Bojan Wakounig, novi predsednik Slovenske gospodarske zveze. (Foto: Novice Celovec)

Med sosedi

Konec septembra je bil v Katoliškem domu prosvete v Tinjah (Tainach) na Koroškem občni zbor Slovenske gospodarske zveze (SGZ) iz Celovca, ki je osrednja gospodarska organizacija Slovencev na Koroškem z nad sto člani. Na zboru so razpravljali o gospodarskem položaju na Južnem Koroškem in ugotovili, da je gospodarstvo pomemben dejavnik v obstoju narodne skupnosti, saj zagotavlja delovna mesta in s tem tudi slovenski jezik in kulturo v poslovnem okolju.

Slovenska gospodarska zveza ima od občnega zbora naprej spremenjeno vodstvo. Po petih letih je Willi Moshitz iz Zilje predsedniško mesto prepustil Benjaminu Wakounigu, uspešnemu mlademu podjetniku iz Škocjana, ki ima med drugim tudi na Koroškem znano podjetje Aktiv. Willi Moshitz bo odslej vodil nadzorni odbor, dr. Karel Hren pa bo še naprej poslovodja zveze. V vodstvu zveze so ostali znani koroški Slovenci kot direktor Mohorjeve družbe dr. Anton Koren, znani gostilničar Hanzi Ogris mlajši iz Bilčovsa (Ludmansdorf), odvetnik dr. Matevž Grilc, Feliks Wieser itd.

Novi predsednik Benjamin Wakounig je dejal, da se tudi Slovenska gospodarska zveza v času globalizacije sooča s številnimi novimi izzivi.

»Ti nas nujno vabijo k širšemu razmišljanju, kar pomeni, da se ne bomo osredotočili le na sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo oziroma na Koroško, ampak bomo prisotni v širšem okolju, na območju Alp in Jadrana, vključno z Bosno in Hercegovino ter Srbijo. Zveza, ki kot edina kot samostojno združenje zastopa gospodarske interese manjšine, mora delovati v slovenskem in nemškem okolju, vključno z Dunajem. Zveza bo skušala več kot doslej razvijati projekte, opravljati storitve za člane in svetovati,« je povedal novi predsednik.

Pomembna naloga zveze je sodelovanje s Slovenijo in poznavanje predpisov, ki urejajo to področje. »Ali lahko brez ovir najamem mizarja iz Slovenije, da bo opremil hišo? Ali je dopuščena svoboda storitev, ki je ena od temeljnih svobod v Evropski uniji? Ali velja tudi v odnosih med Avstrijo in Slovenijo, ki sta obe članici Evropske unije,« se je vprašal poslovodja Slovenske gospodarske zveze dr. Karel Hren. »Domnevam, da so še posebej manjši podjetniki slabo seznanjeni s predpisi.«

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Koroške in Slovenske gospodarske zveze so minuli teden naredili korak naprej na tem področju. Na konferenci za novinarje so predstavili čezmejni projekt »Crossborder services«, vreden 115.000 evrov. Do jeseni prihodnje leto bodo skupaj pripravili informacijsko gradivo in prireditve, znanstveno študijo in spletno stran. »Uvozi in izvozi med Slovenijo in Avstrijo so se v zadnjih sedmih letih podvojili. Strahovi pred tujo delovno silo so odveč, saj dobi Avstrijec sedaj lažje delo v Sloveniji kot pa obratno. Ob nekdanji meji je treba odstraniti vse ovire za skupni nastop na tretjih trgih. S sodelovanjem bomo vsi dosegli več, večjezičnost pa je sestavni del tega projekta,« je ob tem dejal predsednik Koroške gospodarske zbornice Franz Pacher.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 28. maj 2012 / 07:00

Prekaljeni Bitenci in Kolovrat

Še štirinajst dni je do Večera slovenskih viž v narečju, ki se letos seli v Avstrijo.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Čakajo na povrnitev škode

Železnikarska podjetja v teh dneh pričakujejo odločitev o povrnitvi poslovne škode, ki je nastala po lanskem neurju. Razpisa za povrnitev škode na objektih še ni.

Gospodarstvo / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Preveč debelega drevja

Poljanski gozdni posestniki imajo v gozdovih že preveč debelega drevja, sekajo pa bistveno manj, kot bi lahko.

Zanimivosti / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Anketa: Najraje na gimnazijo

Te dni šolarji že nestrpno pričakujejo počitnice in spričevala. Res veseli pa so jih bili učenci, ki so že zaključili osnovno šolo in bili vsa leta odlični. Vprašali smo jih predvsem o načrtih.

Zanimivosti / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Ohranjajo črnogorsko izročilo

Črnogorsko kulturno-prosvetno in športno društvo Morača Kranj praznuje desetletnico delovanja.

Radovljica / sobota, 14. junij 2008 / 07:00

Konferenca o kakovosti v jugovzhodni Evropi

Radovljica - V radovljiški Graščini se je v petek končalo tridnevno srečanje z naslovom Kakovost v jugovzhodni Evropi: ovire in priložnosti, na kateri 35 udeležencev iz držav jug...