Obogatena hruškova pita

Pit se ne moremo naveličati. Potrebujemo le osnovno testo, z nadevom pa se lahko igramo po svojem trenutnem okusu in glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Tako lahko sestavimo vsakič novo pito. Odlična kombinacija so hruške, skuta in orehi.

Za pripravo obogatene hruškove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 300 g margarine ali masla, 150 g mletega sladkorja, 2 jajci, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, naribana lupina ene limone. Za nadev: 0,75 kg hrušk, 0,5 kg skute, 200 g orehov, 5 žlic sladkorja, pol žličke cimeta, 150 g rozin, 50 g masla, 50 g krušnih drobtin, rum za namakanje rozin, mleti sladkor za posip, margarina ali maslo za pekač.

Priprava testa: Moko presejemo v večjo skledo ali površino, ji primešamo pecilni prašek in naribano limonino lupino. Na sredini naredimo manjšo jamico in okrog nje potresemo sol. Sladkor pomešamo z vaniljevim sladkorjem. Sladkor potresemo po moki. V sredino jamice ubijemo dve jajci in okrog potresemo margarino, ki smo jo prej narezali na manjše kose. Vse sestavine skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Če je preveč lepljivo, po potrebi dodamo še malo moke. Testo naj počiva na hladnem 30 minut, med tem časom pa pripravimo nadev.

Priprava nadeva: Že pred pripravo testa rozine namočimo v rumu. Hruške olupimo, jih razpolovimo ter odstranimo pečke. Narežemo jih na tanjše rezine ali majhne kocke. Stresemo jih v skledo, posujemo s sladkorjem in cimetom. Dodamo skuto in vse skupaj premešamo, da se sestavine porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem zlato-rumeno prepražimo drobtine. Orehe na drobno sesekljamo. Ponev močno segrejemo in na njej na hitro prepražimo orehe. Pražimo jih le kakšni 2 minuti, le toliko, da zadiši in rahlo porjavijo.

Sestavljanje pite: Pekač namastimo. Testo razdelimo na dva dela. Spodnjega razvaljamo v velikosti pekača in ga postavimo v pekač. Po testu razdelimo nadev iz hrušk, potresemo drobtine, v rumu namočene rozine in nato še orehe. Drugo polovico testa razvaljamo in ga narežemo na centimeter široke trakove. Trakove razporedimo po nadevu tako, da sestavimo mrežo. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut.

Ohlajeno ali rahlo ohlajeno narežemo, potresemo s sladkorjem in postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da so sestavine za testo nekaj časa prej na sobni temperaturi. Lahko uporabimo nekaj ostre moke ali dodamo kakšno žlico koruznega škroba. Tako bo testo bolj krhko.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 18. maj 2020 / 12:43

Križnikov pravljični festival je odpovedan

Motnik – Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, ki bi 12. in 13. junija v Motniku morala organizirati že deveti Križnikov pravljični festival z naslovom Jenkret je biv …, sporoča, da festivala ne mor...

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.