezusa, ki je prišel z Jutrovega, »oljna črpalka«, kvašeno pecivo, ocvrto v veliki količini olja, svetal in teman turški med za simbol dobrega in zlega, kutinov žele in drugo kandirano sadje, ušesca, krhki piškoti, citrusi in zimske melone. Po polnočnici vsak poje vsakega po malem. Sicer pa je miza obložena še dva dni. Slavnostna večerja pred polnočnico pa spominja na Marijinih sedem žalosti: sedem brezmesnih jedi, pripravljenih s provansalsko zelenjavo. Kdaj pa kdaj se na mizi znajdejo tudi ribe. Za predjed je pisana rulada prav imenitna.

Za 8 oseb potrebujemo:

za biskvit: 125 g moke, 60 g masla in nekaj za model, 7 jajc, 1 žličko gorčice, 1 žličko sesekljanega koprca, sol, poper;

za nadev: 200 g mazljivega sira, 2 žlici mascarponeja, 1 bučko, 1 korenček, 1 neškropljeno limono, 300 g prekajenega lososa, sol, poper;

za premaz: 50 g mascarponeja, 125 g mazljivega sira, nekaj vejic koprca, 30 g brazilskih oreškov.

Najprej spečemo biskvit. Ločimo beljake od rumenjakov. V model velikosti 25 x 32 cm damo kos papirja za peko in ga namastimo z maslom. V skledi zmešamo rumenjake z mehkim maslom, gorčico, koprcem, soljo in poprom. Dodamo presejano moko in dobro zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg, ki ga dodamo testu. Testo damo v pekač, poravnamo in ga pečemo 10–12 minut pri 200°. Pečen biskvit zvrnemo na drug kos papirja za peko, odstranimo podlago, ga previdno zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Pripravimo nadev. Operemo bučko in korenček ter oboje narežemo na paličice, ki jih ne premehko skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. V skledi zmešamo sir, mascarpone in nastrgano lupino neškropljene limone, solimo in popramo. Bis­kvit predenemo na večji kos alu folije. Biskvit namažemo z 2/3 sirovega namaza, razdelimo po njem paličke bučke in korenčka ter na majhne koščke narezan losos. Porabimo še preostali namaz. Biskvit zvijemo in ga pustimo 12 ur v hladilniku. Preden postrežemo, pripravimo še vrhnji namaz; zmešamo sir in mascarpone, rahlo solimo in popramo po okusu. Previdno premažemo »deblo« s sirovo mešanico in folijo previdno obrežemo tako, da biskvit ostane na njej. Posujemo s sesekljanim koprcem in grobo sesek­ljanimi oreški.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 29. junij 2018 / 15:58

Jutri praznuje občina Škofja Loka

Škofja Loka – Ob jutrišnjem občinskem prazniku bo v Škofji Loki ob 19.30 na Loškem gradu slavnostna akademija. Podelili bodo naslov častne občanke in ostala občinska priznanja, v kulturnem programu...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Znani Slovenci na silvestrovo

Preverili smo, kako bodo znani Slovenci preživeli silvestrovo, kakšne želje in pričakovanja imajo v prihajajočem letu 2009 ter če so si morda zadali kakšno novoletno zaobljubo.

Prosti čas / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Kam za silvestrovo

Kmalu bomo zakorakali v novo leto, mi pa smo preverili, kje lahko najdaljšo noč v letu preživite v nekaterih gorenjskih krajih. V Kranju bodo, denimo, obiskovalci novo leto dočakali v družbi skupine M...

Kronika / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Jeseničana osumljena kar štirih ropov

Prijeta Jeseničana, stara 32 in 29 let, ki naj bi včeraj na Jesenicah oropala pismonošo, sta osumljena sodelovanja še pri treh drznih ropih na Gorenjskem v zadnjem letu dni.

GG Plus / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Sedmica: Malo tega, malo onega

Še nekaj ur in prišli bomo do konca. Letošnjega leta, seveda. Bilo je vsega po nekaj; bilo je nekaj dobrega, nekaj slabega in nekaj srednjega. Po teh merilih je bilo torej iztekajoče se leto takšno ko...

Nasveti / sreda, 31. december 2008 / 07:00

Silvestrovanje

Marsikdo med vami bo dočakal novo leto ob praznično pogrnjeni mizi v družinskem krogu ali s prijatelji.