Na polju aktivnega odlagališča bodo postavili pregrado, ki naj bi preprečevala smrad.

Smrad bo zaustavila pregrada

Zaradi pritožb občanov zaradi smradu z deponije Mala Mežakla so se v JEKO-IN odločili, da bodo na deponiji postavili pregrado, ki bo preprečila možnost vdora deponijskega plina v dolino.

Jesenice – »Ne mine en teden, da prebivalci hiš pod deponijo ne vohamo neznosnega smradu ... Smrad je konstanten in močan ob vsakem vremenu in vsaki uri ...« je ena od stanovalk Spodnjega Plavža na Jesenicah Tina Rajhman opisala težavo, s katero se v zadnjem času soočajo prebivalci, ki živijo pod deponijo Mala Mežakla. Celo več, občani naj bi v zadnjih tednih smrad vonjali celo na Hrušici in sredi Jesenic.

Pozanimali smo se v javnem komunalnem podjetju JEKO-IN, ki upravlja deponijo, kaj je vzrok smradu in kaj bodo naredili, da ga bodo preprečili. Tamara Hribar iz podjetja je povedala, da ves čas intenzivno proučujejo vzroke za pojave širjenja smradu, na katere opozarjajo občani. Kot je pojasnila, pri obratovanju odlagališča ni prišlo do nobenih sprememb, ki bi lahko povzročila povečan smrad. »Na odlagališču enako kot vsa leta od leta 1997 do sedaj izvajamo vhodno kontrolo in vgradnjo odpadkov. Območje odlagališča je redno vzdrževano, mirujoči deli telesa odlagališča prekriti, odplinjanje odlagališča urejeno in poteka normalno. Tudi na samem območju odlagališča ne opažamo povečane intenzitete smradu,« je pojasnila. Tako naj bi bil edini možen vzrok za povečan smrad v zadnjih tednih inverzija oziroma toplotni obrat, pri katerem se temperatura ozračja z višino viša, pri tem pa se težji hladnejši zrak uleže na dno dolin. »Temu pojavu smo zadnji mesec priča po celotnem območju Slovenije, tudi mediji poročajo o povečanem onesnaženju v dolinah in kotlinah v zadnjem mesecu,« je povedala Hribarjeva. Da pa bi problem smradu odpravili dolgoročno, so se v JEKO-IN odločili, da bodo na polju aktivnega odlagališča postavili pregrado, ki bo zmanjšala možnost vdora deponijskega plina v dolino. Pregrado naj bi začeli postavljati že ta teden.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 23. september 2022 / 08:23

Dan, ko praznuje šport

Današnji dan, 23. september, je praznik športa. V Sloveniji smo se za prav poseben praznični dan odločili pred tremi leti in smo ena izmed prvih držav, kjer ima šport svoj praznik.

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.