Kaja Pogačar

Paradajz in Kaja

Pred nekaj dnevi je slovenski trg dobil še eno kuharsko knjigo, a vseeno malce drugačno: imenuje se Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Koncept in recepti knjige so delo Luke Novaka in Valentine Smej Novak, fotografije pa Kaje Pogačar, Gorenjke, ki že slabih deset let živi v Ljubljani. Glavno vlogo pa, kot ste že lahko ugotovili, igra paradižnik, in to tisti iz Renkovcev.

Paradajz je kuharica, ki se dotakne paradižnika na številne načine oziroma v kar 65 receptih. Nastala je tudi v sodelovanju z Martinom Žigom, Kristjanom Magdičem in Alešem Okornom, ki v Renkovcih vzgajajo paradižnik znamke Lušt, slovenski paradižnik z vonjem in okusom, kot radi uživalci paradižnika rečejo, ko na prodajnih policah z zelenjavo iščejo dobrega.

Knjiga uči pripravo tradicionalne domače paradižnikove omake po receptu prekmurske babice ali primorske none – Valentina razloži, da v tem odseva njeno in Lukovo poreklo: ona je Prekmurka, on Primorec. Spoznate mednarodno klasiko, celo znameniti koktajl bloody Mary si lahko pripravite. Dobite ideje za sendviče, solate, hitro malico ali zahtevnejše kosilo; testeninske jedi, pite; ugotovite, da kečap lahko naredite sami, pa tudi malce bolj zapleteni čatni (chutney) in izveste, kako do okusnega na soncu sušenega paradižnika. Uvodni del knjige predstavi tudi omenjeno trojko ter njihovo paradižnikovo mavrico okusov: od češnjevcev do črnega ter slivovega paradižnika, volovskega srca.

Fantje v prihodnost zrejo z optimizmom in na podoben način kot o paradižniku sedaj razmišljajo o kumarah, papriki, jajčevcih in še kakšni okusni zelenjavi.

In kdo je Kaja Pogačar?

Dekle, ki je pred leti z Brega pri Žirovnici odšla v Ljubljano in tam tudi ostala. Fotografinja, ki je diplomirala iz komunikologije, medijskih in komunikacijskih študij, a splet okoliščin jo je pripeljal do točke, ko je poslušala sebe in se odločila za novo pot. Tako se je začelo njeno življenjsko kulinarično popotovanje, in sicer v takratni ljubljanski Baziliki. »Enostavno sem se vrgla v to, kar sem od nekdaj rada počela: kuhala.« Kaj kmalu smo Kajo lahko videli v kuharskem šovu Gostilna išče šefa, pred tem pa je nabirala znanje pri najboljših: udeležila se je tečaja pri Urošu Štefelinu, spoznavala torte pri Naserju Gashiju. Za določen dogodek je pod budnim mentorskim očesom chefa Uroša tako enkrat ustvarila tudi sladico. In ravno med sladice jo je vedno vleklo, čeprav načeloma rada kuha vse. Ker je vegetarijanka, ne pripravlja ne mesa in ne rib, tako da raziskuje svet kulinarike v svoji smeri: kako tu doseči intenzivne okuse.

V Gostilni išče šefa je tekmovala in bila kasneje del ekipe. Učila se je tudi od kuharske mojstrice Ane Roš, sodelovala v MasterChefu, leto in pol je rasla z ljubljanskim Organic Gardnom. »Naredili smo čudovito zgodbo,« pove. Od letošnjega januarja pa je v bistvu »freelencerka«, dela na različnih projektih.

Kaja je že prej sodelovala z Luštom: s paradižnikom je naredila koledar za leto 2016, tokrat pa je za fotografijo skrbela v kuharici Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom. Luka in Valentina sta jo poklicala, če bi bila pripravljena sodelovati na projektu kot fotografinja, in ker je pri ustvarjanju nekega takega izdelka pomembna energija med soustvarjalci, so se dobili in ... ostalo pa je že preteklost. »Ujeli smo se super in se pri delu tudi zabavali.«

V knjigi ni sledila nekim trenutnim trendom v fotografiji. Želela je ujeti duha paradižnika, hrano prikazati preprosto takšno, kot je: sočno. Fotografije naj bi bogatile recepte, ki tako postanejo še bolj mamljivi.

Pred kratkim se je vrnila iz Indonezije, kjer v rajskem resortu Aloita na Mentavajskih otokih učila kuhe tamkajšnjo ekipo. Štirinajst dni je tako kuhala kot uživala. Sicer bi ji bil ta način življenja lahko blizu, a kljub temu je odprta za vse izzive, ki jih življenje ponuja; še najbolj intenzivno pa se ukvarja z idejo o lastnem prostoru pod ljubljanskim soncem in misli, da jo bo v bližnji prihodnosti tudi uresničila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 23. december 2018 / 15:45

Občinska proslava ob prazniku

Šmarca – Občina Kamnik, Krajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik, Društvo sv. Jakoba Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem vabijo na proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Sodelovanje Mercatorja in Ljubljanskih mlekarn

Ljubljana - Upravi Mercatorja in Ljubljanskih mlekarn sta v sredo podpisali dogovor o letošnjem medsebojnem sodelovanju. Ljubljanske mlekarne so drugi največji Mercatorjev dobavi...

Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Odločbe in denar za hribovska območja

Kranj - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je v ponedeljek začela izdajati odločbe o plačilih za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost za lani. V poned...

Gospodarstvo / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Cene pridelkov

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so se cene goveda v četrtem lanskem četrtletju v primerjavi s tretjim zvišale za 0,7 odstotka, perutnine za 11,3 odstotka, mleka...

Zanimivosti / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Sto let Korošcove Julke

Minuli torek je Julka Pegam iz Zabrekev dopolnila sto let.

Zanimivosti / sobota, 16. februar 2008 / 07:00

Tekmovali za Cankarjevo priznanje

Škofja Loka - Na matičnih šolah so 17. januarja potekala šolska, v četrtek pa na 14 šolah po vsej državi tudi regijska tekmovanja v znanju slovenščine za Cankarjevo priznanje. Te...