Slano božično drevo

Brskam za božično-novoletnimi spomini, ki sem jih prinašala domov. Ko sem pred kakšnima dvema desetletjema v avtu posedela nesramno drage nürnberške medenjake, sem se zaklela, nič, kar se drobi. Knjige se res ne.

In bil je vroč september v Montpellieru, ko sem v starinarnici našla Provansalsko obredje ob božiču, ki pa se razlikuje skoraj od kraja do kraja. Okolica Arlesa: Na sveti večer je treba pogrniti mizo s tremi belimi prti, položenimi drug na drugega, kar simbolizira Troedinost in upanje. Na prtu stoji troje belih svečnikov in trije krožnički s skaljenim žitom, ki se je kalilo od sv. Barbare sem. Dobra kalitev pomeni srečo. Številka 13, toliko je posladkov, naj spomni na zadnjo večera Jezusa in dvanajstih apostolov. Med dobrotami so na vrsti najprej štirje samostanski redovi: suhe fige za frančiškane, mandlji za karmeličane, rozine za dominikance, lešniki in orehi za avguštince. Datlji za Jezusa, ki je prišel z Jutrovega, »oljna črpalka«, kvašeno pecivo, ocvrto v veliki količini olja, svetal in teman turški med za simbol dobrega in zlega, kutinov žele in drugo kandirano sadje, ušesca, krhki piškoti, citrusi in zimske melone. Po polnočnici vsak poje vsakega po malem. Sicer pa je miza obložena še dva dni. Slavnostna večerja pred polnočnico pa spominja na Marijinih sedem žalosti: sedem brezmesnih jedi, pripravljenih s provansalsko zelenjavo. Kdaj pa kdaj se na mizi znajdejo tudi ribe. Za predjed je pisana rulada prav imenitna.

Za 8 oseb potrebujemo:

za biskvit: 125 g moke, 60 g masla in nekaj za model, 7 jajc, 1 žličko gorčice, 1 žličko sesekljanega koprca, sol, poper;

za nadev: 200 g mazljivega sira, 2 žlici mascarponeja, 1 bučko, 1 korenček, 1 neškropljeno limono, 300 g prekajenega lososa, sol, poper;

za premaz: 50 g mascarponeja, 125 g mazljivega sira, nekaj vejic koprca, 30 g brazilskih oreškov.

Najprej spečemo biskvit. Ločimo beljake od rumenjakov. V model velikosti 25 x 32 cm damo kos papirja za peko in ga namastimo z maslom. V skledi zmešamo rumenjake z mehkim maslom, gorčico, koprcem, soljo in poprom. Dodamo presejano moko in dobro zmešamo. V drugi skledi stepemo beljake v trd sneg, ki ga dodamo testu. Testo damo v pekač, poravnamo in ga pečemo 10–12 minut pri 200°. Pečen biskvit zvrnemo na drug kos papirja za peko, odstranimo podlago, ga previdno zvijemo in pustimo, da se ohladi.

Pripravimo nadev. Operemo bučko in korenček ter oboje narežemo na paličice, ki jih ne premehko skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. V skledi zmešamo sir, mascarpone in nastrgano lupino neškropljene limone, solimo in popramo. Bis­kvit predenemo na večji kos alu folije. Biskvit namažemo z 2/3 sirovega namaza, razdelimo po njem paličke bučke in korenčka ter na majhne koščke narezan losos. Porabimo še preostali namaz. Biskvit zvijemo in ga pustimo 12 ur v hladilniku. Preden postrežemo, pripravimo še vrhnji namaz; zmešamo sir in mascarpone, rahlo solimo in popramo po okusu. Previdno premažemo »deblo« s sirovo mešanico in folijo previdno obrežemo tako, da biskvit ostane na njej. Posujemo s sesekljanim koprcem in grobo sesek­ljanimi oreški.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 14. avgust 2015 / 10:47

Dokončali že drugo barko Greenline

V proizvodnih prostorih Seawaya so prejšnji teden skoraj pol leta po stečaju podjetja dokončali prvo barko znamke Greenline, včeraj pa še drugo.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 4. februar 2011 / 07:00

Talenti kmalu na avdicije

V drugi polovici januarja so po večjih slovenskih mestih potekali predizbori za drugo sezono šova Slovenija ima talent. Na enajstih predizborih se je predstavilo 1.600 potencialnih talentov, 250 jih b...

Prosti čas / petek, 4. februar 2011 / 07:00

Po albumu še spot

Najstniški idol Peter Vode, ki ga je na glasbeno sceno izstrelil lanski šov Slovenija ima talent, je minuli teden predstavil svoj prvi videospot.

GG Plus / petek, 4. februar 2011 / 07:00

Čas je za kulturo

Kateri čas je najbolj primeren za kulturo? Na slovenskem podeželju še vedno velja, da je za kulturne prireditve najbolj primeren zimski čas. Z drugimi besedami: obdobje med obema premi...

GG Plus / petek, 4. februar 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / petek, 4. februar 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (33)

Ko sta drvela proti letališču, je sprva molče naskrivaj pogledoval proti njej. Na hip mu je bilo žal, da je sprejel njeno ponudbo. Kako bo celo zadevo obrazložil Varji? Ne bo prvič, da...