Odkar se je Slovenija odzvala pozivu Francije, je tudi sama v vojni, meni državni poslanec Branko Grims. / Foto: Tina Dokl

Slovenija v vojni ali ne?

Slovenija je skupaj s Francijo in celotno EU v vojni proti terorizmu, meni predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims. Predsednik republike Borut Pahor meni drugače.

Oblika pomoči Franciji še ni znana

Teroristični napadi v Parizu, v katerih je minuli petek umrlo 129 ljudi, močno odmevajo tudi v Sloveniji, predvsem zaradi morebitne ogroženosti pred terorističnimi napadi. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims (SDS) tako meni, da je tudi Slovenija kot del Evropske unije (EU) v vojni, odkar se je skupaj s preostalimi članicami EU odzvala na poziv Francije k vojaškemu odgovoru na teroristični napad. Država pa je po njegovem tudi ogrožena, ker v zadnjih mesecih dopušča nezakonit vstop ilegalnih migrantov s ponarejenimi in neveljavnimi dokumenti na ozemlje EU. Mimogrede, v našo državo je od 16. oktobra vstopilo že preko 240 tisoč prebežnikov, po terorističnem napadu v Parizu pa je policija poostrila nadzor meje in nekatere postopke pri obravnavi migrantov. Predsednik republike Borut Pahor pa po drugi strani pravi, da Slovenija ni v vojni. Kot je dejal za Televizijo Slovenija, je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu in naši organi si prizadevajo, da bi tako tudi ostalo. »Ne moremo reči, da je ogroženost po terorističnih napadih v Parizu manjša, vendar pa tudi nimamo nobenih oprijemljivih informacij, da bi bila ta ogroženost kaj bistveno povečana,« je dejal in dodal, da bo oblika naše pomoči Franciji pri boju s terorizmom znana po pogovorih s francoskimi oblastmi.

Ekonomske migrante bodo vračali

Slovenija je včeraj Hrvaški uradno najavila, da ji bo začela vračati skupine ekonomskih migrantov, so sporočili s policije. V zadnjih dneh je namreč v Slovenijo začelo prihajati vedno več oseb, za katere domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Te so policisti v sredo že skušali vračati, včeraj pa so o tem uradno obvestili Hrvaško, ki je zahtevo že zavrnila. Za podoben ukrep sta se menda odločili tudi že Srbija in Makedonija. Slovenija še vedno sprejema migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter zanje upravičeno domnevajo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito.

Povprečnina ostaja na letošnji ravni

Ponedeljkov poskus dogovora med vlado in občinami o njihovem financiranju ni uspel. Medtem ko so župani želeli doseči 536 evrov povprečnine, jim je finančni minister Dušan Mramor ponudil največ 525 evrov, poleg tega pa pri povratnih sredstvih in investicijskih transferjih še obrestno mero nič odstotkov, kot rok vračila teh posojil pa sedem do deset let in minimalne administrativne ovire pri njihovem črpanju. Vsa tri združenja občin so se na koncu odločila, da ponudbo zavrnejo in dogovora z državo ne podpišejo. Tako naj bi občine dobile le 522 evrov, kolikor znaša tudi letošnja povprečnina. Župani so ogorčeni, saj opozarjajo, da stroški občin vse bolj naraščajo, ob nespremenjenih obveznostih pa so jim hkrati zmanjševali povprečnino in investicijske transferje. Povprečnina v višini 522 evrov je sedaj že predvidena v zakonu o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti, o katerem so ta teden prvič razpravljali tudi državni poslanci.

Za legalizacijo konoplje

Predstavniki nevladne organizacije Odbor za konopljo (OKO) so v sredo na vlado naslovili več zahtev s področja problematike uporabe konoplje v Sloveniji, med drugim tudi izvzem konoplje s seznama prepovedanih drog, od ministrstva za zdravje pa pričakujejo, da jo bo obravnavalo v skladu z znanstvenimi dognanji o zdravilnih učinkih konoplje. OKO, ki združuje večino nevladnih organizacij, ki se pri nas ukvarjajo s tem področjem, od vlade pričakuje odprt dialog, v katerem bi našli rešitve zlasti za tiste, ki konopljo v zdravstvenem pogledu najbolj potrebujejo. Med drugim zahtevajo uvedbo moratorija na izvajanje penalizacije uporabnikov konoplje po kazenskem zakoniku in zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Vlado tudi pozivajo, naj apelira na državnotožilski svet in generalnega državnega tožilca, da prilagodita politiko pregona uporabnikov konoplje.

Andrej Baričič odstopil

V. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Andrej Baričič je v ponedeljek podal odpoved, potem ko je premier in predsednik SMC Miro Cerar dejal, da ne uživa več podpore SMC. Ker sta bili koalicijska DeSUS in SD že prej odločeni, da Baričiča ne bosta podprli, tako ni bilo več možnosti, da bi Baričič lahko prejel soglasje vlade k imenovanju za generalnega direktorja. Tudi sam je sicer napovedal, da bo odstopil, če vlada ne bo kmalu dala soglasja. Cerar je kot razlog za odtegnitev podpore navedel neprimerne Baričičeve izjave v zadnjih dneh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 20. junij 2013 / 15:03

Spodbuda so bili navijači

Škofja Loka je bila minulo soboto res športno mesto, saj so dopoldne sredi Mestnega trga kraljevsko etapo 20. jubilejne Dirke po Sloveniji začeli kolesarji, ves dan pa so potekale tekaške prireditve,...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Donatorji pomembni za muzej

V petek so v Plesni dvorani Radovljiške graščine predstavili nove donacije Mestnemu muzeju Radovljica in ob tej priložnosti podelili zahvali največjima donatorjema za zapuščino skladatelja Uroša Kreka...

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Razmigajmo možgane

Brain Gym oziroma telovadba za možgane je učna metoda s šestindvajsetimi specializiranimi vajami, ki izboljšujejo koncentracijo, organizacijo in komunikacijo.

Gospodarstvo / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Mladi izumitelj patentiral elektrarno

Nejc Oder iz Sela pri Vodicah je pri šestnajstih letih izumil minielektrarno s termovoltaičnim sistemom, a gre le za prvi prototip z dolgega seznama inovativnih idej, ki jih razvija.

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Festival, ki združuje

Od četrtka do sobote je v Kranju potekal 1. mednarodni festival bosansko-hercegovskih kulturnih društev, kjer so uspešno predstavili kulturne dosežke različnih etničnih skupin.

Šport / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Črni Panterji si želijo tudi v tujino

Člani Športnega društva Črni panter pod vodstvom Anžeta Cofa uspešno vihtijo pesti in brcajo tudi na mednarodnih tekmovanjih. Zadnje tekmovanje, ki so se udeležili, je bilo Slovenija Open v Zagor...