Jubilejno listino AMZS je dobil 90-letni Srečko Tušar (na levi). / Foto: Andrej Tarfila

Pomembno prispevali k prometni kulturi

Avto moto društvo Škofja Loka je na slavnostni prireditvi v Sokolskem domu proslavilo sedemdeset let svojega obstoja.

Škofja Loka – V preddverju Sokolskega doma je bila ob jubileju na ogled razstava AMD Škofja Loka skozi čas, po slovesnosti pa so si ogledali film, ki ga je leta 1970 posnel letos preminuli Peter Pipp.

Avto moto društvo Škofja Loka so ustanovili leta 1945, na ustanovnem zboru je bilo 35 članov in za prvega predsednika so imenovali Alojza Župančiča - Zmaga. Društvo se je ukvarjalo z vzgojo mladih voznikov, prva avtošola je delovala pri Homanu, ob koncu devetdesetih let pa je konkurenca zasebnih zapečatila usodo njihove avtošole. Nekaj let so pripravljali tudi salone avtomobilov, a so tudi to dejavnost zaradi zasebne konkurence opustili. Zelo so v društvu ponosni na svojo športno dejavnost. Zaradi nje se je glas o Avto moto društvu in tisočletni Škofji Loki širil ne le po sončni strani Alp, pač pa je to ime obšlo vseh pet celin, celo zemeljsko oblo. Najboljši motoristi z vsega sveta so namreč preizkušali moči na cestno-hitrostnih dirkah za veliko nagrado Loke. Ti dogodki so privabljali tudi množice gledalcev. Opustili so jih leta 1973, ko se je na dirki zgodila huda nesreča s štirimi smrtnimi žrtvami med gledalci. To je bila hkrati tudi zadnja prireditev na odprtih cestah, poznejše so se preselile na zaprta dirkališča. Pozneje so prirejali avtomobilske relije za prvenstvo Jugoslavije in turistične preizkušnje v relijih. Čeprav društvo nima več slovitih motornih dirk, pa njegovi športni delavci še vedno pomagajo pri pripravi dirk na državni ravni, pomagajo pa tudi na svetovnih prvenstvih pri pobratenem Avto moto društvu Orehova vas. Z njimi so pobrateni že skoraj štirideset let, povabili pa so jih tudi na jubilejno prireditev. Pomembno je AMD Škofja Loka delovalo pri krepitvi prometne kulture, kar počne še danes. Sodeluje s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu: pripravlja učence osnovnih šol na tekmovanja Loka kolo in Loka skiro, v začetku šolskega leta sodelujejo pri varovanju otrok na poti v šolo, v spomladanskem času pa pri učni uri v prometu za nižje razrede osnovnih šol. Njihovo preventivno dejavnost je na prireditvi poudaril tudi loški župan Miha Ješe. Kot dobrim gospodarjem in organizatorjem je čestital tudi slavnostni govornik Anton Breznik, predsednik Avto moto zveze Slovenije.

Na prireditvi, ki so jo s pesmijo polepšali člani Škofjeloškega okteta, so podelili tudi več priznanj. Članom so podelili dve pisni priznanji, tri bronaste, sedem srebrnih in tri zlate plakete, častni član pa je postal Franc Kemperle. Podelili so tudi priznanja AMZS: pet plaket, častni znak in dve jubilejni listini. Eno je za sedemdeset let dela dobilo AMD Škofja Loka, drugo pa Srečko Tušar ob svoji devetdesetletnici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 16. julij 2007 / 07:00

Ponovno o škofjeloškem županu

Po osmih mesecih od lokalnih volitev je upravno sodišče ugodilo pritožbi županskega kandidata Dušana Krajnika in razveljavilo volitve na treh škofjeloških voliščih.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Odkrili obnovljeni spomenik

V Goričah so odkrili obnovljeni spomenik padlim borcem NOV 1941-1945. Več dogodkov v sklopu praznika krajevnih skupnosti Golnik, Goriče in Tenetiše.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Na Krvavcu kopljejo arheologi

Na Krvavcu letos nadaljujejo arheološka izkopavanja območja srednjeveške pastirske poselitve. Iskali so sirarno, našli pa konjski hlev.

Zanimivosti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Anketa: Država pozabila na Železnike

Popoplavna sanacija bo odslej v občini Železniki očitno potekala precej počasneje, saj naj bi letos po predlogu drugega rebalansa državnega proračuna prejela 1,2 milijona evrov oz. samo četrtino oblju...

Tržič / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Koncesija za odpadne vode

Tržiški občinski svet je potrdil odlok, ki omogoča podelitev druge koncesije Komunali Tržič. Pred podpisom pogodbe o odvajanju in čiščenju odpadne vode seznanitev z vsebino.

Nasveti / četrtek, 2. julij 2009 / 07:00

Širokopasovna omrežja in storitve

Slovenija se uvršča med prvih dvajset držav pri kakovosti širokopasovnega dostopa. Pri gradnji optičnega omrežja smo med najhitrejšimi v EU.